Tedenske novice 25.1.2019

 

Srečanje z duhovniki

V prvih mesecih novega leta že tradicionalno potekajo srečanja organizacij  z namenom pogovora o opravljenem delu v preteklem letu ter o nadaljnjih načrtih in sodelovanju. Na tradicionalnem ponovoletnem druženju so se tako včeraj srečali duhovniki, ki delujejo v župnijah sevniške občine. Srečanje je letos potekalo v Župniji Sevnica.

Zbrane goste je pozdravil župan Srečko Ocvirk, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen sodelovanja in povezovanja, ki v lokalni skupnosti poteka na več ravneh in je izjemnega pomena za prijetno in kakovostno bivanje. Spregovoril je tudi o prizadevanjih lokalne skupnosti za urejenost sakralnih objektov  z okolico in izzive za prihodnje.  V imenu Škofije Novo mesto je duhovnike pozdravil generalni vikar, prelat Božidar Metelko. Občini se je zahvalil za vse dosedanje dobro sodelovanje, predvsem v lani dokončani obnovi Grozdetove hiše na Gornjih Impoljah, ter seveda vsem duhovnikom, ki po župnijah skrbijo za opravljanje svojega poslanstva in objekte. Dobro sodelovanje si želijo ohraniti tudi v prihodnje, k čemur zagotovo prispevajo tudi tovrstna srečanja.  Srečanja z duhovniki sta se udeležili tudi predsednica Krajevne skupnosti Sevnica Stanka Žičkar in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek.

 

Izobraževanje vodnikov za vodenje po tematski poti »Gozd je kultura«

Grad Sevnica kot osrednji zgodovinski, protokolarni, kulturni in turistični objekt želi postati tudi izobraževalno  mesto obiskovalcev, saj v svoji okolici nudi vrsto naravnih in izobraževalnih vsebin na temo gozda. V ospredje postavlja tematsko krožno pot Gozd je kultura. Zelo pomemben segment vsakega nastajajočega projekta je vključevanje zainteresirane javnosti. Nosilec projekta je Občina Krško z več partnerji. KŠTM Sevnica, ki projekt izvaja v občini Sevnica, zato vabi k udeležbi na izobraževalnih delavnicah za izobraževanje vodnikov za vodenje po tematski poti Gozd je kultura. Cilj delavnic je namreč skupna priprava različnih vsebin, kakor tudi načinov, kako te vsebine predstaviti obiskovalcem Gradu Sevnica. Organiziranih bo šest delavnic, med njimi tudi ogled dobre prakse in zaključek seminarja v obliki vodenja.

Povabilo s podrobnejšimi informacijami in temami izobraževanja,  je objavljeno na spletni strani Gradu Sevnica www.grad-sevnica.com, rok za prijavo pa je 4. februar.

 

Dobrodelna akcija združenja Europa Donna: stari tolarji za nove začetke

Europa Donna, Slovensko združenje za boj proti raku dojk skupaj s partnerji in podporniki vodi  dobrodelno akcijo Napolni nas z upanjem - Stari tolarji za nove začetke.  Od 10. januarja do 1. marca 2019 poteka zbiranje starih tolarskih bankovcev, s katerimi želijo zbrati sredstva za nadgradnjo programa ROZA, ki bolnicam in njihovim svojcem nudi psihosocialno pomoč ob soočanju z diagnozo rak. Stare tolarje zbirajo v posebnih Roza škatlah, ki so darovalcem na voljo v 644 trgovinah Mercator in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji.

Z zbranimi sredstvi bodo v Združenju Europa Donna Slovenija nadgrajevali aktivnosti v  okviru programa Roza, ki ga izvajajo v sodelovanju s partnerji, in v katerega so bolnicam in njihovim svojcem v času zdravljenja in po njem na voljo različne oblike psihosocialne podpore.

Občinska uprava Občine Sevnica