Tedenske novice 29.11.2019

 

Predstavitev dokumentarnega filma Za Prekmurje gre!

Ob 100 letnici priključitve Prekmurja k matični domovini je na sevniškem gradu potekala predstavitev dokumentarnega filma Štefana Celca Za Prekmurje gre! in knjige avtorja dr. Uroša Lipuščka Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919 v organizaciji Knjižnice Sevnica in Občine Sevnica.

Priključitev Prekmurja je bila prelomnega pomena za zaokroževanje slovenskega ozemlja, ki je na koncu, v letih 1990 in 1991 omogočilo Slovencem ustanovitev samostojne države.

Na predstavitvi so sodelovali prvi predsednik samostojne Republike Slovenije in predsednik Iniciativnega odbora za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom Milan Kučan, avtor zgoraj omenjene monografije in znani slovenski novinar dr. Uroš Lipušček in pravnik, diplomat in podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar, ki je pogovor ob predstavitvi knjige tudi moderiral.

 

Dnevni odprtih vrat v VDC Sevnica

V tem tednu so potekali dnevi odprtih vrat v Varstveno delovnem centru Krško – Leskovec, Enota Sevnica. Uporabnike je obiskal tudi sevniški župan Srečko Ocvirk.

Varstveno delovni center Krško – Leskovec v letošnjem letu praznuje 40. obletnico delovanja. Že pred leti je VDC Krško – Leskovec prerasel svoje ime in postal Varstveno delovni center za celotno posavsko regijo, saj vključuje občine Sevnica, Krško, Brežice in Kostanjevico na Krki.

Temeljno poslanstvo VDC Krško – Leskovec je omogočati in nuditi bolj kakovostno življenje odraslim osebam z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. V enoto v Sevnici je danes vključenih 25 odraslih oseb. Enota izvaja storitev varstva, vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji. Uporabniki enote se vključujejo v širše socialno okolje ter sodelujejo v okviru kulturnih, športnih in izobraževalnih dejavnosti, s čimer se dviguje kakovost njihovega vsakdanjega življenja.

 

Z jutrišnjim dnem se zaključuje niz dogodkov ob občinskem prazniku

Zadnjo soboto v novembru bo v Športnem domu Sevnica potekal 18. tradicionalni turnir IPPON Sevnica v ju-jitsu za pokal Društva borilnih veščin Ippon Sevnica. Dogodek je sklepni v nizu bogatega dogajanja v mesecu praznovanja v občini Sevnica.

Letošnji november je popestrilo 67 dogodkov, ki so bogatili družbeno življenje v vseh krajevnih skupnostih občine Sevnica. Občani in občanke so se med drugim lahko udeležili več pohodov, seminarjev, potopisnih predavanj, odprtij razstav, koncertov in drugih družabnih dogodkov.

Vsakoletne prireditve ob občinskem prazniku dajejo utrip življenja posameznim krajem in občini Sevnica kot celoti in tako pomembno prispevajo k promociji kulture, širjenju obzorij in povezovanju.

 

14. smučarski sejem

Tradicionalni smučarski sejem, ki ga organizira Športno društvo Atraktiva, bo potekal v Mladinskem centru Sevnica, 6. decembra, ko bo sejem odprt od 15. do 18. ure in 7. decembra, ko bo sejem odprt od 8. do 14. ure.

Športno društvo Atraktiva sporoča, da lahko rabljeno opremo prinesete v komisijsko prodajalno, v času sejma pa lahko ponujeno opremo tudi kupite.

Izvedbo smučarskega sejma podpirata in omogočata KŠTM Sevnica in Občina Sevnica.

 

Čudežni december je pred vrati

Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica tudi v letošnjem decembru pripravlja niz dogodkov za vse generacije. Uvod v mesec čarobnosti in praznovanj se pričenja v sredo, 4. decembra, s prižigom praznične osvetlitve in s tradicionalnim pohodom »Z lučko na grad« s pričetkom na sevniškem Glavnem trgu.

 

Loški Vencember

Člani Turističnega društva Loka pri Zidanem Mostu vabijo na odprtje celomesečnega niza dogodkov, združenih pod ime Vencember. Otvoritveni dogodek Vencembra bo danes ob 17. uri v podružnični šoli v Loki, kjer bo potekala delavnica izdelave adventnih venčkov ob pripovedih o decembrskih praznovanjih skozi čas. Izdelani adventni venčki bodo razstavljeni na sprehajalni poti ob Savi, katere otvoritev bo v nedeljo, 1. decembra ob 14. uri.

 

Priklopi na optično omrežje na območju občine Sevnica

GVO je pričel z akcijo vzpodbujanja povečanja priklopov na optično omrežje (OŠO) na območju občine Sevnica. Gospodinjstva, ki želijo urediti priklop na OŠO, naj se obrnejo neposredno na GVO za preverbo možnosti priklopa. Tistim, ki se bodo odločili za ureditev priklopa na OŠO, GVO omogoča brezplačno uporabnino za obdobje do vključno 31.03.2020. Dodatne informacije so na voljo na spletni strani podjetja GVO.

 

Občinska uprava Občine Sevnica