Tedenske novice 6.12.2019

 

Ta veseli dan kulture

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, sta Zveza kulturnih društev Sevnica in Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Sevnica s podporo Občine Sevnica v počastitev neformalnega praznika kulture priredila koncert sevniških pevcev.

Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak, ki je opisal ozadje tradicije 3. decembra, ki je od leta 2000, ob dvestoletnici rojstva Franceta Prešerna, na pobudo Ministrstva za kulturo, dan brezplačnih obiskov kulturnih ustanov po celotni državi.

V Kulturni dvorani Sevnica so se poslušalcem prve predstavile članice Septeta Fortuna, ki so najprej zapele Pozdravno pesem. Ob spremljavi kitarista Vida Žgajnarja so zapele še pesmi Julija, Pesem in Mlade oči, ob spremljavi Ansambla Šentjanci pa so zaključile s pesmijo Večer na Robleku. Septet Fortuna v letošnjem letu praznuje deseto obletnico delovanja, od vsega začetka pa jih uspešno vodi Margareta Megi Vidmar. Naslednji so zapeli člani Mešanega pevskega zbora Lisca Sevnica, ki so pod vodstvom Petre Stopar zapeli pesmi Rož, Podjuna, Zila, Ko so fantje proti vas šli, Eno samo tiho rožo, Tam v dolu in Moja mati čuha kafe. Kot zadnji so nastopili člani Mešanega pevskega zbora Zvon in pod vodstvom Tineta Beca zapeli pesmi Pevec, Je lepa Gorica, Čej so tiste stezice, Nmau čriez jizaro in Zvečer se ga napije.

Tanja Urek, ki je dogodek moderirala, se je z recitacijo Prešernovih sonetov tudi sama poklonila temu največjemu slovenskemu pesniku.

 

Z lučko na grad

V torek je osmič zapored potekal pohod »Z lučko na grad« v organizaciji KŠTM Sevnica. Pohodniki so se z lučkami in baklami odpravili na sevniški grad, kjer jih je sprejel baron Moscon, pozdravila sta jih tudi direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek in župan Srečko Ocvirk. Dogajanje so s prijetnim kulturnim programom popestrili učenke in učenci Osnovne šole Boštanj.

 

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva

Mednarodni dan prostovoljstva, 5. december, je posvečen vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki s svojimi aktivnostmi in delovanjem prispevajo k prijaznejšemu svetu.

Župan Srečko Ocvirk se je prostovoljkam in prostovoljcem, ki delujejo na območju občine Sevnica, ob mednarodnem dnevu prostovoljstva zahvalil z besedami, objavljenimi na spletni strani Občine Sevnica:

Spoštovane prostovoljke, spoštovani prostovoljci.

V človekovi naravi je, da želi biti koristen - najprej sebi in nato tudi okolici v kateri živi. Doseženi osebni cilji izpopolnjujejo in osrečujejo vsakega. Veliko pa je med nami takšnih, ki svoje zadovoljstvo in srečo najdejo v udejanjanju prostovoljstva. Prostovoljstvo bogati vsakega posameznika, tako tistega, ki prejema, kot tudi tistega, ki daje. Tako je bogatejša celotna družba.

Osebni čas, ki je danes tako zelo dragocen, prostovoljci namenjate nesebični pomoči drugim, ohranjanju tradicij in ljudskega izročila, razvoju turizma, izvajanju različnih športnih in kulturnih programov, organiziranju družabnih dogodkov in drugim aktivnostim.

Prostovoljstvo ni samo po sebi umevno in je potrebno vzpodbude, ki pa v največji meri izhaja iz posameznika. Taka oseba je v zgled in spodbudo drugim in tako se mreža prostovoljstva krepi ter doseže vse oblike človekovega udejanjanja.

Danes ob dnevu prostovoljstva iskreno čestitam in se zahvaljujem vsem, ki ste dejavni na področju organiziranih prostovoljnih skupin. Vsem, ki organizirane skupine vodite in vsem, ki ste njihovi člani. Čestitke tudi prostovoljcem, ki o prostovoljstvu kot aktivnosti sploh ne razmišljate in opravljate dobro delo zgolj zato, ker je to prav.

Ne glede na to, na kakšen način k prostovoljstvu prispevate ali kako sodelujete – z vašimi dejanji sooblikujete življenje v občini Sevnica v celoto povezane lokalne skupnosti. Hvala za vaš pomemben prispevek k razvoju občine Sevnica v za bivanje in delo prijazno okolje.

Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica

 

Prešernova priznanja in plakete Zveze kulturnih društev Sevnica za leto 2019

Zveza kulturnih društev Sevnica vsako leto podeljuje priznanja in Prešernove plakete Zveze kulturnih društev Sevnica za dolgoletno uspešno in odgovorno delo ter posebne uspehe in dosežke na področju različnih oblik ljubiteljske kulturne dejavnosti.

Ljubiteljska kulturna društva, skupine, krajevne skupnosti, javni zavodi in posamezniki lahko na podlagi Pravilnika o podeljevanju Prešernovih priznanj in plaket Zveze kulturnih društev Sevnica in razpisa, objavljenega na spletni strani www.obcina-sevnica.si podajo predloge za podelitev Prešernovih priznanj in plaket ZKD Sevnica, in sicer do 8. januarja 2020 na naslov: Zveza kulturnih društev Sevnica, Glavni trg 19, 8290 Sevnica.

Prešernova priznanja in plakete bo Zveza kulturnih društev Sevnica podelila na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku v sevniški občini, ki bo 7. februarja 2020 ob 18. uri v Kulturni dvorani Sevnica.

 

Občinska uprava Občine Sevnica