Tedenske novice 24.5.2019

 

Ob svetovnem dnevu čebel

20. maja na pobudo slovenskih čebelarjev obeležujemo svetovni dan čebel z namenom krepitve informiranja o njihovem pomenu za naravo in človeštvo.

Občina Sevnica skozi vse leto z različnimi aktivnostmi deluje v korist čebel in čebelarstva: izvaja trajnostne okoljske ukrepe, skrbi za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin, nudi podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani, ozavešča občane, izvaja razne izobraževalne vsebine, omogoča delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu.

Eden od aktualnih projektov z močnim poudarkom na pomenu čebel za naravo je tudi projekt Trajnostni razvoj Lisce za zdravo Posavje, v okviru katerega je Občina Sevnica pod sevniškim gradom postavila nov čebelnjak. V sklopu aktivnosti projekta je občina v sredo pripravila dogodek z izobraževalno vsebino in spoznavanjem pomena čebel, čebelarstva in nove pridobitve, čebelnjaka.

Sevniški grad so tako v okviru tega dne obiskali tretješolci sevniške osnovne šole. Pozdravil jih je župan Srečko Ocvirk, ki je izpostavil povezano ponudbo gradu, grajske okolice in grajskega parka kot odličnega prostora tako za učenje o naravoslovju kot za preživljanje prostega časa.

Otroke so pozdravili tudi vsi, ki so se naravoslovnemu dnevu pridružili, da bi učencem približali pomen čebel; Nevenka Strnad iz Čebelarskega društva Sevnica, naravovarstvenik Dušan Klenovšek ter Marija Imperl in Alojz Guček, ki sta otrokom predstavila gozdno učno pot. Sledilo je naravoslovno raziskovanje okolice in ogled čebelnjaka.

Strokovni pregled dreves v Sevnici

V torek so na pobudo Zavoda za gozdove Slovenija in Občine Sevnica v mestu Sevnica opravili strokovni preventivni pregled stanja dreves strokovnjaki iz ljubljanskega Gozdarskega inštituta. Pregledana so bila tako zelo mlada kot tudi že starejša drevesa, zasajena v mestu. Poglavitni namen teh preventivnih pregledov je ohranjati in v drevoredih ter nasadih vzdrževati zgolj zdrava drevesa. Le s takim načinom skrbi in nege dreves lahko pričakujemo njihovo dolgo življenjsko dobo.

Splošno stanje in zdravje dreves je bilo s strani Gozdarskega inštituta ocenjeno kot dobro. Sodelovanje Občine z različnimi strokovnjaki pri zasaditvah se je tako izkazalo za uspešno. To pomeni, da so bili dosedanji ukrepi, kot so obrezovanje in pomlajevanje dreves ter zasaditve, primerni.

Praznik v Tržišču v znamenju 150. obletnice javnega šolstva

Konec maja praznuje krajevna skupnost Tržišče. V četrtek so tako v športni dvorani nove šole svoj krajevni praznik obeležili s prireditvijo, katere rdeča nit je bilo praznovanje 150 let javnega šolstva v Tržišču.

Zbrane je pozdravila ravnateljica Osnovne šole Tržišče Zvonka Mrgole in povzela bogato zgodovino šolstva v Tržišču. Predsednik Krajevne skupnosti Tržišče Janez Virant je predstavil načrte za krajevno skupnost za tekoče leto, župan Srečko Ocvirk pa je v svojem nagovoru opozoril na pomen sodobne tehnologije, napredka in razvoja, ki prav tako poglavitno vplivajo na kakovost bivanja.

Župan in predsednik krajevne skupnosti sta podelila tudi priznanja krajanom, ki so z delovanjem na področjih društvenih dejavnosti, prostovoljstva in prispevanja k prepoznavnosti domačih krajev pustili svoj pečat. Letošnji prejemniki so Slavi Zelič, Franc Zupančič, Peter Gorenc, Mihaela Jelenc, Andreja Umek in Kljub ljubiteljev starih vozil mirenske doline – Hrast Tržišče.

Odličen spremljevalni program so pripravili otroci Osnovne šole Tržišče, s predstavo o šoli nekoč in danes in z izbranimi pesmimi, ki sta jih izvedla večkrat nagrajena otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole Tržišče.

Vabilo na predstavitev regionalnih javnih služb s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Urad za operativo, izpostava URSZR Brežice, vse zainteresirane vabi na ogled regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa ter na predstavitev dejavnosti različnih služb, ki se vključujejo v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki bo potekala hkrati s preverjanjem. Dogodek se bo odvijal v soboto, 25. maja, pri novi Osnovni šoli Krmelj. Preverjanje in predstavitve se pričnejo ob 9. uri zjutraj, podelitev priznanj je načrtovana ob 13.30.

Sodelovali bodo: Prostovoljno gasilsko društvo Sevnica, ekipa potapljačev Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica, Zdravstveni dom Sevnica, Planinsko društvo Lisca Sevnica, Policijska postaja Sevnica, Radioklub Trbovlje Skupina ARON za Zasavje in Posavje, Kinološko društvo Zagorje, enota reševalnih psov, Slovenska vojska in Uprava za obrambo Novo mesto.

Slavnostna otvoritev nove bivalne enote na Dolnjem Brezovem

V sredo je na Dolnjem Brezovem potekala otvoritev nove bivalne enote, ki deluje pod okriljem Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca. V uvodnem delu sta vse zbrane nagovorili direktorica doma Darja Cizelj strokovna vodja doma Nevenka Janež. Navzoče je pozdravil tudi župan Srečko Ocvirk, ki je izpostavil, da je skrb za starejše in druge pomoči potrebne zelo pomembna vrednota skupnosti.

Varovance doma so pozdravili tudi krajani, ki so novih sosedov zelo veseli, saj so na Dolnje Brezovo vnesli prav posebno energijo. Za zabaven in sproščen spremljevalni program so poskrbeli stanovalci.

Četrta revija predšolskih in mlajših šolskih otroških pevskih zborov

V sredo je potekala revija predšolskih in mlajših šolskih otroških pevskih zborov občine Sevnica z imenom »Ringaraja«. Na srečanju, ki ga je četrto leto zapored pripravila sevniška območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, je na odru sevniške kulturne dvorane nastopilo šest zborov, in sicer iz Osnovne šole Krmelj, Osnovne šole Tržišče, enote vrtca Osnovne šole Blanca, Osnovne šole Boštanj, Osnovne šole Milana Majcna Šentjanž in Vrtca Ciciban Sevnica. Revija se je zaključila s skupno pesmijo vseh sodelujočih pevk in pevcev.

Sevniški karatlon

Klub borilnih veščin Sevnica sodelovanju s Športno unijo Slovenije v okviru projekta »SLOVENIJA v GIBANJU 365« in praznika Krajevne skupnosti Sevnica, v danes, 24. maja, v spodnji telovadnici OŠ Sava Kladnika Sevnica organizira Sevniški karatlon – športno rekreativno srečanje za otroke.

Tradicionalni turnir za pokal Krajevne skupnosti Sevnica

Društvo borilnih veščin Ippon Sevnica jutri, 25. maja, organizira 3. tradicionalni turnir v ju-juitsu za pokal Krajevne skupnosti Sevnica. Tekmovanje bo potekalo od 9. ure dalje v Športnem domu Sevnica.

55 let Okteta Jurij Dalmatin

Oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja letos praznuje 55 let delovanja. Ob svojem prazniku bodo jutri, 25. maja, v boštanjski župnijski cerkvi izvedli slavnostni koncert. Dogodek se pričenja ob 19. uri.

24. sevniški kolesarski maraton

Kolesarsko društvo Sevnica to nedeljo, 26. maja, vabi na 24. kolesarski maraton s startom ob 10. uri izpred Športnega doma Sevnica. Mali maraton bo dolžine 28 kilometrov s premagovanjem 150-metrske nadmorske razlike, veliki maraton dolžine 75 kilometrov, poimenovan Posavski izziv, pa s premagovanjem 1500 metrov nadmorske višine. Startnina znaša 12 evrov, udeležba pa je za otroke do 15. leta pa je brezplačna.

Tradicionalni pohod po poti Alojzija Grozdeta

Kulturno turistično društvo Primož to nedeljo, 26. maja, organizira četrti pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta od Tržišča do Studenca. Začetek pohoda bo po sveti maši v Tržišču, ki pa se bo pričela ob 8. uri. Pohod je dolg približno 17 km. Pot povezuje kraje Grozdetove mladosti: Tržišče, Zgornje Vodale, Gornje Impolje in Studenec. Na vsaki od postaj bo tudi kulturni program.

 

Občinska uprava Občine Sevnica