Tedenske novice 30.11.2018

Predstavili konservatorsko-restavratorske posege na Gradu Sevnica

V zadnjih letih so bila na Gradu Sevnica in v njegovi širši okolici v skrbi za ohranitev tega edinstvenega kulturnega objekta opravljena številna prenovitvena dela. Grad je bil z letošnjim letom še dodatno olepšan, saj so bila opravljena konservatorsko-restavratorska dela na kamnitih elementih atrija gradu ter obnovljene stenske in stropne poslikave na hodnikih gradu. Javna predstavitev opravljenih posegov je potekala v torek.

Konservatorsko-restavratorska dela so potekala pod strokovnim nadzorom celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, v imenu katere je navzoče pozdravila vodja enote Danijela Brišnik. Vsebino konservatorsko-restavratorskih del je opravilo podjetje Gnom d. o. o. iz Ljubljane. Strokovno razlago s predstavitvijo opravljenih posegov je ob fotografijah in ob ogledu po grajskih prostorih podal direktor Jože Drešar.

Župan Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek sta se kot predstavnika lastnika in skrbnika gradu za sodelovanje pri izvedbi zahvalila Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije in celjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Skupna vrednost ureditev je znašala 52 tisoč evrov; 32 tisoč evrov so znašala proračunska sredstva občine, 20 tisoč evrov pa je za izvedbo namenilo ministrstvo.

Izrazila sta zadovoljstvo nad dejstvom, da grajski zidovi nikoli ne samevajo. Bogatijo jih razni koncerti, razstave, protokolarni dogodki, poroke, jubileji, poslovni dogodki. Prostor nudi grajskemu lutkovnemu gledališču, delovanju Rotary kluba Sevnica in drugim, v sklopu grajskega kompleksa je tudi grajski vinograd z vinsko kletjo in vinoteko, kavarna, v bližini so čebelarski dom, čebelnjak in druge dopolnitvene dejavnosti. Pod gradom je znamenita Lutrova klet, ki s svojimi freskami sodi med najlepše renesančne umetnostne spomenike na Slovenskem. Romantična podoba iz 19. stoletja je bila pred nekaj leti z obsežno investicijo povrnjena tudi grajskemu parku s širšo okolico.

Tudi izvedba konservatorsko restavratorskih posegov na gradu Sevnica ima več pomembnih učinkov: ohranitev pomembnih varovanih lastnosti gradu in estetskega izgleda, s tem pa zanimanje tako laične kot tudi strokovne javnosti za elemente in ponudbo v gradu. Ob javni predstavitvi zaključenih ureditev je bila odprta pregledna razstava večjih posegov na Gradu Sevnica v zadnjem obdobju. Razstava je bila pripravljena v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območno enoto Celje, in Posavskim muzejem Brežice. Z izbranimi melodijami je dogodek glasbeno obogatila flavtistka Zala Plazar ob spremljavi pianistke Pandeline Atanasove iz Glasbene šole Sevnica.

Potrdili odgovoren odnos do Zemlje

Vse od leta 2010 v organizaciji društva Planet Zemlja poteka vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina. Sodelujoče občine so letos presojali na 12 okoljskih področjih. Nazive Planetu Zemlja prijazna občina in priznanja najboljšim po posameznih kategorijah so podelili včeraj v sklopu sejmu Narava zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Občina Sevnica je kategoriji občin z več kot 10 tisoč prebivalci vnovič prejela priznanje za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanje boljše kakovosti bivanja občank in občanov ter dobro informiranje o pravilnem odnosu do okolja za te in prihodnje generacije. Priznanje je v imenu Občine Sevnica prevzel župan Srečko Ocvirk.

Sodelovanje občinam prinaša več priložnosti, med njimi idej za izboljšave kakovosti bivanja, povezovanje lokalnih skupnosti s stroko, ki nakazuje vprašanja in ponuja odgovore, pa tudi podrobnejšo analizo stanja na področjih, ki jih natečaj raziskuje. Strokovna komisija je tako občine ocenjevala na področjih energetike, ravnanja z gozdovi, upravljanja z odpadki, krožnega gospodarstva, trajnostnega turizma, lokalne samooskrbe, urejenosti otroških igrišč, varovanja narave, sejemske dejavnosti, hrupa, prometa in komuniciranja.

Vsako od področij ocenjujejo vrhunski slovenski strokovnjaki, pri natečaju pa sodelujejo: gradbeni inštitut ZRMK, Zavod za gozdove Slovenije, Inštitut Wcycle, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Gospodarsko razstavišče Ljubljana.

13. tradicionalni smučarski sejem v Sevnici

Danes in jutri, 30. novembra in 1. decembra, v Mladinskem centru Sevnica poteka 13. tradicionalni smučarski sejem. Danes bo sejem odprt od 15. do 18. ure, jutri pa od 8. do 15. ure. Organizator, Športno društvo Atraktiva, sporoča, da lahko rabljeno opremo prinesete v komisijsko prodajalno, v času sejma pa lahko ponujeno opremo tudi kupite.

Na sejmu bo tudi kotiček »podarim-vzamem«, kjer bo možno opremo podariti oziroma jo prejeti brezplačno. Ponudba je iz leta v leto bolj pestra in zanimiva. Za vse kupce in prodajalce pripravljajo tudi nagradno igro s privlačnimi nagradami. Izvedbo smučarskega sejma podpirata in omogočata KŠTM Sevnica in Občina Sevnica.

Zaključil se je niz dogodkov v okviru meseca praznovanja občinskega praznika

Z dogodki tega tedna se je zaključilo letošnje praznovanje občinskega praznika. V sredo je v Knjižnici Sevnica potekala predstavitev knjige avtorice Deje Muck z naslovom »Pot ljubezni – pot k sebi«.

Društvo borilnih veščin Ippon Sevnica je včeraj priredilo slovesnost ob 20. obletnici delovanja društva, na kateri je župan Srečko Ocvirk podelil Listino Občine Sevnica Miranu Grubenšku za dolgoletno delovanje na področju športa v občini Sevnica in za številne društvene uspehe.

Kot zaključni dogodek programa prireditev je danes v organizaciji Zavoda KNOF potekal zaključni dogodek projekta socialne aktivacije v Sevnici z naslovom Kreacije aktivacije.

Čudežni december …

Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica pod okriljem »Čudežnega decembra« tudi letos združuje niz dogodkov za različne generacije. Uvod v mesec praznovanja se pričenja jutri, 1. decembra, ko se bodo na Kmečki tržnici Sevnica od 8. ure dalje izvajale razne delavnice za otroke, pričenja se nagradni natečaj za najboljšo kratko zgodbo, izžrebana pa bo tudi nagradna kartica veselja. Dogajanje bo popestril glasbeni gost, raper Zlatko.

V Sevnici se bodo praznične luči prižgale v torek, 4. decembra, ko bo tradicionalni pohod »Z lučko na grad« s pričetkom na sevniškem Glavnem trgu. Čez mesec se bodo zvrstile vsebinsko raznolike prireditve za različne generacije, osrednja pa bo 31. decembra, ko bo pred lokalom Central's v Sevnici silvestrovanje na prostem.

… in Vencember

Člani Turističnega društva Loka pri Zidanem Mostu vabijo na odprtje celomesečnega niza dogodkov, združenih pod ime Vencember. Otvoritveni dogodek Vencembra bo to nedeljo, 2. decembra, ob 14. uri ob sprehajalni poti ob Savi, pri mostu HE Vrhovo. Kulturni program bo popestril Mešani pevski zbor Lisca Sevnica, vence bo blagoslovil loški župnik Janez Furman. Sprehodu in ogledu razstave bo sledilo druženje ob dobrotah Turističnega društva Loka ter Turističnega društva Majolka iz Gornje Radgone.

Občinska uprava Občine Sevnica