Tedenske novice 8.6.2018

Srečanje z najuspešnejšimi učenkami in učenci

Na sevniškem gradu je včeraj potekal sprejem najuspešnejših učenk in učencev osnovnih šol sevniške občine, ki so skozi devetletno izobraževanje izkazali izjemne uspehe, velik potencial na različnih področjih, posegali po najvišjih ciljih ter dajali vzor in zgled svoji generaciji. Pohvalo in knjižno darilo, letos izdano monografijo o življenju in delu Ernesta Kruleja, je letos prejelo 34 učenk in učencev, predlaganih s strani šol.

Na sprejem so vsako leto povabljeni učenci in učenke osnovnih šol, ki so v zadnjem triletju prispevali k ugledu šole in izstopali po uspehih in rezultatih iz znanja, športnih in šahovskih dosežkih, na kulturnem področju, v projektih šole in na natečajih ali dosegli uspeh na državnem ali mednarodnem tekmovanju. Iz Glasbene šole Sevnica pa sta kriterija izbora doseženi uspehi učencev na glasbenih tekmovanjih oziroma njihovo nadaljevanje šolanja na srednji šoli glasbene smeri.

Goste sta nagovorila gostitelj sprejema, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, in predsednik aktiva ravnateljev osnovnih šol sevniške občine, ravnatelj Osnovne šole Blanca mag. Vincenc Frece. Prireditvi je sledil še vodeni ogled gradu.

Sevniški mladinski center krasi novi mozaik

V prostorih Mladinskega centra Sevnica je v mesecu aprilu v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, ki ga izvajajo na Družinskem inštitutu Zaupanje, nastajal velik stenski mozaik. Pod umetniškim oblikovanjem sevniške slikarke Irene Ameršek in izkušene mozaičarke Nataše Žičkar so v mozaiku povezani različni sevniški motivi, med njimi grad in lipa, pa tudi mladinski motivi. Pri nastajanju mozaika so sodelovali prostovoljci različnih generacij. Lepo pridobitev Mladinskega centra Sevnica so namenu predali v tem tednu s priložnostnim dogodkom.

Vikend nakupov v Sevnici

Na Občino Sevnica je bila iz vrst sevniških gospodarstvenikov naslovljena pobuda k organizaciji vikenda nakupov v Sevnici. Gre za idejo, kako povezati čim več prodajaln, lokalov in drugih ponudnikov tržnih storitev, da kupcem v duhu skupne promocije kraja ponudijo zanimive ponudbe, nagradne igre, popuste oziroma druge ugodnosti. Ker Občina Sevnica kot lokalna skupnost vseskozi deluje kot aktivni povezovalec skupne promocije lokalnega okolja, se je pridružila skupni promociji vikenda nakupov.

Po jeseni že izvedenem prvem vikendu nakupov bo drugi vikend nakupov danes in jutri, 8. in 9. junija. Sodelujejo: Hotel Ajdovec Sevnica in restavracija Ajda, Frizerski salon Figaro, Kmečka zadruga Sevnica z .o. o., Kopitarna Sevnica d. d., KŠTM Sevnica, Lekarna Sevnica, LinPapir, papirnica in knjigarna, Lisca d. d., Optika Bautin, Sava avto – Intersport, trgovina Bliss in BAR Desetka, Stilles d. o. o. in Turizem, prevozi, avtošola Prah Sevnica, Anton Prah s. p. Svojo ponudbo navedeni predstavljajo na svojih spletnih straneh, akcija pa poteka individualno, v poslovnih prostorih sodelujočih.

8. Festival modre frankinje

Osmo leto zapored je včeraj na sevniškem gradu, v prijetnem ambientu grajskega parka, potekal Festival modre frankinje. Osrednja nit festivala je bila predstavitev blizu dvajsetih pridelovalcev modre frankinje z vseh vinorodnih območij te žlahtne sorte, spremljala jih je kulinarična ponudba. V spremljevalnem programu so si obiskovalci lahko ogledali sevniški grad, zvečer pa je sledila slavnostna razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj.

Sedemčlanska strokovno komisijo pod vodstvom Jožeta Simončiča iz Kartuzije Pleterje je ocenila 115 vzorcev modrih frankinj iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije v treh kategorijah. V kategoriji redne trgatve letnika 2017 je prvo mesto osvojil Martin Pečarič iz Čuril pri Metliki, v kategoriji starejših letnikov in barrique je zmagala Kmetija Karlovček z Vrha pri Šentjerneju, v kategoriji posebnih vin pa je bila najboljša Klet Krško. Šampion festivala – gre za absolutnega zmagovalca, izbranega med tremi zmagovalci vseh treh navedenih kategorij – je postal Martin Pečarič. Pestro festivalsko dogajanje je v sklepnem delu dogodka dopolnil koncert Prifarskih muzikantov.

Proslava ob 180-letnici rojstva Antona Umeka–Okiškega

Kulturno umetniško društvo Anton Umek–Okiški Boštanj jutri ob 18. uri pripravlja proslavo ob 180-letnici pesnikovega rojstva. Kulturni program, ki bo potekal pri rojstni hiši pesnika na Vrhu pri Boštanju, bo zajemal kratko predstavo, recitale pesmi in nastop ljudskih pevcev. Po programu bodo obiskovalci lahko okušali tradicionalne lokalne jedi.

Sevniški likovni shod Grad 2018

Jutri, 9. junija, bo v atriju in okolici Gradu Sevnica potekal XVIII. Sevniški likovni shod Grad 2018. Teme letošnjega likovnega shoda v organizaciji sevniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Sevnica so: Kulturna dediščina – evropsko leto kulturne dediščine, Skodelica kave – 100-letnica smrti Ivana Cankarja, slikarji, kiparji in fotografi pa bodo lahko ustvarjali po svobodni izbiri teme.

Paleta brez meja – razstava na ogled do konca tega meseca

Sevniška območna organizacija Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je skupaj s Knjižnico Sevnica v tem tednu pripravila odprtje 5. otroške likovne razstave mladih likovnikov osnovnih šol sevniške občine z naslovom »Paleta brez meja 2018«. Razstavljena so dela skupno 60 osnovnošolcev z vseh šol sevniške občine, ki so nastajala skozi celotno šolsko leto. Program ob odprtju razstave, ki je v Knjižnici Sevnica na ogled do 30. junija, je popestrila mlada pevka Sara Praznik.

20 let delovanja Ljudskih pevk Solzice

V cerkvi na Brunku bo to nedeljo, 10. junija, v sklopu svete maše ob 11:45 koncert ljudskih pesmi ob 20-letnici delovanja Ljudskih pevk Solzice. Sestavu, ki deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Budna vas, se bo pri izvedbi koncerta z naslovom »Kdor poje rad, v srcu je bogat« pridružilo več prijateljskih pevskih skupin.

Občinska uprava Občine Sevnica