Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 29.1.2021

29. 1. 2021 • Tedenske novice

Uspešno do evropskih sredstev za razvojne ureditve v Poslovni coni Sevnica

 

Občina Sevnica je s strani Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prejela sklep o finančni podpori projektu »Komunalno opremljanje v PC Sevnica«. Občina Sevnica s tem uspešno zaokroža zahteven proces načrtovanja in pridobivanja razvojnih sredstev za projekt, v sklopu katerega bo osrednji del izgradnja nadvoza čez trebanjsko železniško progo v Sevnici.

Za projekt v višini 1,4 milijona evrov, ki ga bo izvajala Občina Sevnica, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 831 tisoč evrov, Republika Slovenija pa 277 tisoč evrov.

Namen naložbe je ustrezna infrastrukturna ureditev Poslovne cone Sevnica. Urejena bo dostopna cesta in izvennivojsko križanje z železniško progo. To bo prispevalo k razširitvi poslovne cone ter omogočilo obstoječim in novim podjetjem boljše in optimalno izvajanje njihove poslovne dejavnosti. Glavni cilj projekta je namreč spodbuditi nadaljnji razvoj malih in srednje velikih podjetij, ki so ključni nosilci gospodarskega razvoja v regiji.

 

Zagotovitev zemljišč za izvedbo projekta iz občinskega proračuna

 

Občina Sevnica si je za zagotovitev zemljišč, ki bodo omogočila realizacijo izgradnje nadvoza čez trebanjsko železniško progo, prizadevala dlje časa. V postopkih odkupa oziroma menjave je za 8.300 kvadratnih metrov zemljišč. Gre za zemljišča, namenjena za infrastrukturo in poslovno gradnjo, vključno z odkupljeno stanovanjsko hišo na naslovu Hermanova cesta 4, ki se odstrani. Za vse nakupe se iz občinskega proračuna nameni več kot 200 tisoč evrov.

 

Spremembe in dopolnitve Odloka o zazidalnem načrtu industrijske cone Sevnica

 

Z namenom omogočanja širjenja poslovnega razvoja lokalnih gospodarskih družb so v zaključni fazi Spremembe in dopolnitve Odloka o zazidalnem načrtu industrijske cone Sevnica - območja II., III. in IV. – Šmarje. Z načrtovanim nadvozom bo pomembno izboljšan tudi dostop do teh območjih med trebanjsko železnico in reko Savo, predvidenih za poslovno gradnjo, velikosti okrog 2 hektarja. Za izdelavo prostorskega akta je Občina Sevnica namenila dobrih 17 tisoč evrov, sprejetje je predvideno v marcu 2021.

 

Širša prometna ureditev območja

 

Poleg izgradnje novega nadvoza čez trebanjsko progo, ki je osrednji predmet projekta »Komunalno opremljanje v PC Sevnica«, gre na tem območju za širšo prometno izboljšavo obstoječega stanja z navezavo na regionalno cesto Boštanj–Planina (R2-224). Najustreznejša rešitev na podlagi projektne dokumentacije je, da se križišče pred nadvozom Šmarje rekonstruira v krožišče in sočasno umesti kolesarsko stezo. Izdelavo projektne dokumentacije je zagotovila Občina Sevnica ob pogojih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Krožno križišče bo izvedla Direkcija.

 

Usklajeno s konceptom celovitega urejanja območja železniške postaje v Sevnici

 

Projekt je pomemben del celovitih prizadevanj v sklopu koncepta celovitega urejanja železniške postaje v Sevnici – leta 2018 izdelane strokovne podlage naročnikov Občine Sevnica in SŽ – Infrastruktura d.o.o. za namen ureditve obravnavanega območja s ciljem doseganja optimalnih rešitev tako za državno infrastrukturo kot razvoj in funkcioniranje lokalne skupnosti in gospodarstva.

Poleg izgradnje nadvoza čez trebanjsko železniško progo ta koncept obravnava še načrtovane preureditve železniške postaje z novo tirno shemo in ukinitvijo nekaterih tirov, izgradnjo podvoza, ki bi omogočil ukinitev nivojskega prehoda pri Stillesu, podhoda za pešce, ki bi železniško postajo povezal s peroni in s Savsko cesto, dodatnih parkirnih površin in druge posodobitve širšega območja železniške postaje v sodobno integracijo vseh oblik prometa. Z vsemi načrtovanimi ureditvami se je seznanil in prizadevanja Občine Sevnica podprl tudi Občinski svet Občine Sevnica.

 

Dodatna umestitev kolesarske steze

 

S tem območjem je povezan še en pomemben načrtovani projekt, ki je že potrjen s strani Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Gre za načrtovano umestitev kolesarske povezave med Boštanjem in Sevnico, in sicer od rondoja Lidl do Komunale Sevnica. Predvidena je rekonstrukcija Šmarske ceste od nadvožnjaka do krožišča Rondo, vključno z izgradnjo dodatne kolesarske premostitve čez glavno železniško progo na območju nadvoza Šmarje.

 

Odkup nekdanje trgovine Mercator v Sevnici

 

Skladno s potrjenim občinskim načrtom pridobivanja nepremičnega premoženja je Občina Sevnica s podjetjem Poslovni sistemi Mercator d.d. podpisala prodajno pogodbo za odkup poslovnih prostorov nekdanje trgovine na Trgu svobode v Sevnici.

Celotna površina prostorov v obeh etažah znaša dobrih 1.200 kvadratnih metrov. Občina Sevnica bo prostor predala v upravljanje Zdravstvenemu domu Sevnica, in sicer za ureditev dodatnih prostorov za izvajanje zdravstvenih programov. Potrebe po zadostnih prostorskih kapacitetah so še dodatno podkrepile številne potrebe, povezane z epidemijo covid-19. Del objekta pa bo po adaptaciji namenjen za humanitarno dejavnost.

Kupnina za nepremičnino znaša 306.500 evrov in bo izplačana do 28. februarja 2021, ko bo Občina Sevnica objekt tudi prevzela.

 

Zdravstveni dom Sevnica poziva k podaji prijav za cepljenje

 

V torek se je z namenom obvladovanja problematike širjenja bolezni covid-19 vnovič sestal razširjeni štab Civilne zaščite občine Sevnica. Sestanka so se udeležili predstavniki Civilne zaščite, Občine Sevnica, Zdravstvenega doma Sevnica, Gasilske zveze Sevnica, Policijske postaje Sevnica, Območnega združenja Rdečega križa Sevnica in KŠTM Sevnica.

Po podatkih Zdravstvenega doma Sevnica je zaznati trend s smeri padanja deleža okužb. V tednu od 17. do 24. januarja je bilo na klasičnem CPR testiranju pozitivnih 23,6 % testiranih oseb, na množičnem presejalnem testiranju Sars-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi pa 19 % testiranih. Zdravstveni dom Sevnica nadaljuje z izvajanjem množičnega presejalnega testiranja Sars-CoV-2 na lokacijah v Sevnici in Krmelju po objavljenem razporedu, enako bo še v naslednjem tednu. Razpored se sproti objavlja tudi na občinski spletni strani.

V zdravstvenem domu zbirajo prijave za cepljenje preko telefonske številke 07 81 61 500, in sicer od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure, pri svojem izbranem osebnem zdravniku po telefonu ali preko e-pošte. Podati je potrebno sledeče podatke: priimek in ime, rojstni datum, telefonska številka.

Zaradi postopnega dobavljanja cepiva s strani proizvajalcev imajo prednost pri cepljenju najbolj ogrožene skupine prebivalcev, med njimi oskrbovanci domov za starejše in socialno varstvenih zavodov, zaposleni v domovih starejših občanov, zaposleni v zdravstvenih zavodih. Nato sledijo starejši od 60 let in več, ki se cepijo postopoma, glede na dostopnost cepiva – najprej starejši od 80 let, nato starejši od 70 let in nato starejši od 60 let. Sledijo mlajši kronični bolniki in nato vsi ostali. Prednostno se bodo cepili tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter kritični infrastrukturi, glede na odločitev vlade.

Zdravstveni dom Sevnica poziva k prijavi na cepljenje, saj je od števila prijav odvisen tudi dotok cepiva, hkrati pa se z vodenjem prijav omogoča sistematično načrtovanje izvajanja cepljenja. Več informacij, vključno z vsemi kontakti osebnih zdravnikov, objavljajo na svoji spletni strani, www.zd-sevnica.si.

 

 

Informacije glede izvedbe javnih razpisov

 

V raznolike društvene aktivnosti se občani sevniške občine vključujejo zelo številčno. Prav društva imajo močno povezovalno vlogo, velik vpliv v najrazličnejših sredinah in izžarevajo močno družbeno odgovornost. Leto 2020 pa je bilo za delovanje društev zelo zahtevno, saj epidemija covid-19 močno vpliva tudi na omejitve delovanja društev.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 določa, da lahko občine v letu 2020 nevladnim organizacijam v celoti izplačajo vse v proračunu in pogodbah predvidene dotacije, tudi če organizacije niso uspele realizirati vseh pogodbenih aktivnosti, projektov, prireditev.

Aktivnosti, za katere so društva v občini  Sevnica v letu 2020 prejele izplačilo, bodo morale biti izvedene najpozneje do 31. 12. 2021. Rok za oddajo končnih poročil o realizaciji programov in projektov se prav tako podaljša, in sicer do 31. 12. 2021. Morajo pa društva s področij kulture, športa ter zdravstvenega varstva in sociale do 31. januarja 2021 oddati vsebinsko in finančno poročilo o izvedenih oziroma neizvedenih pogodbenih aktivnostih.

Ko se bodo epidemiološke razmere izboljšale, bo prav močna društvena povezanost imela izjemno pomembno vlogo pri vnovični oživitvi družbenega življenja. Občina Sevnica bo tem prizadevanjem še naprej namenjala stalno sistemsko podporo na enaki ravni kot doslej.

V pripravi so razpisi za leto 2021, ki bodo za področja športa, kulture ter zdravstvenega varstva in sociale objavljeni predvidoma konec meseca februarja. Društva so že bila pozvana, naj pri pripravi novega programa ne bo podvajanj z lanskim razpisom. Razpisa za področji mladinskih dejavnosti in turizma bosta prav tako objavljena konec februarja. Razpis s področja gospodarstva bo objavljen v mesecu maju, informacije glede danes objavljenega razpisa s področja kmetijstva pa povzemamo v nadaljevanju.

 

Z današnjim dnem je objavljen razpis za spodbude kmetijstvu

 

Občina Sevnica je danes objavila javni razpis za sofinanciranje ukrepov ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v občini Sevnica za letošnje leto. Iz proračuna je za namen izvedbe javnega razpisa zagotovljenih 77.000 evrov.

Sredstva so zagotovljena za naslednje vsebine: posodabljanja kmetijskih gospodarstev, urejanja kmetijskih zemljišč in pašnikov, pomoči za zaokrožitev (komasacije) kmetijskih in gozdnih zemljišč, pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov, naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetiji, sofinanciranja izobraževanja in usposabljanja na področju nekmetijskih dejavnosti na kmetiji ter predelave in trženja, podporo delovanju društev s področja kmetijstva, čebelarstva, gozdarstva in razvoja podeželja ter za pokrivanje operativnih stroškov cestnega tovornega prometa iz odročnih krajev.

Prijavitelji morajo prijavo oddati najpozneje do vključno 5. marca 2021 na naslov Občine Sevnica, Glavni trg 19 a, 8290 Sevnica. Besedilo javnega razpisa je skupaj z razpisno dokumentacijo v celoti dostopno na www.obcina-sevnica.si. Dodatne informacije so na voljo na Oddelku za gospodarske dejavnosti po telefonu oziroma e-pošti oziroma osebno po predhodnem dogovoru za termin v sprejemni pisarni v pritličju občinske stavbe.

 

Iz Sevnice na pot bivalni kontejner za pomoč po potresu

 

K izjemno lepi gesti humanitarne pomoči po decembrskem hudem potresu na območju Hrvaške je pristopilo Društvo salamarjev Sevnica, ki je skupaj s podjetjema Gradnje d.o.o. in Fenix Transporti zagotovilo in iz Sevnice na pot odpremilo bivalni kontejner. Podjetji sta podprli mednarodno povezanost Društva salamarjev Sevnica s prijateljskim salamarskim društvom z območja Siska, akcija pa je stekla tudi v sodelovanju s sevniško območno organizacijo Rdečega križa.

Do vključno ponedeljka, 1. februarja, je na Občini Sevnica v teku popis škode na stvareh zaradi posledic decembrskega potresa. Vse informacije v zvezi s popisom so objavljene na občinski spletni strani.

 

 

Občinska uprava Občine Sevnica

kuvertaNaroči se na e-novice