Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 16.4.2021

16. 4. 2021 • Tedenske novice

Zaključen projekt dogradnje Vrtca Ciciban Sevnica


Z zaključnimi ureditvami, umestitvijo opreme in pridobitvijo uporabnega dovoljenja je pri zaključku projekt dozidave največjega vrtca v občini, Vrtca Ciciban Sevnica. Nova pridobitev zajema tri nove igralnice, vključno s sanitarijami, prostori za zaposlene in teraso. Vrednost novogradnje znaša 887 tisoč evrov, opreme pa 71 tisoč evrov. Selitev v nove prostore bo v ponedeljek, 19. aprila.

Programi predšolskega varstva v sevniški občini delujejo na osmih lokacijah. Število vpisanih otrok v vrtce se vsako leto viša. Za primerjavo: v šolskem letu 2012/2013 je bilo v sevniških vrtcih 34 oddelkov, trenutno pa je oddelkov 45. V vrtce je vpisanih največ otrok doslej, 780. Če je bila pred desetletjem vključenost vseh predšolskih otrok v občini Sevnica v vrtce okrog 65-odstotna, ta odstotek sedaj znaša okrog 85 odstotkov. Ta odstotek sovpada s slovenskim povprečjem vključenosti otrok v vrtce. Nacionalni cilj in pa tudi cilj sevniške občine je, da bo delež v vrtce vključenih otrok od 90 do 95 odstotkov. Ocenjujemo, da bo v sevniški občini to doseženo v nekaj letih.
Cilj je, da se staršem predšolsko varstvo omogoča na čim krajših razdaljah. Zelo pomembno pa je tudi, da so objekti dobro izkoriščeni in oddelki optimalno napolnjeni, saj je le tako mogoče vzdrževati sprejemljivo ceno tako za starše kot tudi za občinski proračun. Izhajajoč iz podatkov o stalni rasti deleža vključenih otrok v vrtce je dodatne prostore predšolskega varstva potrebno zagotavljati stalno, ob upoštevanju projekcij. Večje potrebe po kapacitetah so, poleg Sevnice in Boštanja, tudi na Blanci.
 

Tretje spremembe in dopolnitve OPN Občine Sevnica v zaključni fazi


Občina je osrednji nosilec prostorskega načrtovanja, ki zagotavlja ustrezne pogoje za medsebojno skladen in uravnotežen razvoj vseh dejavnosti v prostoru. Prilagajanje Občinskega prostorskega načrta potrebam posameznikov in gospodarstva je zato ena stalnih in ključnih nalog na tem področju.

V zaključni fazi je izdelava tretjih sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Sevnica. Izdelovalec dokumenta, Ljubljanski urbanistični zavod, je po jeseni opravljeni javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka akta ter potrditvi predlaganih sprememb in dopolnitev javnosti s strani občinskega sveta izdelal predlog prostorskega akta. Občina Sevnica pa je nosilce urejanja prostora pozvala k izdaji drugih mnenj k predlogu.

Pridobivanje pozitivnih mnenj oziroma pozivov za usklajevanje s strani nosilcev urejanja prostora poteka v teh tednih. Časovna dinamika postopkov je tudi pod vplivom epidemioloških ukrepov. Prejeta mnenja bodo podlaga za obravnavo in končni sprejem dokumenta s strani občinskega sveta. Pričakuje se, da bo končni dokument sprejet do poletja.

Spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta obravnavajo celotno območje občine, spremembe pa se nanašajo tako na tekstualni kot grafični del občinskega prostorskega načrta. Spremembe se izvajajo po rednem postopku priprave prostorskega akta in na način, kot ga predpisuje prostorska zakonodaja.

Med razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskega načrta so poleg razvojnih projektov občine in pobud občanov tudi nove strokovne podlage, posegi v območja urejanja državnih prostorskih aktov, spremembe predpisov in splošnih smernic nosilcev urejanja prostora ter uskladitve z dejansko rabo zemljišč in katastrom.


Ureditve lokalne cestne mreže

 

V tem tednu se je začela sanacija 550-metrskega odseka lokalne ceste na Ponikvah, pri čemer velja zapora od priključka za Hudo Brezje čez vas Ponikve v smeri proti Studencu. Obvoz je urejen po lokalnih cestah.
Sanacijska dela z ureditvijo odvodnjavanja in razširitvami ceste v skupni vrednosti okrog 90 tisoč evrov potekajo v sklopu investicijskega vzdrževanja lokalne cestne infrastrukture in bodo zaključena do konca maja. Izvajalec projekta je podjetje Asfalt Kovač d.o.o.

V sklopu sanacij po naravnih nesrečah je zaključena stabilizacija brežine cestišča občinske lokalne ceste na Apneniku, ki je bila zaradi usada poškodovana in je ogrožala normalno prevoznost cestišča.

Sanacijo je izvajalec, Gradbena mehanizacija Robert Felicijan s.p, uredil z izgradnjo opornega zidu z dodatno zaščito. Vrednost sanacijskih del znaša okrog 17 tisoč evrov.
 

Zmanjšanje oziroma odpis prispevkov po zadnji pozebi


Kmetje, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovani na podlagi opravljanja kmetijske dejavnosti in so utrpeli škodo zaradi zadnje pozebe, lahko uveljavljajo zmanjšanje oziroma odpis prispevkov, sporoča Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenije.
Skladno z Zakonom o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane, se lahko kmetom, ki utrpijo elementarne nesreče, prispevki zmanjšajo ali odpišejo, če škodo oceni občinska komisija. Pri tem se upošteva škoda, ki je nastala na pridelkih, živini, gospodarskih in stanovanjskih poslopjih.

V primeru, ko izguba donosa znaša od 30 do 80 odstotkov letnega katastrskega dohodka, se prispevki zmanjšajo za enak odstotek, kot je ocenjen odstotek izgube katastrskega dohodka. V kolikor je zmanjšanje donosa ocenjeno višje od 80 odstotkov, se prispevki odpišejo.
Za priznanje zmanjšanja oziroma odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na pristojni finančni urad potrebno vložiti zahtevek za zmanjšanje oziroma odpis prispevkov, in sicer v roku 15 dni od nastanka škode.

Zahtevek se vloži elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki kot lastni dokument oziroma osebno ali po pošti, in sicer na finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. Zahtevek se predloži na obrazcu, ki je na voljo na spletni strani Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije, www.kgzs.si.

kuvertaNaroči se na e-novice