Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 21.5.2021

21. 5. 2021 • Tedenske novice

Državna sredstva za prenovo salona Kreutz

 

Občina Sevnica je na javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine uspešno prijavila projekt ureditve brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici. Ministrstvo za kulturo je namreč odobrilo sofinancerska sredstva za konzervatorsko- restavratorske posege teh prostorov, ki jih je občina v lanskem letu odkupila z namenom dolgoročne zaščite kulturne dediščine in bodoče obogatitve turistično-tržne ponudbe starega mestnega jedra.

Poseg bo usmerjen v muzejsko prezentacijo salona ter ohranitev njegove posebne narave in družbenega pomena. Gre namreč za prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi št. 5, zdaj Glavni trg, ustanovil Dragotin Karl Kreutz. Poudarek ureditev bo na ohranjanju lesene materialne substance, s čiščenjem in zaščito površin, ter na ohranitvi avtentičnih materialov, tehnologi, znanj in veščin, saj gre za ohranitev redke zbirke, ki bo omogočila vpogled v stare obrtne veščine in znanja.

Za ureditve prostorov, ki so opredeljeni kot kulturni spomenik lokalnega pomena, bo ministrstvo prispevalo 17.601,42 evrov. V občinskem proračunu je za investicijo načrtovanih skupno 40 tisoč evrov. Projekt bo izveden v letošnjem letu. Za izvedbo konzervatorsko- restavratorskih posegov je občina že pridobila tudi kulturno-varstvene pogoje in soglasja za izvedbo s strani celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

 

Multifunkcionalno igrišče z umetno travo v Sevnici

 

S ciljem izboljšanja športne ponudbe in obogatitve možnosti športnega razvoja se je Občina Sevnica lotila projekta preureditve asfaltnega igrišča v sevniški Florjanski ulici v multifunkcionalno igrišče z umetno travo. Dostopno in namenjeno bo za raznolike športne aktivnosti, od nogometa do tenisa.

Občina Sevnica izvaja investicije ter zagotavlja dostop in vzdrževanje raznovrstne javne infrastrukture, tudi s področja športa, ki je izjemno pomembno področje družbenih dejavnosti.

V nedavno sprejeti strategiji razvoja športa, ki so jo pripravili oblikovalci športa z različnih področij, pedagogi, trenerji, vaditelji, predsedniki društev ter tudi javni zavod KŠTM Sevnica in občina, je vizija razvoja usmerjena na šport kot kakovostno prvino zdravega načina življenja za vse občane, z raznoliko športno ponudbo za vse starostne skupine in v vseh življenjskih obdobjih ter v zagotavljanje pogojev za doseganje rezultatov v kategoriji vrhunskega športa.

Za dosego teh ciljev je zelo pomembno sledenje potrebam športa. Osnovni namen v teh dneh aktualne ureditve multifunkcionalnega igrišča z umetno travo je omogočiti izvajanje tudi ostalih športnih aktivnosti, za izvedbo katerih asfaltna podlaga kot najpogostejša oblika igrišč, dostopna še na drugih lokacijah, pri vseh šolah, pri športnem domu in še kje, ni primerna. Omogočala bo igranje nogometa, odbojke in drugih športnih aktivnosti, ob vse bolj vidnih uspehih mladih tenisačev in tenisačič predvsem iz osnovnošolskih vrst pa tudi igranje tenisa.

Vrednost investicije je okrog 25 tisoč evrov, izvedba pa obsega pripravo podlage ter poleg polaganja umetne trave še postavitev stebrov in mreže za tenis ter zaris dodatnih črt za mali nogomet.

 

Javna dražba za tri gradbene parcele na Drožanjski cesti v Sevnici

 

Najavljamo javno dražbo za nakup treh še prostih parcel, namenjenih za stanovanjsko gradnjo na območju OLN Drožanjska cesta v Sevnici. Parcele so velikosti med 800 in 900 kvadratnih metrov, prodajale se bodo posamično. Javna dražba bo 10. junija 2021 v sejni sobi Občine Sevnica, s pričetkom ob 12. uri. Vse zainteresirane vabimo k sodelovanju. Pogoji za sodelovanje, opis postopka in vse druge informacije v zvezi z javno dražbo so objavljene na spletni strani www.obcina-sevnica.si.

 

Že peto leto zapored prepoznani kot prostovoljstvu prijazni

 

Slovenska filantropija je med prejemnike nazivov Prostovoljstvu prijazno mesto 2021, ki ga podeljuje občinam za aktivno spodbujanje prostovoljstva, že peto leto zapored uvrstila tudi Občino Sevnica.

Kot so sporočili iz Slovenske filantropije v obrazložitvi priznanja, Občina Sevnica naziv prejme za zagotavljanje sistemske finančne podpore prostovoljskim organizacijam na različnih področjih delovanja preko razpisov in omogočanje brezplačne rabe prostorov, sodelovanje v večjih nacionalnih prostovoljskih akcijah, kot sta Dan za spremembe in Nacionalni teden prostovoljstva, podporo društvom pri izvedbi prireditev, zahvalo prostovoljcem ob številnih priložnostih, prevoze starejših in odziv na epidemijo.

Občina Sevnica se s ponosom in hkrati veliko mero odgovornosti zaveda, kako številčno se občani vključujejo v raznolike prostovoljske aktivnosti. Poleg dobrote ljudi pa na živost prostovoljstva vpliva tudi posluh lokalne skupnosti.

Lokalna skupnost zato aktivno podpira prostovoljce in prostovoljske organizacije, saj vseskozi skrbi za ustvarjanje dobrih in spodbudnih pogojev za delo prostovoljskih organizacij. Hkrati s pomočjo jasno opredeljenih aktivnosti za razvoj prostovoljstva omogoča promocijo prostovoljstva in prostovoljcev, ki s svojim nesebičnim delom nenehno izboljšujejo kakovost življenja občanov in prispevajo k razvoju občine.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, v imenu Slovenske mreže prostovoljskih organizacij z natečajem izpostavlja tudi zaposlene v javni upravi, ki v svojem prostem času opravljajo prostovoljsko delo in prispevajo k promociji prostovoljstva med zaposlenimi v javni upravi. Prejemnik priznanja za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju turizma in razvoja slovenskega podeželja je inženir gozdarstva, pohodnik in naravovarstvenik Jože Prah iz Sevnice.

Predsednik države Borut Pahor pa je vročil državna priznanja na področju prostovoljstva za leto 2020, tudi Cveti Jazbec, dolgoletni predsednici Turistične zveze občine Sevnica in aktualni podpredsednici turističnega društva Šentjanž, ki si prizadeva za trajnostni razvoj turizma.

Iskreno čestitamo obema prejemnikoma priznanj!

 

Podelili občinska priznanja

 

Občinska priznanja se običajno podeljujejo na novembrski osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku, kar iz znanih razlogov ni bilo mogoče. Tradicionalni mesec praznovanja smo zato skušali v kar največji meri obeležiti na daljavo, z uporabo sodobnih medijev, prav tako predstavitve prejemnikov.

Na priložnostnem sprejemu nagrajencev, upoštevajoč epidemiološke omejitve, je priznanja v tem tednu izročil župan Srečko Ocvirk, se zahvalil za izstopajoče dosežke in prejemnikom pri opravljanju svojega poslanstva še naprej zaželel obilo osebnega zadovoljstva.

Za 30 let uspešnega dela na gospodarskem področju je Grb Občine Sevnica prejelo podjetje Evergreen d.o.o. Zlato plaketo je za izjemno opravljanje zdravniškega poslanstva in predanost domačim krajem prejel Matjaž Pohar, za aktivno sodelovanje in predanost razvoju lokalne skupnosti pa Jože Lazar.

Podeljene pa so bile tudi tri srebrne plakete, in sicer Rotary klubu Sevnica ob 10. obletnici uresničevanja dobrodelnega poslanstva, Marjanu Ločičniku za predano delo in povezovalnost pri uresničevanju razvoja lokalne skupnosti ter Mirjani Jelančič za izjemno uspešno in predano vzgojno-izobraževalno delo ter dosežke na področju dobrodelnosti.

 

 

kuvertaNaroči se na e-novice