Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 18.6.2021

18. 6. 2021 • Tedenske novice

Posavski župani za celovito urejeno kolesarsko povezavo ob reki Savi

 

Župani posavskih občin so se v Sevnici sestali s predstavniki Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo in Regionalne razvojne agencije Posavje na temo projekta Sava-Krka bike in nadaljnjega razvoja kolesarske mreže v Posavju.

Državno kolesarsko omrežje je načrtovano kot celovito povezana kolesarska mreža. Osrednjo kolesarsko povezavo predstavlja kolesarska pot od Radeč oziroma Zidanega Mosta do mejnega prehoda Rigonce, ki pa na določenih odsekih še ni sklenjena. Ta povezava v veliki meri teče ob reki Savi, zaradi česar je za kolesarje še posebej vabljiva. Zato je bilo na sestanku dogovorjeno, da se pripravi nabor odsekov, ki jih je potrebno dograditi oziroma zanje pripraviti projektno dokumentacijo, doreči pa je potrebno tudi širše okvirje za umestitve oziroma namensko rabo že zgrajenih povezav.

Ker se posavske občine in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo pri načrtovanju kolesarskih poti soočamo z oviro večnamenske rabe obrečnega prostora in problematiko uporabe že urejenih večnamenskih poti za kolesarske steze, je bila na sestanku sprejeta odločitev, da v Posavje na delovno srečanje oziroma okroglo mizo povabimo ministra za infrastrukturo ter ministra za okolje in prostor s pristojnimi službami, pa tudi vse druge deležnike rabe obsavskega prostora, da skupaj presežemo nesoglasja pri uporabi večnamenskih poti tudi kot kolesarskih stez. V luči trajnostnega in zelenega je namreč smiselno, da se kolesarji urejeno gibljejo po že urejenih poteh, kar sedaj ni omogočeno.

 

Predstavili projekt »Ribe na šolskih krožnikih«

 

V Posavju smo dve leti nazaj pričeli s skupnim projektom Ribe na šolskih krožnikih, sofinanciranim iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Ključni cilj projekta je povečati ozaveščenost ljudi o zdravi prehrani in povečati prehrano z ribami in ribjimi izdelki, še predvsem v vrtcih in šolah. Projekt Ribe na šolskih krožnikih je nadaljevanje ideje in zgodbe projekta Najboljša riba je posavska riba, ki ga je pred tem kot vodilni partner izvajala Občina Sevnica.

Občina Sevnica je eden od partnerjev, nosilec projekta je Občina Krško, ostali partnerji pa so: Ribogojstvo Goričar d.o.o., Osnovna šola Jurija Dalmatina Krško, Vrtec Krško, Osnovna šola Brežice in Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica. Ob sodelovanju vseh partnerjev so se v dveh letih zvrstile številne izobraževalne praktične delavnice in predavanja, izobraževalne interesne dejavnosti za učence, razviti so bili različni ribji recepti in produkti, šole in vrtci so opremljeni z novo opremo za postrežbo rib in ribjih produktov, med drugimi aktivnostmi pa je bila urejena tudi učilnica na ribogojnici Laze pri Boštanju za izvedbo naravoslovnih dni.

Prav tam so predstavniki partnerjev projekta, ki se zaključuje, na novinarski konferenci predstavili učinke in rezultate. O sami ribogojnici in njeni vlogi na področju izobraževanja je spregovoril predsednik Ribiške družine Sevnica Sandi Kosmač. V zaključku je sledila še predstavitev različnih ribjih jedi, ki je pripravilo ribogojstvo Akval d.o.o. z Blance.

 

Ureditev parkirišča pred sevniško lekarno in zdravstvenim domom

 

Po obsežni infrastrukturni ureditvi območja pred sevniško lekarno in zdravstvenim domom, ki je vključevala rekonstrukcijo ceste, sanacijo kanalizacijskega omrežja in gradnjo pločnika, je v dokončna ureditev tamkajšnjega parkirišča z asfaltacijo. Celovito ureditev bodo zaključile še talne označbe.

 

Županov obisk po šolah ob zaključku šolskega leta

 

Zaključuje se šolsko leto, ki je bilo v mnogo ozirih velika preizkušnja za učence, učitelje in vodstva šol. Ob zaključku leta se je župan Srečko Ocvirk v teh dneh srečal z devetošolci vseh sedmih šol. Običajno je občina pripravila večjo prireditev na Gradu Sevnica, v luči varovanja zdravja pa je župan že v lanskem letu obiske izvedel po posameznih šolah in takšno, lepo sprejeto prakso, ponovil tudi letos. Šolarjem je ob zaključku osnovnošolskega izobraževanja zaželel veliko uspehov na vseh poteh prihodnosti, pa tudi nadaljnje aktivne vključenosti v družbo in družbene odgovornosti.

Na Glasbeni šoli Sevnica so mladi glasbeniki navdušili z izvedbo izbranega programa.

 

8. otroška likovna razstava mladih ustvarjalcev osnovnih šol občine Sevnica

 

Sevniška območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Sevnica in Knjižnica Sevnica vabita na ogled 8. otroške likovne razstave mladih ustvarjalcev osnovnih šol občine Sevnica pod imenom Paleta brez meja. Razstava je na ogled še do 2. julija 2021 v razstavnem prostoru knjižnice. Nedavno si je likovna dela mladih ustvarjalcev že ogledal tudi župan Srečko Ocvirk v družbi direktorice knjižnice Anite Šiško in vodje sevniške območne izpostave JSKD Katje Pibernik.

 

 

kuvertaNaroči se na e-novice