Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 27.11.2020

27. 11. 2020 • Tedenske novice

 



Sanacije cest na plazovitih terenih občine



 


Cestna mreža je v sevniški občini zelo gosta, kar je posledica velike razpršenosti poselitve. Mnogo cest teče po geološko izredno zahtevnem terenu, plazovi in cestni usadi pa so zato stalnica in s tem velika težava. Ena večjih letošnjih tovrstnih ureditev je sanacija brežine ob lokalni cesti Blanca–Poklek, ki je pred zaključkom.


V okviru sanacij na plazovitih terenih občine je letos zaključenih več ureditev, med njimi sanacije ceste Gradec–Čanjska gora, prepusta v Stržišču, brežine ob javni poti Rovišče–Breška gora, plazovitega območja na javne poti Okič in brežine pod gradom v Sevnici, ureditev ceste v sklopu sanacije plazu na Ledini in stabilizacija ob cesti skozi Apnenik.


 



Obnovljeni prostori Spodnjega gradu s kulturno-zgodovinskimi vsebinami






Občina Sevnica je v okviru projektov »Oživljanje mestnih središč s pomočjo obrti« in »Riba je in« obnovila prostore Trškega dvorca oziroma prostore Spodnjega gradu v starem mestnem jedru Sevnice. Ti prostori so najstarejša in najbolje ohranjena profana stavba v tem delu mesta. Objekt ima status kulturnega spomenika, zato je bila obnova strokovno precej zahtevna, saj je bilo potrebno ohraniti prvobitnost notranjega izgleda objekta, z ohranitvijo obstoječih materialov oziroma nadomestitvijo le-teh z enakimi, novimi materiali.


Prostore že bogatijo razstavne vsebine, ki pa zaradi trenutne situacije ni niso odprte za javnost. V mesecu praznovanja občinskega praznika sta bili z uporabo spletnih poti predstavljeni dve vsebinsko zelo obširni razstavi, ki vsaka na svojem področju prinašata pomemben kulturno-zgodovinski prispevek. Gre za razstavi »Ribištvo na Sevniškem v preteklosti« in »Po sledeh obrtništva v občini Sevnica«. Vabimo k ogledu obeh razstav na Facebook oziroma spletni strani Občine Sevnica.



Občinski praznik se to nedeljo, 29. novembra, zaključuje z Vencembrom – spletno predstavitvijo odprtja 7. razstave adventnih venčkov ob Savi v organizaciji Turističnega društva Loka pri Zidanem Mostu. Predstavitev bo objavljena na Facebook straneh Turističnega društva Loka pri Zidanem Mostu in Občine Sevnica.


 




Od občinskega praznika k Čarobnemu decembru






Pred vrati je zadnji mesec v letu, ki ga v Sevnici poznamo pod imenom »Čarobni december«. KŠTM Sevnica ga vsako leto obogati z raznolikimi dogodki in vsebinami. Te bodo letos prilagojene razmeram, pripravljene s pomočjo sodobnih komunikacijskih poti, s to drugačno obliko povezovanja pa bodo skušale vsaj delno nadomestiti odsotnost srečevanja.


Praznična osvetlitev mesta bo v Sevnici zasijala prihodnji petek, 4. decembra, ob 17. uri, ko bo predvajan spletni dogodek – različica doslej vsakoletnega pohoda »Z lučko na grad«. V virtualnem dogodku, ki bo potekal na Facebook strani KŠTM Sevnica, bosta praznična nagovora občanom namenila župan Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, obogatila ga bo izbrana glasba.


Letošnja praznična okrasitev v Sevnici bo, kot vsako leto doslej, okolju prijazna. Z uporabo varčnih led luči bodo okrašeni rondoji in več območij ob glavni cesti skozi mesto, središče pri železniški postaji, glavni most čez Savo, nekoliko večji poudarek se namenja ureditvi gradu kot osrednjega kulturno-zgodovinskega spomenika, več točk v mestu bo okrašenih z naravnimi materiali. Sevnico bodo krasile tudi tradicionalne sevniške voščenke, luči v obliki jabolk.


Posebno mesto bo tokrat namenjeno drevesoma želja, eden bo na sevniškem Trgu svobode, drugi pa na gradu. Z dobrimi željami, zapisanimi na listek, lahko drevo opremi vsakdo.


Od 1. decembra do 6. januarja bo potekal še prav poseben decembrski izziv »Ho-ho-LOV!«. Na spletni strani www.kstm.si ali v Grajskih novicah, ki izidejo konec meseca, bo objavljen delovni list z desetimi izzivi. Sedem jih je možno opraviti na terenu po občini, tri pa v zavetju doma. Med vsemi, ki bodo izzive v celoti opravili in izpolnjene delovne liste do 10. januarja 2021 vrnili na KŠTM Sevnica, bodo izžrebali več nagrad.


Po ustaljenem urniku in skladno z vsemi epidemiološkimi ukrepi bo odprta Kmečka tržnica v Sevnici z dodatno obogateno decembrsko ponudbo.


Skozi ves mesec se bo zvrstilo več spletnih dogodkov – spletne ustvarjalnice, gibalni izziv, virtualna vodenja po mestu in občini, žrebanje nagradne kartice veselja, pravljice z gradu in X-mas (božična) kitariada.


Vsi dogodki so zbrani v napovedniku Čudežnega decembra, ki je objavljen na spletnih straneh KŠTM Sevnica in Občine Sevnica.


 




Občinska uprava Občine Sevnica


kuvertaNaroči se na e-novice