V Šentjanž iz Sevnice

NEZAHTEVNA POT
Z NEKAJ ZAHTEVNEJŠIMI ODSEKI ZARADI ORIENTACIJE

Od železniške postaje v Sevnici gremo proti zahodu v Šmarje in naprej preko nadvoza nad železniško progo do savskega mostu. Prečkamo cesto Celje Krško in nadaljujemo v Boštanj. V Boštanju se obrnemo levo in po nekaj sto metrih še enkrat levo, kjer gremo po cesti proti Vrhu. Ko se spustimo do potoka Grahovica in ga prečkamo, takoj za mostom zapustimo cesto in se čez strm travnik vzpnemo na staro pot, ki je dobro vidna šele v gozdu (tudi če bi nadaljevali po cesti, ne bi naredili prav velikega ovinka). Kmalu bomo spet na cesti. Od tu je lep razgled na Sevnico in Bohor v ozadju. Cesto po približno sto metrih zapustimo in zavijemo v levo na stransko cesto, ki pa jo takoj zapustimo in sledimo markacijam, ki nas usmerijo desno navzgor v gozd. Ko pridemo iz gozda, pozorno spremljamo markacije, ki nas med vikendi pripeljejo na vrh hriba, ki se imenuje Hrib (415 m). Od tu imamo lep razgled. S hriba se spuščamo proti zahodu na cesto, ki smo jo prej zapustili. Če se odločimo za izlet v slabem vremenu ali snegu, lahko Hrib obidemo po asfaltirani cesti. Skozi naselje Vrh nadaljujemo po cesti. Pred sabo imamo razgledni hrib Topolovec.

Če imate čas, priporočamo, da se povzpnete nanj. Na levi imamo možnost obiskati gostišče, na katerega nas opozarjajo reklamne table. Ko pridemo po cesti do zaselka Okič (naselje Vrh pri Boštanju), bodimo pozorni na staro hišo, na kateri je spominska plošča, na njej pa je tudi žig št. 1. Do tu bomo hodili uro in 50 minut.
Nadaljujemo po cesti mimo cerkvice in gasilskega doma in se rahlo spuščamo do ceste Boštanj Krmelj, ki teče po dolini Grahovice. Na cesto pridemo v bližini lovske koče. Cesto takoj prečkamo in se o desni poti povzpnemo do zaselka Brezovica (naselje Jablanca). Iz zaselka gremo najprej po travniku ob gozdu, nato pa se po gozdu spustimo na cesto, ki pelje skozi Jablanco proti Novemu gradu. V zaselku Vitovec (naselje Jablanca) je cestno križišče. Pot nadaljujemo levo do Novega Grada, nato pa pod hribom Stari Grad. Tudi naj se lahko povzpete če imate čas. Kasneje nas markacije usmerijo s ceste v gozd, ki jim sledimo ali po grebenu ali ob njem nad zaselkom Goreljce, nato prečkamo cesto in nadaljujemo po grebenu vse do glavne ceste Radeče Šentjanž. Nanjo pridemo pred Budno vasjo. Nadaljujemo po cesti, le pred vasjo Brunk na odcepu za Zdevno na desno obidemo ovinek po bližnjici. Na Brunku se lahko okrepčamo v gostišču ali na turistični kmetiji. Na koncu vasi se dvignemo po sredsnji poti proti grebenu, ki mu bolj ali manj sledimo vse do Leskovca. Žig št. 2 je pri lesenem križu na vrhu Leskovca (721 m). Od Okiča do tu bomo hodili 3 ure in 30 minut.

Mimo cerkvice se spuščamo po cesti, ovinek sekamo po bližnjici in po cesti nadaljujemo do zaselka Murnice (naselje Leskovec v Podborštu), kjer je pri spomeniku v NOB padlima Majcnu in Mevžlju žig št. 3. Z Leskovca do tu je 30 minut. Po cesti se spuščamo proti Šentjanžu. Kmalu zapustimo cesto in nadaljujemo levo v gozd. Spustimo se do zaselka Potok (naselje Šentjanž) in nadaljujemo po cesti do Šentjanža (344m). Tu so gostišča in trgovine, pa tudi javni prevoz. Iz Murnic do Šentjanža je 40 minut. Za vso pot do Šentjanža bomo potrebovali 6 ur in 30 minut (22,4 km).