V Sevnico iz Šentjanža

NEZAHTEVNA POT
Z NEKAJ ZAHTEVNEJŠIMI ODSEKI ZARADI ORIENTACIJE

Iz Šentjanža (344 m) gremo ob cerkvi desno navzdol skozi naselje Hinje proti Velikemu Cirniku. Prečkamo potok Hinjo in po cesti nadaljujemo pot do naselja Podboršt. Prečkamo tudi Podborški potok in se začnemo vzpenjati proti Velikemu Cirniku. Ko smo na odcepu ceste proti Stražberku, sledimo markacijam na tej cesti. Na desni lahko obiščemo bližnjo vas Veliki Cirnik in cerkvico s pokopališčem ter spomenikom NOB. Ko pridemo po cesti na Strašberk (naselje Podboršt), je približno 100 m pred spomenikom na garaži na desni strani ceste žig št. 4. Iz Šentjanža do sem bomo hodili uro in 30 minut.

Pot nadaljujemo po cesti, ki jo nad Gabrijelami zapustimo in se spustimo desno po bližnjici do cerkve v Gabrijelah. Če nadaljujemo po cesti, od odcepa bližnjice še 50 m, pridemo do gostinskega objekta z lepim razgledom. V Gabrijelah prečkamo glavno cesto Krmelj Pijavice in nadaljujemo po stranski poti do naselja polje pri tržišču in po cesti naprej sledimo markacijam do železniške postaje Tržišče (226 m).

Od postaje gremo naprej proti vzhodu do ceste Tržišče Krmelj, desno vendar nas za gostiščem markacije vodijo levo na traktorsko pot, ki po bližnjici pripelje do cerkve v Tržišču, kjer so ha voljo gostinski objekti. Iz Stražberka do Tržišča bomo hodili uro in 15 minut.
Pot nadaljujemo po cesti do Malkovca in nato levo proti Telčam. Poleg spomenika je žig št. 5 (420m). Iz Tržišča do tu bomo hodili 35 minut. Po grebenski cesti nadaljujemo mimo že od daleč vidnega Slančjega Vrha s cerkvico. Gremo naprej po cesti na desno do odcepa za Otavnik in Škocjan. Naravnost naprej nadaljujemo tudi, ko bomo na križišču cest za Jeperjek in Vodale. Ko pridemo do kapelice pod naseljem Križ, zapustimo cesto in krenemo desno po bližnjici (stara cesta) do Telč (501 m). Na Telčah je tudi trgovina. Od Malkovca do tu je uro in 20 minut hoda. Markacijam sledimo desno po grebenski poti proti Pijani gori.Ko se začne cesta v gozdu spuščati in pridemo iz gozda do vinogradov, bomo že pri žigu št. 6, ki je na prvi stavbi na levi. Iz Telč do sem je 25 minut hoje. Pot nadaljujemo navzdol med vinogradi in skozi gozd, kjer sledimo markacijam, nato gremo po malo shojeni stezi, da pridemo na cesto nad vasjo. Gremo skozi Gornje Dole v Dolenje Dole. Tu zavijemo levo proti Jelendolu, vendar že v vasi zapustimo asfaltirano cesto in zavijemo desno na slabšo pot. Markacijam sledimo mimo domačije v gozd. Dobrih 15 minut hodimo po gozdni poti bolj po ravnem proti vzhodu. V zaselku Okič (naselje Bučka) pridemo na asfaltirano cesto, ki nas pod Stopnim in na križišču levo pripelje na Bučko (304 m). Na Bučki je trgovina in gostišča ter javni prevoz. Od žiga št. 6 do tu je uro in 30 minut hoda.

Pot nadaljujemo po cesti proti Raduljam, vendar prav kmalu pod vasjo zavijemo levo navzdol, in sicer najprej po asfaltu skozi Jarčji vrh. Nato zavijemo s ceste levo na traktorsko pot. Kmalu bomo na sezi v gozdu. Prečkamo Hubajniški potok in po travniku pridemo do Gornjih Radulj. Tu gremo nekaj metrov po cesti proti vzhodu, nato pa zavijemo levo proti severu. Ko se pri potoku konča asfaltirana cesta, prečkamo potok in nadaljujemo pot po slabši cesti. Že po 30 metrih sledimo markacijam po stezi strmo navzgor. Ko pridemo na asfaltirano cesto, ki pelje iz Radulj na Križe, nadaljujemo po cesti, ki je speljana po vinogradniškem grebenu proti severu do grebena Križe in naprej proti Hubajnici. Malo naprej je ob zidanici pod najvišjo točko, to je Gomilo, žig št. 7 (410 m). Do tu bomo z Bučke potrebovali uro in 20 minut.

Po cesti nadaljujemo do zaselka prevoje (naselje Zavratec). Tu pri kapelici zavijemo levo in hodimo nekaj časa po cesti proti Hubajnici. Ko se z desne strani začne gozd in cesta zavije levo, gremo naravnost oziroma desno s ceste v gozd in po gozdu malo navzgor in nato navzdol. Na razpotju gremo najprej desno po grebenu, po 100 m pa na levo in prispeli bomo na cesto v bližini ribnika (260 m). naprej gremo naravnost na asfaltirano cesto, ki se spušča z Impolj. Takoj nato smo spet na križišču. Tu se obrnemo proti Orlam, vendar ne gremo naprej po cesti navzgor, ampak še bolj levo po gozdni cesti in nato ob Impoljškem potoku po makedamski gozdni cesti proti večjemu gozdnatemu kompleksu Kosmatec. Pri zidanem skladišču ob cesti nas markacije usmerijo desno navzgor po traktorski vlaki do asfaltirane ceste, ki pelje z Orl na Lukovec. Po cesti in malo po bližnjici gremo levo in se spustimo do vsi Lukovec, od tu pa naprej pa po cesti vse do naselja Radna ob reki Savi. Zavijemo levo in gremo nekaj sto metrov po glavni cesti Krško Celje, nato pa zavijemo desno na most za pešce čez Savo, ki nas popelje mimo tovarne Stilles in preko proge levo spet na izhodiščno točko v Sevnici, to je železniško postajo (190 m). Od žiga št. 7 do Sevnice je dobri 2 uri hoda. Za vso pot iz Šentjanža do Sevnice bomo potrebovali skoraj 10 ur (36, 7 km).