Gumb išči|

Zapri iskalnik

Lisca je naravna vrednota – skrb vseh je, da to tudi ostane

31. 3. 2021 • Novice Planinsko društvo Lisca Sevnica po nedavno opravljenem zboru članov odslej vodi novi predsednik Peter Požun. Z namenom pogovora o vseh skupnih točkah sodelovanja se je pred dnevi sestal z županom Občine Sevnica Srečkom Ocvirkom.

Novi predsednik  društva je predstavil izhodišča svojega programa, ki ga načrtuje izvesti v novem mandatu. Velik poudarek želi nameniti izobraževanju in ozaveščanju o pomenu planinstva in z njim povezanih aktivnosti med mlajšimi generacijami v šolah in vrtcih. Osrednja tema sestanka pa so bile vsebine, povezane z Lisco in Tončkovim domom, za obnovo katerega si Občina Sevnica s ciljem oživitve območja močno prizadeva preko različnih projektov.

Občina Sevnica in Planinsko društvo Lisca Sevnica sta v zadnjih tednih prejela več pritožb o nespoštovanju pohodniške kulture, neprimernem obnašanju pohodnikov v naravnem okolju in na kmetijskih površinah, vključno z neprimernim načinom parkiranja v naravnem okolju. Poudarjati je potrebno, da so zemljišča, po katerih potekajo planinske poti, v veliki meri zasebna zemljišča, ki so za njihove lastnike pomembna. Prav je, da se njive in travnike ljudi, ki živijo pod Lisco, spoštuje.

Niti občina niti planinsko društvo ne moreta prevzeti odgovornosti za posamezne primere nekorektne rabe prostora. Nujno pa je stalno opominjanje, da mora za ohranjanje širšega območja Lisce kot naravne vrednote vsak uporabnik prispevati svoj delež skrbi za okolje, v katerem živimo. Prav je, da se na najbolj spoštljiv način ohrani sobivanje z domačini in spoštuje tuje prav tako kot lastno.

Čas korona-krize je številne spodbudil k pohodom na Lisco, povečan obisk pa je tako na poteh kot tudi pod vrhom Lisce pustil sledi v obliki najrazličnejših odpadkov. Minulo soboto so Tončkov dom na Lisci, Planinsko društvo Lisca Sevnica, Občina Sevnica, Komunala Sevnica in KŠTM Sevnica organizirali čistilno akcijo čiščenja poti na Lisco in okolice Tončkovega doma. Akcija je pomemben del prizadevanj tako planincev kot lokalne skupnosti k dosegi vseh prej opisanih ciljev. V želji, da bi skrb za naravo skozi vse leto udejanjali vsi.

Vsakemu, ki bo v pomladnih dneh s poti na Lisco do Tončkovega doma prinesel vrečko smeti, ki jih je pobral na poti, bodo podarili majico Očistimo Lisco.

čistilna akcija