Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 10.9.2021

10. 9. 2021 • Tedenske novice

Javni razpis štipendij za študij v tujini za študijsko leto 2021/2022

 

Regionalna razvojna agencija Posavje (RRA) je objavila Javni razpis štipendij za študij v tujini za študijsko leto 2021/2022. Občine Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče in Sevnica podeljujejo za šolsko/študijsko leto 2021/2022 štipendije za študij v tujini z javno veljavnostjo na področjih glasbene, intermedijske, uprizoritvene in vizualne umetnosti, AV kulture in konservatorstva-restavratorstva kulturne dediščine. Rok za prijavo je do vključno 15. oktobra 2021. Razpisna dokumentacija je dostopna na spletni strani RRA, za več informacij se zainteresirani lahko obrnejo na sedež agencije.

 

Evropski teden mobilnosti v občini Sevnica

 

ETM_2021-naslovka novico-brez logotipov 

 

»Živi zdravo. Potuj trajnostno.« Pod tem sloganom Evropski teden mobilnosti pozdravljamo tudi v občini Sevnica. V sklopu letošnjega 20. jubilejnega tedna mobilnosti bodo od 16. do

22. septembra pod okriljem društev in organizacij potekale različne aktivnosti, ki spodbujajo gibanje v povezavi s trajnostnimi spremembami potovalnih navad. Prav tako bodo posebno pozornost tem vrednotam in pomenu gibanja v sklopu vzgojno-izobraževalnih programov namenjali po šolah in vrtcih.

Posameznike, skupine, razrede, ekipe, društva in organizacije tudi letos vabimo k sodelovanju v posebnem pohodniškem izzivu in v spletnem portalu https://gibaj.sevnica.si/, kjer je možno beležite pohode, spremljati število prehojenih, pretečenih ali prekolesarjenih kilometrov ter sočasno tudi prihranek izpusta CO2 in ocenjeno porabo kalorij.

Osrednji dogodek, »Parkirni dan«, bo 18. septembra dopoldan na parkirišču pri sevniški kmečki tržnici; s prikazom vadbe 1000 gibov, popravljalnico in izposojevalnico koles, malim osteotlonom in sprejemom kolesarjev na poti od Radeč do Brežic.

Občine Radeče, Sevnica, Krško in Brežice ob Evropskem tednu mobilnosti vabijo na kolesarsko popotovanje »S kolesom ob Savi« od Radeč do Brežic v soboto, 18. septembra, s startom ob 8. uri pri TRC Savus v Radečah. Prevoz z lokalnim vlakom v sodelovanju s Slovenskimi železnicami iz Brežic do izhodišča v Radečah bo za kolesarje iz vseh občin organiziran z železniške postaje v Brežicah ob 7:16 s postanki na vseh železniških postajah do Radeč.

Kolesarska pot bo vodila po dolini Save s predvidenimi postanki ob 8. uri v Radečah (pri TRC Savus), ob 10. uri v Sevnici (parkirišče pred HTC), ob 11:30 v Krškem (Raceland) in ob 13:30 v Brežicah (na dvorišču gradu). Kolesarji se lahko pridružijo tudi na posameznih postankih. Povratek z vlakom iz Brežic do Radeč je predviden ob 15.16. Pot je dolga približno 60 kilometrov in vodi pretežno po makadamskih poteh ob Savi, zato je potrebna primerna oprema in fizična pripravljenost kolesarjev, ki vozijo na lastno odgovornost. Sodelujoče občine bodo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami omogočile brezplačen prevoz za vse udeležence, ki se bodo predhodno prijavili do vključno 16. septembra 2021. Več na spletnih straneh občin.

Udeležba oziroma sodelovanje na dogodkih sta možna v skladu z veljavnimi ukrepi preprečevanja širjenja okužbe s covidom-19.

 

Dobrodelni otroški bazar »Koraki za Urbana«

 

Jutri, 11. septembra, bo pri Športnem domu Sevnica potekal celodnevni dobrodelni otroški bazar »Koraki za Urbana«, namenjen zbiranju sredstev za pomoč Urbanu Miroševiču in otrokom z enako redko boleznijo. Dveletnemu Urbanu je bila diagnosticirana huda nevrorazvojna motnja, sindromom CTNNB1. Gre za redko genetsko motnjo, ki vpliva na vse vidike otrokovega življenja; na sposobnost hoje, govor, razmišljanje, socialno vključevanje.

Urbanova starša sta se podala na upanja polno pot razvoja genske terapije. Eden od korakov k dosegi cilja, razvoju zdravila, bo tudi jutrišnji dogodek v Sevnici. Ta bo poln aktivnosti, ki se pričenjajo ob 9:30 z otvoritvenimi pozdravi. Sledil bo pohod na sv. Rok (ob 10.30), teniški turnir (ob 11.00), lutkovna predstava (ob 11:45), od 12:30 dalje pa se bo zvrstil razgiban animacijski program z zabavno-kreativnimi animatorji. V popoldanskem času pa bosta nastopila ob 15. uri Romana Kranjčan in ob 16. uri Nipke.

Vstop na dogodek je prost, obisk pa je možen v skladu z veljavnimi ukrepi preprečevanja širjenja okužbe s covidom-19.