Gumb išči|

Zapri iskalnik

S pobrateno občino Babušnica o krepitvi gospodarsko-družbenega sodelovanja

10. 9. 2021 • Novice Na povabilo Občine Babušnica iz Srbije so se predstavniki Sevnice udeležili slavnostne akademije ob prazniku občine, ki jo s sevniško preko podjetja Lisca povezujejo tesne gospodarske vezi, v preteklosti pa je bila med občinama podpisana tudi listina o pobratenju. V prejšnji državi je namreč Lisca v Babušnici vzpostavila proizvodnjo perila, ki še naprej uspešno deluje. Obisk v sodelovanju s podjetjem Lisca je s svojo prisotnostjo okrepil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Srbiji Damjan Bergant.

Globalizirani svet temelji na povezavah in kontaktih, ti pa se spreminjajo, vnovič vzpostavljajo in obnavljajo. V letu 1985 je bila podpisana Listina o pobratenju Občine Sevnica z Občino Babušnica, tokratni obisk iz Sevnice pa je bil namenjen obnovitvi povezav, podpori delu podjetja Lisca v Babušnici in odpiranju možnosti nadaljnjega sodelovanja.

Ob udeležbi na slavnostni akademiji s počastitvijo občinskega praznika v Babušnici je župan Srečko Ocvirk v tej občini opravil več delovnih srečanj in vsebinskih pogovorov. Srečanju v podjetju Lisca Babušnica je sledil ogled podjetja D-Company Babušnica ter obširen pogovor o izzivih lokalne samouprave v Sloveniji in Srbiji, vključno z izmenjavo dobrih praks reševanja raznolikih problematik in o možnostih sodelovanja.

20210906_095715  Lisca Babušnica


Župan Srečko Ocvirk in veleposlanik Damjan Bergant sta se nadalje srečala tudi z vodstvom Občine Pirot, s poudarkom na sodelovanju med državama in pogovoru o procesu približevanja Srbije Evropski uniji. Sledil je ogled gospodarskih in prostotrgovinskih con, ki jih v občini Pirot ponujajo tujim investitorjem z ambicioznim ciljem zmanjšanja razvojnega zaostanka s pritegnitvijo številnih tujih podjetij v okolje.

1 Veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Srbiji Damjan Bergant, župan Občine Pirot Vladan Vasić in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. (Foto: Gradska uprava Pirot)

2 Ob ogledu gospodarskih in prostotrgovinskih con na območju Pirota. (Foto: Gradska uprava Pirot)