Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 17.9.2021

17. 9. 2021 • Tedenske novice

Participativni proračun 2022: znani so izbrani projekti

 

Zaključen je razpis »Sobivam, sodelujem, soodločam« za oblikovanje participativnega proračuna Občine Sevnica 2022.

Projekt v občini Sevnica uspešno teče že tretje leto, tokrat prvič z SMS glasovanjem. Za vse projekte skupaj so občanke in občani namenili 1037 glasov.

Celoten postopek participativnega proračuna je bil izveden skladno z objavljenim razpisom. Kvota, namenjena razdelitvi na participirane pobude, je znašala 120 tisoč evrov; do 20 tisoč evrov za vsako od 6 območij.

Opredeljena vrednost za posamezen projekt je bila od 3 do 10 tisoč evrov. Kvota, namenjena za izvedbo participativnega proračuna, je dosežena skoraj v celoti – v proračun za leto 2022 se uvrstijo pobude v skupni vrednosti 119.721 evrov.

 

Projekti bodo uvrščeni v predlog proračuna Občine Sevnica za leto 2022, ki ga obravnava in sprejme Občinski svet Občine Sevnica. Izbrani projekti so objavljeni na povezavi:

https://www.obcina-sevnica.si/sl/uradne-objave/participativni-proracun/rezultati- glasovanja/

 


ETM_2021-naslovka novico-brez logotipov 

 

Evropski teden mobilnosti v občini Sevnica

 

Vrednote Evropskega tedna mobilnosti, ki se je začel včeraj, spodbujajo gibanje v povezavi s trajnostnimi spremembami potovalnih navad. Od 16. do 22. septembra pod okriljem društev in organizacij tudi v občini Sevnica potekajo različne aktivnost.

Posebno pozornost pomenu gibanja bodo namenjali tudi po šolah in vrtcih, in sicer z ocenjevanjem prometnih ureditev s podeljevanjem »Smeškov« in »Kiskov«, peš-busom, ureditvijo »šolske ulice« in drugimi aktivnostmi, s katerimi preko igre otroci spoznavajo načine trajnostne mobilnosti.

Aktivnostim smo se pridružili tudi v okviru občinske uprave. V tem tednu smo namreč pozdravili novo službeno prevozno sredstvo – kolo, ki ga je preizkusil tudi župan Srečko Ocvirk in se iz starega v novi del mesta odpravil na delovno srečanje ponudnikov Kolektivne blagovne znamke Sevnica.

Program Sevniškega tedna mobilnosti se je včeraj začel z jutranjo vadbo »1000 gibov« za člane Društva šola zdravja. Z delavnico »Ostanimo mobilni« se je pridružil Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica in povabil na test hoje. Redna telesna vadba in dobra fizična kondicija imata izjemen pomen na vse vidike zdravja, tudi duševno. Vsebine dela sta predstavila Center za duševno zdravje odraslih ter Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki prav tako delujeta pod okriljem Zdravstvenega doma Sevnica. Dogajanje je potekalo pri Srednji šoli Sevnica.

Posameznike, skupine, razrede, ekipe, društva in organizacije tudi letos vabimo k sodelovanju v posebnem izzivu na spletnem portalu https://gibaj.sevnica.si/, kjer je možno beležiti pohode, spremljati število prehojenih, pretečenih ali prekolesarjenih kilometrov ter sočasno tudi prihranek izpusta CO2 in ocenjeno porabo kalorij.

Osrednji dogodek, »Parkirni dan«, bo jutri, 18. septembra dopoldan na parkirišču pri sevniški kmečki tržnici. Parkirni dan bo opozoril na možnosti nove, drugačne rabe parkirišča, ko ta ni zaseden z avtomobili, s prikazom vadbe 1000 gibov, popravljalnico in izposojevalnico koles, malim osteotlonom, sprejemom kolesarjev na poti od Radeč do Brežic in drugimi vsebinami.

Udeležba je možna skladno z veljavnimi ukrepi preprečevanja širjenja okužbe s covidom-19.

kuvertaNaroči se na e-novice