Gumb išči|

Zapri iskalnik

Dnevi evropske kulturne dediščine

30. 9. 2021 • Novice

V teh dneh potekajo dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine v organizaciji Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Letošnja tema teh tradiciji posvečenih dnevov je Dober tek!, ki se posveča odkrivanju kuharskih receptov za okušanje dediščine, ki je povezana s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi. Tema vključuje nepremično, premično in nesnovno dediščino, torej se posveča tako znanjem, spretnostim in šegam kot tudi kulturni krajini, tržnicam, kaščam, črnim kuhinjam, gostilnam ter nenazadnje kmetijskemu orodju, kuharskim knjigam in pogrinjkom. 

V sodelovanju med Zgodovinskim arhivom Celje, Mestnim muzejem Krško ter Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje je ob tej priložnosti nastala publikacija Stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo, ki tematsko povezuje Dneve evropske kulturne dediščine in projekt Slovenija gastronomska regija 2021. Publikacija je nastala na podlagi zapiskov receptov, ki so bili v začetku 20. stoletja urejeni za hotel Triglav v Sevnici

Kulturni dediščini pa se posveča tudi etnološka razstava stare kmečke opreme in orodja, ki so jo ob 30. obletnici v Večnamenskem domu v Zabukovju pripravile članice Aktiva kmečkih žena Zabukovje. Razstava bo odpra do konca oktobra 2021. Ogled je mogoč ob predhodni najavi na telefonske številke članic aktiva (031 230 283, 070 714 238, 041 219 820).

Utrinki iz razstave, ki v večjem delu prikazuje staro opremo, pribor in posodbe za pripravo, shranjevanje in postrežbo starih kmečkih jedi, so prikazani tudi v spodnjem videu, ki smo ga pripravili na Občini Sevnica.