Gumb išči|

Zapri iskalnik

S projektom Ribe na naravovarstvenem območju obogatene vsebine Posavskega muzeja Brežice

4. 11. 2021 • Novice

LOGO ZA NOVICE_skupine logotipov za projekte_Evropski sklad za ribištvo in pomorstvo 

V sklopu projekta Ribe na naravovarstvenem območju je partner projekta Posavski muzej Brežice opravil obsežno raziskavo o dediščini ribištva in uporabe rib v Posavju, na podlagi katere je izvedel več aktivnosti. 

Med drugim so javnosti predstavili več razstav na temo ribištva in rib. Stalno razstavo Ribe in narava si je mogoče ogledati v spominski sobi Tončkovega doma na Lisci, razstavo Ribištvo na Sevniškem v preteklosti pa v Trškem dvorcu v starem mestnem jedru Sevnice. Tudi v Posavskem muzeju Brežice sta bili prikazani dve razstavi na temo rib in sicer Ribe in narava ter Po Posavju z žlico in čašo.  

Obogatene vsebine PMB_razstava v PMB.JPG 

Izdana je bila tudi publikacija O ribah, ribištvu in Posavju, ki med drugim vsebuje zapise o kulturni in naravni dediščini, povezani z ribištvom, zapise o ribolovu, domače in sodobne kuharske recepte za ribje jedi, ribiško karto Posavja, zabavne zgodbe povezane z ribištvom in znanstvene ilustracije rib iz posavskih rek v akvarel tehniki. 

Obogatene vsebine PMB_publikacija o Ribah.jpg 

Izvedene so bile številne delavnice, namenjene različnim ciljnim skupinam. V sodelovanju z Ribiško družino Brežice je bila v sklopu Poletnih grajskih dogodivščin predstavljena tehnika ribolova. Izvedene so bile tudi številne kulinarične delavnice s prikazom različnih načinov priprave sladkovodnih rib, med njimi delavnica Okusna riba iz Posavja v Gostilni Kunst in Sladkovodna riba v kulinariki v Gostilni Šempeter. 

Obogatene vsebine PMB_delavnica o ribištvu.JPG 

Projekt je dopolnil in obogatil delo in programe Posavskega muzeja Brežice. Pripravljene vsebine pa bodo ostale aktualne tudi dlje časa. Leto 2022 so Združeni narodi namreč razglasili za mednarodno leto ribištva in ribogojstva. 

 

Projekt Z RIBAMI DO ZDRAVJA sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovoren Posavski muzej Brežice. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

kuvertaNaroči se na e-novice