Gumb išči|

Zapri iskalnik

Rokavčki pomagalčki za starejše

16. 11. 2021 • Novice Občinski praznik je čas povezovanja najlepših vrednot, kot so solidarnost, prostovoljstvo, čut za šibke in ranljive. Vse našteto je z akcijo Rokavčki pomagalčki za starejše povezala Klekljarska skupina Bucike.

V novembru se članice običajno predstavljajo s klekljarsko razstavo na Gradu Sevnica, kar pa zaradi ukrepov varovanja zdravja že drugo leto ni bilo mogoče izvesti v tradicionalni obliki. Odločile so se za omenjeno gesto, svoje skrbno pripravljene izdelke pa so včeraj predale domovom upokojencev.

"Odločile smo se, da namesto razstave letos opremimo domove za starostnike v naši bližini z rokavčki pomagalčki. Gre za pletene ali kvačkane tulce pisanih, živih barv, z nameščenimi gumbi in sponkami," je pojasnila Tina Železnik iz Klekljarske skupine Bucike.

Rokavčki so namenjeni predvsem bolnikom z demenco, ki jim pletenine v trenutku nemira preusmerijo pozornost z živimi barvami in dodatki, tako pa pripomorejo k umiritvi in lajšanju trenutkov bolezni. Ideja o rokavčkih prihaja iz skandinavskih držav, se pa v Sloveniji uveljavlja že nekaj let.

S po 30 kosi raznobarvnih rokavčkov pomagalčkov so Bucike ob tej priložnosti opremile domove upokojencev v Sevnici, na Impoljci, v Loki pri Zidanem Mostu in v Brežicah, bodo pa s to izjemno gesto še nadaljevale.