Gumb išči|

Zapri iskalnik

Ob dnevu slovenske hrane

19. 11. 2021 • Novice Zakorakali smo v tretji novembrski petek, ki ga poznamo tudi kot dan slovenske hrane. Sporočilnost tega dne nas usmerja k podpori slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter k spodbujanju samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Prehranska varnost je izjemnega pomena, saj je hrana temeljna človeška potreba in s tem ključni element varnega bivanja. Občina Sevnica zato preko različnih programov nudi stalno podporo lokalnim domačim ponudnikom in proizvodnji v domači občini.

Zaključen je letošnji javni razpis v podporo kmetijstvu, v sklopu katerega je bilo za neposredno podporo tej dejavnosti namenjenih 77 tisoč evrov. Dobro obiskana je Kmečka tržnica Sevnica, ki jo dopolnjujejo ponudbe mlekomata, jajcemata, ribarnice in mesomata.

Zelo pomembna pa so tudi prizadevanja, ki jih Občina Sevnica že od leta 2013 uresničuje preko izvajanja javnih naročil za dobavo živil za večino javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je.

V postopke je vključenih okrog 30 različnih lokalnih dobaviteljev raznolikih živil, med njimi jajc, mleka, mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja, medu, mesa, domačega kruha, sokov, ekoloških izdelkov, ekološkega mesa in moke, rib in drugih. Z ustreznim usklajevanjem ponudbe in povpraševanja uspeva javnim zavodom v občini Sevnica v celoti izkoristiti 20-odstotno kvoto vključitve živil lokalnih pridelovalcev, ki jo je po zakonodaji možno izločiti in postopkov javnih naročil.

Na spletni strani www.domace.sevnica.si je pripravljena predstavitev najrazličnejših ponudnikov, in je v dopolnjevanju. Pod kolektivno blagovno znamko občine Sevnica Premium pa so združene dobrote gastronomije in izdelki rokodelcev, ki so odraz znanja, izkušenj in pristnega stika roke z domačo zemljo.

Ena od vsakoletnih akcij je tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga predstavlja priložena fotografija. Dober tek.

Tradicionalni slovenski zajtrk