Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 10.12.2021

10. 12. 2021 • Tedenske novice

Nadvoz na Savsko cesto dobiva svojo obliko

 

Po terminskem planu poteka projekt »Komunalno opremljanje Poslovne cone Sevnica« in z njim gradnja novega nadvoza na Savsko cesto. Infrastrukturna posodobitev bo pomembno prispevala k razširitvi poslovne cone, s tem pa bo obstoječim in novim podjetjem omogočeno bolj optimalno izvajanje njihove poslovne dejavnosti.

Trenutno se izvaja gradnja obeh podpornikov nadvoza, ki bosta predvidoma zgrajena do konca tega leta. Sledi gradnja armiranobetonske plošče med obema podpornikoma in navezovalne ceste na nadvoz. V nadaljevanju bo nadvoz preko novega priključka navezan na območje bodočega krožnega križišča Šmarje na regionalni cesti Sevnica–Planina, ob obstoječem nadvožnjaku v Šmarju. Gradnja krožnega križišča je načrtovana za leto 2022, investicijo pa bo vodila Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo.

Občina Sevnica je v teh dneh z izvajalcem, podjetjem Rafael d.o.o., podpisala pogodbo za izgradnjo dodatnega, 25-metrskega armiranobetonskega zidu v podaljšku krila desnega opornika, v smeri proti bodočemu krožišču Šmarje. Ta del objekta spada sicer že v sklop načrtovanega krožnega križišča, vendar je njegova gradnja nujna za dokončanje nadvoza, njegova vrednost pa se bo upoštevala kot sofinancerski delež Občine Sevnica pri gradnji krožnega križišča. Vrednost te pogodbe znaša 67 tisoč evrov.

Skupna vrednost projekta »Komunalno opremljanje Poslovne cone Sevnica« znaša 1,427 milijona evrov, pri čemer bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 831.000 evrov, Republika Slovenija pa 277.000 evrov. Projekt bo zaključen do konca leta 2022.

 

Vnovična odlična uvrstitev na izboru čebelam prijaznih občin potrjuje odgovoren odnos do okolja

 

V okviru dneva čebelarskega turizma je preko spletnega dogodka v petek, 3. decembra, potekala razglasitev za Čebelam najbolj prijazno občino 2021. Drugo leto zapored je tretje mesto osvojila Občina Sevnica.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije, se je na letošnji natečaj, ki je potekal v mesecu oktobru, prijavilo 19 slovenskih občin. Sodelovale in prijavile so se občine, ki s svojimi aktivnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi. Na podlagi oddanih vlog je svoje mnenje in ocene podala tričlanska komisija, ki jo sestavljajo Marija Sivec, Tomaž Marolt in Nataša Lilek. Pri ocenjevanju so se osredotočili na različne segmente in vsebino, ki jo je posamezna občina izvajala v letu 2021.

»Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Pomembno je tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah,« pojasnjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Občina Sevnica pomen čebelarstva krepi z različnimi aktivnostmi: izvaja trajnostne okoljske ukrepe, skrbi za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin, nudi podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani, ozavešča občane, izvaja razne izobraževalne vsebine, omogoča delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu. Občina Sevnica je zavezana k varovanju okolja in narave z različnimi aktivnostmi in ukrepi, kar omogoča varno bivanje ne samo čebel, ampak vseh v bivanjski verigi.

Ena od novosti, ki jih je Občina Sevnica še izpostavila v prijavi na natečaj, pa je bila tudi nova Medena tura, turistični produkt javnega zavoda KŠTM Sevnica, zasnovan na temeljih močne sevniške tradicije čebelarjenja in medičarstva. Premierno je bila predstavljena 20. maja letos, prav na svetovni dan čebel.

>Občina Sevnica iskreno čestita zmagovalki natečaja, Občini Ivančna Gorica, in drugouvrščeni Občini Ravne na Koroškem.

 

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva

 

Nedavni mednarodni dan prostovoljstva, 5. december, je bil dan, posvečen tudi številnim prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam v sevniški občini, ki na različnih področjih soustvarjajo prijetnejšo, bolj solidarno in s tem bolj pisano skupnost.

Da je Sevnica občina, ki ves čas skrbi za ustvarjanje dobrih in spodbudnih pogojev za delo prostovoljskih organizacij, je Slovenska filantropija letos, v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva v mesecu maju, potrdila z že petim zaporednim nazivom »Prostovoljstvu prijazna občina 2021«.

V čast tega pomembnega mednarodnega dne je v teh dneh pred občinsko stavbo izobešena prav posebna zastava, ki potrjuje dobro delo na tem družbenem področju, v zahvalo vsem, ki širijo in delijo plemenite vrline prostovoljstva, s svojim nesebičnim delom pa nenehno izboljšujejo kakovost življenja občanov in prispevajo k razvoju občine kot celote.

 

Prešernova priznanja in plakete Zveze kulturnih društev Sevnica

 

Zveza kulturnih društev Sevnica vsako leto podeljuje priznanja in Prešernove plakete za dolgoletno uspešno in odgovorno delo ter posebne uspehe in dosežke na področju različnih oblik ljubiteljske kulturne dejavnosti.

Ljubiteljska kulturna društva, skupine, krajevne skupnosti, javni zavodi in posamezniki lahko na podlagi Pravilnika o podeljevanju Prešernovih priznanj in plaket Zveze kulturnih društev Sevnica in razpisa, objavljenega na spletni strani www.obcina-sevnica.si, podajo predloge za naslednjo podelitev Prešernovih priznanj in plaket ZKD Sevnica, in sicer do petka, 14. januarja 2022 na naslov Zveze kulturnih društev Sevnica (Glavni trg 19, 8290 Sevnica) ali po e-pošti ().

Prešernova priznanja in plakete Zveza kulturnih društev Sevnica podeli vsako leto ob kulturnem prazniku v mesecu februarju. Priznanja bodo podeljena v skladu z epidemiološko situacijo.

kuvertaNaroči se na e-novice