Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 11.2.2022

11. 2. 2022 • Tedenske novice

Kulturni praznik v Sevnici

 

Slovenski kulturni praznik, 8. februar, smo na predvečer praznika obeležili tudi v Sevnici. Prireditev s kulturnim programom v organizaciji Občine in KŠTM Sevnica ter Zveze kulturnih društev Sevnica je vsako leto namenjena podelitvi priznanj in Prešernovih plaket.

Najvišje priznanje, zlato plaketo, je prejel Rudi Stopar, ki je z dolgoletnim ustvarjalnim delom pomembno zaznamoval sevniško kulturo. Za predano osebno zavzetost na področju kulture in ohranjanja vokalne glasbe je srebrno plaketo prejela Nada Novšak. Za velik prispevek na področju vokalnega petja je bronasto plaketo prejela Vokalna skupina Vilinke, za osebno zavzetost in predanost na področju raznolikega kulturnega udejstvovanja pa je Prešernovo priznanje prejela Nevenka Flajs. Priznanja je izročil predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak, prejemnike pa je predstavila Petra Zupančič.

Slavnostni govornik je bil Matjaž Stibilj, predsednik Sekcije za potujoče knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Navzoče sta nagovorila tudi župan Srečko Ocvirk in predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak, v imenu vseh prejemnikov priznanj pa vsestranski kulturni ustvarjalec Rudi Stopar, prejemnik najvišjega priznanja.

Uvodni del prireditve je z blagozvočnim nastopom prijetno obogatil Kvartet rogov Glasbene šole Sevnica, ki ga sestavljajo Manca Božičnik, Pika Bajc, Nikola Grubešić in Anže Rupar, pod mentorstvom prof. Francija Lipovška. V zaključnem delu prireditve pa sta občinstvo navdušila tudi Sara Praznik in Primož Lisec.

V preddverju Kulturne dvorane Sevnica so si obiskovalci ogledali še izbrana slikarska dela likovnega shoda Grad Sevnica 2021.

 

Novelacija lokalnega energetskega koncepta

 

Lokalni energetski koncept (LEK) občine pomeni dolgoročno načrtovanje razvoja občine na energetskem in okoljskem področju. LEK je osnova za vzpostavitev in izvajanje ustrezne energetske in okoljske politike ter pomeni odločilni korak k njeni pripravi.

LEK je dokument, ki Občino Sevnica in njene prebivalce usmerja k sistematičnemu oblikovanju ter vzdrževanju podatkovnih zbirk o porabnikih in rabi energije, uvajanju ukrepov učinkovite rabe energije (URE), zviševanju energetske učinkovitosti ter uvajanju obnovljivih virov energije (OVE).

Trajnostna energetska politika predstavlja celovit pristop s povezovanjem in usklajeno obravnavo tako energetike, varovanja okolja in podnebja kot tudi gospodarskega in regionalnega razvoja. Lokalni energetski koncept Občine Sevnica bo izdelalo na javnem naročilu izbrano podjetje, Lokalna energetska agencija Dolenjska–Posavje–Bela krajina (LEAD). Za pripravo dokumenta pripravljavec potrebuje osnovne informacije o trenutni rabi energije v gospodinjstvih v sevniški občini. S tem namenom je LEAD pripravil krajši anketni vprašalnik.

Vprašalnik je na spletni povezavi dostopen do 28. februarja 2022. Občanke in občane vljudno vabimo k izpolnjevanju na povezavi:

https://gov-ankete.si/LEK-Sevnica

Naroči se na e-novice