Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 18. 2. 2022

18. 2. 2022 • Tedenske novice

Tudi Občina Sevnica pristopa k projektu sajenja medovitih rastlin

 

Čebelarska zveza Slovenije je pobudnik velike akcije sajenja medovitih rastlin. V Čebelarskem regijskem centru v Krškem je bilo danes podpisano Pismo o nameri o sodelovanju pri izvajanju projekta sajenja medovitih rastlin, ki so ga podpisali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in župani vseh šestih posavskih občin, med njimi sevniški župan Srečko Ocvirk.

Cilj podpisnikov pisma o nameri je sodelovanje pri izvedbi aktivnosti za zagotovitev podpore pri doseganju cilja projekta, ki je zasaditev dveh milijonov medovitih rastlin v obdobju 2022–2030.

Brezplačne sadike medovitih rastlin bo zagotovila Čebelarska zveza Slovenije, ki bo tudi nudila strokovno podporo ob sodelovanju Zavoda za gozdove Slovenije ter logistično podporo pri dostavi in sajenju medovitih rastlin s sodelovanjem lokalnih čebelarskih društev. Občine pa bodo sledile zavezi sajenja medovitih rastlin na javnih površinah, ki to dopuščajo, po svojih zmožnostih zagotavljale okolje, prijazno za čebelo, ter skladno s trajnostnimi usmeritvami skrbele za okolje in biodiverziteto.

Konec preteklega leta se je Sevnica sicer razveselila že drugega zaporednega priznanja na natečaju Čebelam najbolj prijazna občina, in sicer z vnovič osvojenim tretjim mestom. Občina Sevnica si je priznanje prislužila, ker pomen čebelarstva krepi z različnimi aktivnostmi: izvaja trajnostne okoljske ukrepe, skrbi za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin, nudi podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani, ozavešča občane, izvaja razne izobraževalne vsebine, omogoča delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu.

Sevnica je zavezana k varovanju okolja in narave z različnimi aktivnostmi in ukrepi, kar omogoča varno bivanje ne samo čebel, ampak vseh v bivanjski verigi. Tako je podpis pisma o nameri pomemben korak k dodatni krepitvi aktivnosti na področju ohranjanja čebel in okolja.

kuvertaNaroči se na e-novice