Gumb išči|

Zapri iskalnik

Pomembno: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije poenostavila postopek po škodi s točo

10. 6. 2022 • Obvestila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) se je z ministrstvom dogovorila, da bodo kmetje, ki so utrpeli posledice nedavnega neurja s točo, lažje uveljavljali višjo silo

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se je z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) dogovorila za poenostavitev postopka uveljavljanja višje sile pri tistih kmetijah, ki jih je prizadela toča. Da bi pospešili celoten postopek, morajo kmetije čim prej oddati obrazec za javljanje višje sile.

Obrazec_visja_sila_vidno.docx

Obrazec je dostopen tudi na spletni strani ARSKTRP.

Navodila za uveljavljanje primera višje sile zaradi toče v letu 2022

Tokrat izjemoma ni treba prilagati dokazil (ker je bilo prizadeto širše območje Slovenije), saj bo kot dokazilo služil seznam prizadetih občin in katastrskih občin, to pa bodo dopolnili še s posnetki Agencije RS za okolje. Na MKGP obljubljajo, da bodo v začetku prihodnjega tedna pripravili še bolj podrobnejša navodila glede uveljavljanja višje sile.

Sicer pa še vedno velja, da nosilec kmetijskega gospodarstva (KMG), ki zaradi posledic toče ne more izpolniti zahtev ali obveznosti za ukrepe, ki jih je prijavil na zbirni vlogi, sporoči višjo silo na prej omenjenem obrazcu Sporočanje višje sile ali izjemnih okoliščin in ga pošlje na ARSKTRP v 15 delovnih dneh od datuma, ko to lahko stori, vendar pred morebitnim pregledom na kraju samem. Nosilec KMG na obrazcu kot razlog višje sile označi »huda naravna nesreča, ki je resno prizadela KMG«, v rubriki »opis primera višje sile« pa opiše primer višje sile.

 

Dodatne informacije: Robert Peklaj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, 
T: 01 513 66 40, E:

 

Vir: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije


 


 

 

 

kuvertaNaroči se na e-novice