Gumb išči|

Zapri iskalnik

Prenova brivsko-frizerskega salona Kreutz

20. 6. 2022 • Novice V četrtek, 16. junija 2022, je v preddverju Trškega dvorca v Sevnici potekala predstavitev prenove brivsko-frizerskega salona Kreutz. Salon, ki je od leta 2020 v lasti Občine Sevnica, se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času delovanja. Zato velja za edinstven primer tovrstne kulturne dediščine v regiji Posavje. Je eden izmed dveh takšnih salonov v Sloveniji.

Cilj projekta je bila postavitev stalne muzejske zbirke in odprtje salona za širšo javnost z namenom pridobitve novih vsebin in popestritve ponudbe starega mestnega jedra v Sevnici. 

Z ureditvijo brivsko-frizerskega salona so je ohranila dragocena kulturna dediščina z veliko muzejskimi predmeti. Zanimiva zbirka bo kmalu na voljo za ogled širši javnosti. Ohranjena zbirka ima tudi pomembno izobraževalno-zgodovinsko vrednost, saj je v Sevnici tudi srednješolski izobraževalni program za poklic frizer. 

Restavriranje salona je potekalo od maja 2021 do maja 2022 v sodelovanju in pod nadzorom odgovorne konservatorke in konservatorske svetnice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Celje, Božene Hostnik. Konservatorsko restavratorski posegi so potekali v sodelovanju za konservatorstvo specializiranega podjetja GNOM d.o.o. in Posavskega muzeja Brežice, ki je poleg nekaterih restavratorskih del uredil tudi podpis vseh predmetov in izdelal inventarno knjigo.

 

 

V sklopu restavriranja so bili pred zunanjimi vplivi in insekti ustrezno zaščiteni vsi leseni predmeti. Opravljeno je bilo odstranjevanje vseh površinskih nečistoč. Utrdila oziroma dopolnila so se mesta mehanskih poškodb pohištva, izvedeno je bilo barvno dopolnjevanje ter površinska zaščita pohištva. 
Na kovinskih predmetih so bili odstranjeni kovinski oksidi in površinske nečistoče ter izvedena njihova površinska zaščita. S strokovno izvedbo restavriranja je bilo primerno preprečeno propadanje prostora in opreme.


Oživitev salona Kreutz-01.jpg    

Na predstavitvi preurejenega salona je zbrane pozdravil župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Procese prenove in restavriranja salona so predstavili restavratorka Božena Hostnik, Ana Marija Kranjc iz podjetja GNOM d.o.o. ter Stanka Glogovič in Nives Slemenšek iz Posavksega muzeja Brežice. 
Ob ogledu prenovljenega salona je Jadranka Rešeta spregovorila o spominih na svojo mamo Dragico Kreutz Zupanc. Adrian Klenovšek, brivski mojster iz sevniške brivnice Britzzo, pa je v salonu postrigel prvo stranko – sevniškega župana. Celotno predstavitev je s povezovanjem zaokrožila direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj. 

V brivsko-frizerskem salonu Kreutz, ki je s postavitvijo stalne muzejske zbirke pridobil novo vlogo, bodo potekale izobraževalne vsebine, salon pa bo z uradno otvoritvijo v jeseni odprt tudi za širšo javnost.

Naroči se na e-novice