Gumb išči|

Zapri iskalnik

Analiza dostopnosti prostora za multimodalno mobilnost

19. 1. 2023 • Novice Občina Sevnica je v lanskem letu pristopila k nacionalnemu projektu »Dostopnost prostora: Za samostojno mobilnost v urbanem okolju«, ki se izvaja pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo in Geodetskega inštituta Slovenije. V projekt je trenutno vključenih 60 občin, ki stremijo k izboljšavam lokalnega prostora na način, da je primerno prilagojen oziroma dostopen tudi za osebe z oviranostmi.

Multimodalna mobilnost_logotip 

V sredo, 11. januarja 2023, je v Novem mestu potekal dogodek za vključene občine Dolenjske in Posavske regije, na katerem so bile predstavljene dosedanje izkušnje v projektu sodelujočih občin iz obeh regij. Vodja projekta na Geodetskem inštitutu Slovenije, mag. Roman Rener, je zbranim predstavil načrtovane nove aktivnosti projekta. Te vključujejo izpolnjevanje zavez in zahtev po dostopnosti, ki osebam z oviranostmi omogoča orientacijo, navigacijo in multimodalnost mobilnosti. Projekt multimodalno mobilnost vpeljuje z enotnimi standardi zajema in obdelave podatkov o dostopnosti urbanih občinskih prostorov. Za prihodnost je napovedal širjenje projekta, ki bo vključeval dostopnost in mobilnost v petih okoljih človekovega bivanja: socialnem, zunanjem, notranjem, virtualnem in spletnem. Kot bistveno uporabno vrednost projekta je izpostavil načrtovanje t.i. predpotovanja oseb na invalidskih vozičkih, ki morajo svoje vsakdanje poti natančno načrtovati vnaprej z namenom, da do želenega cilja prispejo brez nepremostljivih ovir, kot so denimo stopnice ali preozki prehodi. Strokovni sodelavec inštituta Jani Demšar je predstavil proces nabora terenskih podatkov o dostopnosti urbane infrastrukture.

Terenski podatki so zbrani in prikazani na javno dostopnem interaktivnem zemljevidu, ki v prvi vrsti služi kot orodje za načrtovanje poti za osebe z oviranostmi. Terenski podatki so tudi pomembna povratna informacija za urejevalce lokalnega prostora, ki načrtujejo posege, obnove, rekonstrukcije in druge spremembe infrastrukture. 

Spletni pregledovalnik Dostopnost prostora 

Poleg fizične dostopnosti so na dogodku predstavili tudi projektne aktivnosti na področju ozaveščanja o spletni dostopnosti. Strokovnjakinja za spletno dostopnost z Beletrine, ki je podizvajalec projekta, Maša Malovrh je predstavila izsledke izvedenih analiz dostopnosti spletnih mest v projektu sodelujočih občin s fokusom na občinah širše zasavske in savinjske regije. Rezultati analiz kažejo, da je na področju spletne dostopnosti še veliko prostora za izboljšanje. V nadaljevanju projekta bodo izsledke analiz predstavili posameznim vključenim občinam z namenom ustrezne prilagoditve občinskih spletišč. 

Spletna stran Občine Sevnica je bila pred kratkim dodatno prilagojena osebam z oviranostmi z novim vtičnikom za dostopnost vsebin. 

Sodelovanje pri tem projektu je pospešitev prizadevanj Občine Sevnica in drugih upravljavcev lokalnega prostora, ki z različnimi izvedenimi aktivnostmi že omogočajo boljšo dostopnost za osebe z oviranostmi. Projekt bo dodatno pripomogel k nadaljevanju tovrstnih aktivnosti, ki izboljšujejo dostopnost in vsakodnevne poti za vse družbene skupine, ki sobivajo v lokalnem okolju. 

kuvertaNaroči se na e-novice