Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 5. 5. 2023

5. 5. 2023 • Tedenske novice

Zbiranje pobud za participativni proračun 2024 od 10. maja

Letošnji razpis za zbiranje pobud za umestitev v participativni proračun 2024 bo odprt od 10. maja do 10. junija 2023.

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja na način, da o deležu porabe sredstev javnega denarja soodločajo občanke in občani s podajo predlogov in glasovanjem za predlagane projekte.

Za Participativni proračun 2024 je predvidena višja kvota, ki znaša 138 tisoč evrov. To je 18 tisoč evrov več kot pretekla leta. Kvota je enakomerno razporejena na 6 območij, za vsako območje pa je predviden enak obseg sredstev, 23 tisoč evrov. 

Vrednost posameznega predlaganega projekta mora biti najmanj 3.000 in največ 11.500 evrov.

Območja razporejanja sredstev participativnega proračuna ostajajo enaka, kot so bila do sedaj. Območje 1 obsega krajevne skupnosti Blanca, Dolnje Brezovo in Studenec, Območje 2 je krajevna skupnost Sevnica, Območje 3 krajevna skupnost Boštanj, Območje 4 obsega krajevni skupnosti Krmelj in Šentjanž, Območje 5 krajevni skupnosti Tržišče in Primož, Območje 6 pa krajevni skupnosti Loka pri Zidanem Mostu in Zabukovje.

Pobudo za umestitev v nabor projektov participativnega proračuna za leto 2024 bo mogoče oddati na spletnem ali ročno izpolnjenem obrazcu. Oba bosta od 10. maja do 10. junija dostopna na občinski spletni strani. Obrazci za ročno izpolnitev bodo na voljo tudi v sprejemni pisarni Občine Sevnica. Ročno izpolnjene obrazce lahko prijavitelji pošljejo po e-pošti na naslov ali po navadni pošti na Občina Sevnica, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica.

Pobudo lahko oddajo posamezniki ali skupine s prebivališčem v občini Sevnica, ki so dopolnili 15 let. Če pobudo vlaga skupina predlagateljev, je to potrebno ustrezno označiti na obrazcu. Pobude se oddajajo za projekte in ureditve iz krajevne skupnosti predlagateljev, predlagatelj ali skupina predlagateljev pa lahko oddajo več pobud.

Prejete pobude bo preučila strokovna komisija. Zakonsko skladne in tiste, ki ustrezajo razpisnim kriterijem ter sovpadajo z usmeritvami Občine Sevnica, bodo umeščene na seznam za SMS glasovanje, ki bo potekalo v mesecu septembru. Izglasovane pobude oziroma projekti bodo umeščeni v kvoto participativnega proračuna za leto 2024.

Čeberol'ca Sevničanke Tjaše Mesinger prejela prestižno mednarodno priznanje

Tjaša Mesinger je svoj darilni komplet »Voščene zgodbe« predstavila na mednarodnem tekmovanju World Food Gift Challenge 2023, ki ga je četrtič zapored na grškem otoku Kos organiziral Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Mednarodna komisija je prepoznala edinstvenost tega unikatnega spominka in Tjaši Mesinger podelila nagrado za najboljši ekološki izdelek (Most Ecological Choice). Izmed 29 prijavljenih izdelkov iz osmih svetovnih oziroma evropskih regij gastronomije je Tjašin spominek edini iz Slovenije, ki je prejel nagrado.

Darilni komplet »Voščene zgodbe« predstavlja poglavje pripovedi o stari sadni sorti. Lesen posnetek stare sadne sorte Sevniška voščenka je zavit v ročno izdelano povoščeno blago Čeberol'ca. Voščena zaščita ni naključna, saj je to jabolko že v minulih stoletjih pri transportu ščitil svilen papir. Zgodbo torej povezuje tudi značilna voščena zaščita, ki jo jabolko oblikuje na lupini v času zorenja. Edinstven spominek bo med septembrom in februarjem, ko se sevniška voščenka skladišči brez padca kakovosti, namesto lesenega posnetka vseboval svež sadež. Darilnemu paketu je priložena tudi knjižica z recepti in navodili za uporabo Čeberol'ce ter QR koda s predstavitvenim videoposnetkom.

Komplet »Voščene zgodbe« je rezultat uspešnega povezovanja in premišljene vključitve kakovostnih ročnih izdelkov v zgodbo sevniške voščenke, ki se piše že od 19. stoletja naprej. V preteklosti so skrbne roke pridelovalcev Sevniško voščenko zavijale v svilen papir in jo odložile v gajbice za prodajo, danes pa jo kupci odvijajo iz povoščenih Čeberol'c, ki nato postanejo trajnosten pripomoček v njihovih kuhinjah. Darilni komplet spodbuja uporabo trajnostnih izbir in širi zavedanje o uporabnosti alternativnih materialov v vsakdanjem življenju.

O Čeberol'ci

Čeberol'ca je ročno izdelana trajnostna alternativa vsem vrstam folij in vrečk. Namenjena je večkratni ponovni uporabi in tako nadomešča vrsto umetnih materialov s kratko življenjsko dobo. Tako je simbol sprememb, ki jih lahko kot posamezniki in skupnost uvedemo v svoj vsakdan in s tem prispevamo k boljši skupni prihodnosti. Z uporabo naravnih in trajnostnih materialov ključno zmanjšujemo količino odpadkov in s tem negativnih vplivov na okolje.

Čeberol'ca je preprost, vendar praktičen in lep izdelek. Uporablja se na več načinov, med drugim za zaščito svežih živil, prekrivanje kozarcev in skodelic,  kot lijak za pretakanje ali pretresanje, za zavijanje barvic ali za zaščito zobne ščetke na potovanju.

Spominek kmalu na voljo v TA Doživljaj

Spominek »Voščene zgodbe« je del Kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium. V naslednjih dneh bo za nakup na voljo v Turistični agenciji Doživljaj in na sevniškem gradu.

Domišljena zgodba zanimivega trajnostnega spominka Tjaše Mesinger uspešno predstavlja sevniško občino, njeno razgibano zgodovino, tradicijo sadjarstva in željo po varovanju okolja. Ob tem prestižnem priznanju ji lokalna skupnost izreka iskrene čestitke. Ob vrnitvi iz Grčije v domače kraje ji bosta v naslednjih dneh priznanje izrekla tudi sevniški župan Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek.

 

V maju številni družabni, kulturni in športni dogodki

V mesecu maju bodo potekali številni družabni, kulturni in športno obarvani dogodki, ki že tradicionalno popestrijo tople spomladanske dni v sevniški občini.

V soboto, 6. maja 2023, KŠTM Sevnica organizira rekreativni športni dogodek Kolofest 2023. Brezplačen dogodek je namenjen tako posameznikom kot tudi družinam. Pester program dogodka poleg vodenja po kolesarskih poteh ponuja tudi kulinarične pogostitve na posameznih postojankah, ogled muzejsko obujenega brivsko-frizerskega salona Kreutz, predstavitev lovljenja rib na roke in vodenje po tematski poti Gozd je kultura. Vsi udeleženci kolesarskega izleta bodo prejeli tudi praktično darilo, bidon. Dolžina trase izleta je 28 kilometrov, zbor udeležencev pa je ob 8. uri v občinskem parku.

Na ta dan se bodo ob 19. uri v Kulturni dvorani Sevnica s svojim prvim koncertom predstavili člani Big band Sevnica, s solistko Saro Praznik in pod vodstvom Jeromeja Kostanjška.

Naslednji petek, 13. maja 2023, bo od 19. ure pri Bazenu Sevnica potekal Vejžde žur, ki ga tradicionalno organizira Študentski klub Sevnica. V Sevnico prihajajo Siddharta in Vlado Kreslin z Malimi bogovi. Zaradi postavitve infrastrukture za izvedbo koncerta bo med 10. in 14. majem popolna zapora parkirišča pri Bazenu Sevnica. Javna pot mimo bazena bo zaprta na dan koncerta. 

V petek, 19. maja 2023, bo na sevniškem gradu potekal 13. Festival modre frankinje. Tradicionalni vinsko-kulinarični dogodek, na katerem se bodo s pokušino modrih frankinj predstavili številni vinarji, bo postregel tudi s pestrim programom. Poleg razglasitve zmagovalca festivala bosta potekali tudi dve delavnici, za glasbeno poslastico pa bosta poskrbela Maja Keuc in Miha Koretič.

Kulturno turistično društvo Primož v petek, 26. maja 2023, ob 18. uri, prireja Grozdetov večer v počastitev 100. obletnice rojstva blaženega Alojzija Grozdeta. Dogodek bo potekal na Gornjih Impoljah 4, pri stari Kovačevi hiši, v kateri je del svojega otroštva prebival tudi Alojzij Grozde. S kulturnim programom se bodo predstavili Ljudske pevke Čebelice, Ljudski pevci Fantje z vasi, Ljudske pevke Klasje, Zarja iz Račne, Pevska skupina Klasek in recitatorka Irena Ule.

V mesecu maju svoj praznik praznujeta tudi krajevni skupnosti Sevnica in Tržišče. Krajevna skupnost Tržišče proslavo s podelitvijo priznanj organizira na dan praznika, v četrtek, 25. maja 2023, ob 19. uri, v kulturni dvorani v Tržišču.

 

 

kuvertaNaroči se na e-novice