Gumb išči|

Zapri iskalnik

Naslov Županovo vino 2023 Stanetu Možiču

22. 5. 2023 • Novice V petek, 19. maja 2023, je v sklopu 13. Festivala modre frankinje potekala razglasitev Županovega vina za leto 2023. Letošnje izbrano vino sorte bizeljčan je pridelal Ivan Možič iz Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj.

Županovo vino je protokolarna blagovna znamka z dolgoletno tradicijo. Strokovni izbor, 18. po vrsti, so opravili v Društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Vzorce vin je ocenjevala strokovna komisija, sestavljena iz članov vseh vinogradniških društev sevniške občine, pod vodstvom priznanega vinarskega strokovnjaka Jureta Grubarja.

Ob razglasitvi je župan Srečko Ocvirk izpostavil, da je Županovo vino kot protokolarno darilo skozi leta nadgradenj in tradicije postalo pomemben povezovalec in promotor vsega sevniškega. Z razvojem je ta blagovna znamka pomembno pripomogla k utrjevanju lokalne identitete in k promociji sevniških vin, kulinarike in kakovostne turistične ponudbe. Pri tem je poudaril, da je prav to temeljno poslanstvo Županovega vina.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj Jože Simončič. Poudaril je, da vsekakor ni naključje, da grajsko pobočje krasi vinograd in da se v sevniški občini pijejo kakovostna vina. Izrazil je ponos ob dolgoletni tradiciji podeljevanja naziva Županovo vino. »Izbrana sorta, Bizeljčan PTP, vsekakor sodi na piedestal dobrih vin in ponosni smo na to vino«, je poudaril.

Matej Kuhar, podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, je izrazil zadovoljstvo ob tem, da v sevniški občini delujejo kar štiri vinogradniška društva, ki negujejo dolgoletno tradicijo izbora županovega vina. Hkrati se Sevnica lahko pohvali tudi s Festivalom modre frankinje, ki še dodatno utrjuje tradicijo vinogradništva na sevniškem.

Milan Simončič, član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, je strnil nekaj poudarkov o tradiciji vinogradništva na območju Sevnice in Boštanja, ki jih je zapisal v strokovni monografiji »Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne«.

Predsednik ocenjevalne komisije in priznan vinarski strokovnjak Jure Grubar je izrazil ponos ob tem, da si župani za protokolarna darila izbirajo lokalna vina. Poudaril je, da je prijetno sodelovati z vsemi vinogradniškimi društvi iz sevniške občine, saj se ocenjevanj vselej lotevajo na primeren in strokoven način.

O letošnjem zmagovalcu so odločale minimalne razlike, saj je strokovna komisija ocenjevala vzorce zgolj dveh vinarjev. Mesto podprvaka razglasitve je tako pripadlo vinarju Silvu Pinozi, naslov Županovo vino 2023 pa je prejel Stane Možič. Zmagovalec se je ob prejemu naziva zahvalil družini za vso podporo in županu Srečku Ocvirku za organizacijo prireditve.

Kulturni program so sooblikovali Neža Simončič in Fantje z Razborja, dogodek je povezovala Lara Lisec.

kuvertaNaroči se na e-novice