Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 30. 6. 2023

30. 6. 2023 • Tedenske novice

Dan državnosti počastili s tradicionalnim koncertom Godbe Sevnica


V Sevnici in v Posavju smo dan državnosti počastili s tradicionalnim koncertom Godbe Sevnica, ki je potekal v petek, 23. junija, v Kulturni dvorani Sevnica.

Dirigent Matic Nejc Kreča je letošnji koncertni program posvetil domoljubnim pesmim, ki so jih zapeli solisti Glasbene šole Sevnica: Mihael Zeme, Ema Štigl in Andreja Turk. Izvrstno so interpretirali pesmi "Slovenec sem", "Ljubim te Slovenija" in "Od tam, kjer sem doma". Na koncertu ni manjkala niti zimzelena "Poletna noč". Koncert sta dodatno obogatili instrumentalni solistki Ana Mlakar in Neža Ganc, ki sta skupaj z Godbo Sevnica popeljali poslušalce po poteh tradicionalne keltske glasbe. Nenazadnje so navdušile tudi čudovite instrumentalne skladbe, ki so jih godbeniki izvedli samostojno.

Pozdravnemu nagovoru in čestitki ob dnevu državnosti s strani župana Srečka Ocvirka je sledil slavnostni nagovor prof. dr. Andreja Sotlarja, prodekana Fakultete za varnostne vede. V svojem nagovoru je med drugim povzel nekatere ključne dogodke ob osamosvojitvi slovenske države, spregovoril je o strateških ciljih in varnosti in se zavzel za ohranitev Slovenije kot jo poznamo danes: »Morda Slovenija res ni popolna, je pa naša in storiti moramo vse kar je v naši moči, da bo takšna tudi ostala – majhna, zelena in varna oaza miru«.

Občinstvo je Godbo Sevnica z odra pospremilo s stoječimi ovacijami in tako godbenice in godbenike nagradilo za izvrstno izveden koncert.

 

Ob dnevu državnosti slovesnost z odkritjem spominske plošče


Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Sevnica je ob dnevu državnosti pripravilo slovesnost z odkritjem spominske plošče o tajnem skladišču orožja Teritorialne obrambe Posavja med slovensko osamosvojitveno vojno leta 1991 na stavbi Prostovoljnega gasilskega društva Poklek.

Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik OZVVS Sevnica Franci Golob, ki je spregovoril o namenu in pomenu spominskih obeležij, ki jih OZVVS Sevnica v sevniški občini postavlja od leta 2006. Med njimi je 5 obeležij, ki označujejo lokacije tajnih skladišč orožja Narodne zaščite krajevnih skupnosti Občine Sevnica, Manevrske strukture narodne zaščite in Teritorialne obrambe.

Z obeležjem na stavbi Prostovoljnega gasilskega društva Poklek je označena šesta lokacija tajnih skladišč orožja, obeležje pa je 10. zapovrstjo.

Slavnostni govornik Jože Roštohar, ki je bil v času slovenske osamosvojitvene vojne predsednik Sveta Krajevne skupnosti Sevnica in delegat Skupščine Občine Sevnica, je povzel dogodke izpred 32 let, ki so pripeljali do slovenske samostojne države.

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk je poudaril, da pomniki zgodovine povezujejo preteklost in sedanjost. Lokalna skupnost stremi k ohranjanju vseh pomnikov zgodovine, ki obeležujejo razvoj slovenstva in slovenske države, s čimer gradi zavedanje in pripadnost slovenski državi.

Slovesnost je povezoval Oskar Zoran Zelič, kulturno pa so jo obogatili člani Godbe Blanški vinogradniki.

 

Slovesno otvorili cestni odsek na Vrhu pri Boštanju


Nedelja je bila na Vrhu pri Boštanju praznično obarvana. Na dan državnosti so otvorili novo urejen cestni odsek, ki poteka skozi naselje.

V sklopu celostne ureditve prometne povezave so bila izvedena dela za stabilizacijo brežine z zamenjavo tampona cestišča, ureditvijo odvodnjavanja in javne razsvetljave. Na območju je bil urejen tudi vodovod. Investicijo v vrednosti dobrih 230 tisoč evrov je iz občinskega proračuna pokrila Občina Sevnica.

Župan Srečko Ocvirk je ob odprtju cestnega odseka poudaril, da je bilo za realizacijo te pridobitve potrebnih veliko aktivnosti skozi daljše časovno obdobje. Izpostavil je večplastno vlogo novega cestnega odseka, ki poleg prometne varnosti pomembno povezuje krajane Vrha pri Boštanju in izboljšuje njihov življenjski prostor.

Sledila je simbolna otvoritev cestnega odseka. Trak je skupaj z županom Srečkom Ocvirkom, predsednikom Sveta Krajevne skupnosti Boštanj Vincencem Knezom in predstavnikom družbe Kostak d.d. prerezala najstarejša krajanka Marija Seničar. Cestni odsek je blagoslovil boštanjski župnik Andrej Golčnik.

Zbrane je nagovoril tudi krajan Vrha pri Boštanju in član Sveta Krajevne skupnosti Boštanj Ivan Možic, ki je izrazil zadovoljstvo ob odprtju novega cestnega odseka.

Priložnostni dogodek je povezovala Tanja Mikolič, kulturno pa so ga obogatili Ljudski pevci z Boštanja in Kvintet CIK – CAK.

 

Tradicija ročne košnje na Lisci


Tudi letos bo na Lisci zadišalo po sveže pokošeni travi. Tradicionalna Košnja na Lisci, ki jo skupaj s partnerji organizira Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor pod Lisco (KŠTD Razbor), bo potekala v soboto, 8. julija.

Ročna košnja z ročnim spravilom sena z grabljami in ročnim nalaganjem trave z vilami na voz s konjsko vprego je osrednji del družabnega dogodka, na katerem lahko tudi obiskovalci poskusijo kositi in grabiti, saj ne gre za tekmovanje, ampak za pristno delo in druženje. Lansko leto se je na Lisci zbralo 45 koscev, travo pa je pomagalo pograbiti več kot 30 grabljic in grabcev, ki so prišli iz raznih krajev in društev, vse od Loke, Tržišča, Jurkloštra, Ledine, Planine pri Sevnici, Šmiklavža nad Laškim, Ravne Gore pri Ponikvi, Dol pri Litiji ter iz številnih zaselkov in vasi iz bližnje in daljne okolice Lisce. Svoje orodje prinese vsak s sabo, za malico, pijačo in glasbo pa bodo poskrbeli organizatorji. 

V sklopu dogodka se bodo ocenjevali in pokušali tudi ocvirkova potica, ocvirkova puhla ter jabolčno vino. Program prireditve bo na osrednji dan v soboto nadgradila tudi sejemska in predstavitvena dejavnost s stojnicami, na katerih se bodo predstavljali lokalni in regionalni pridelovalci hrane ter regionalna obrt. Za gostinski in zabavni program bo poskrbela ekipa Tončkovega doma na Lisci.

Pri izvedbi vsebin sodelujejo KŠTD Razbor, Gostinstvo Rantah, Občina Sevnica, KŠTM Sevnica, Turistično društvo Boštanj, Aktiv žena Breg ter Zveza aktivov žena Sevnica, aktivno pa sodelujejo še številna druga društva iz Posavske in Celjske regije.

kuvertaNaroči se na e-novice