Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 7. 7. 2023

7. 7. 2023 • Tedenske novice

Bivalna enota Krmelj izbrana na javnem razpisu za sofinanciranje gradnje


Ministrstvo za solidarno prihodnost je na spletni strani objavilo rezultate javnega razpisa za sofinanciranje gradnje objektov za institucionalno varstvo odraslih oseb. Med izbranimi prejemniki sredstev je tudi Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca za projekt izgradnje  bivalne enote za starejše v Krmelju.

Javni razpis, ki se je izvajal v okviru Mehanizma za okrevanje in odpornost, je objavilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v decembru leta 2022. Z uveljavitvijo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državni upravi je pristojnost za izvajanje nalog na področju socialnega varstva v delu, ki se nanaša na institucionalno varstvo, prešla na Ministrstvo za solidarno prihodnost.

Predmet javnega razpisa je bilo sofinanciranje gradnje objektov za institucionalno varstvo odraslih oseb, z namenom zagotoviti varno okolje bivanja za osebe, ki so odvisne od pomoči drugih. Sofinancira se gradbena, obrtniška in inštalacijska dela, zunanja ureditev in oprema objektov, ki bodo grajeni kot manjše samostojne bivalne enote v skladu s sodobnimi gradbenimi standardi, uporabo trajnostnih materialov ter z upoštevanjem zahtev za skoraj nič energijske objekte.

Občina Sevnica je v sodelovanju z Domom upokojencev in oskrbovancev Impoljca na razpis prijavila  gradnjo bivalne enote na naslovu Krmelj 38, kjer se nahaja star objekt v občinski lasti. Lokacija je v zadostni meri ustrezala zahtevam razpisa, zato je v začetku leta potekala intenzivna priprava dokumentacije za prijavo na razpis.

Strokovna komisija je v postopku razpisa izbrala 16 upravičencev, ki bodo prejeli sredstva v skupni višini 65 711 000, 00 evrov. Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca za gradnjo Bivalne enote Krmelj prejme sredstva v višini 1 955 007, 00 evra.

Danes v Ljubljani poteka slavnostna predaja odločb o prejemu sredstev upravičencem.

 

Lokalno je povezovalno


V okviru projekta Lokalno je povezovalno je v mesecu maju in juniju Dolinškov kozolec na Šmarčni in Lisco obiskalo preko 500 otrok iz posavskih šol in vrtcev.  

Občina Sevnica je kot vodilni partner v projektu Lokalno je povezovalno povabila šole in vrtce iz Posavja na naravoslovni dan na Dolinškov kozolec v Šmarčni ter na Lisco.

Lisca je eden najvišjih vrhov v Posavju z bogato planinsko, turistično in športno tradicijo. Je priljubljena destinacija za pohodništvo, kolesarjenje, izletništvo, padalstvo in turizem, saj se ponaša z raznoliko naravno dediščino.

Rastlinstvo, pestra favna vključno z ogroženimi vrstami nevretenčarjev, posebnimi metulji, jelenjadjo in drugimi gozdnimi živalmi  šolam in vrtcem ponuja odlično možnost za izobraževanje v obliki naravoslovnih dni. Vodniki so predstavili nesnovno dediščino, biosferno območje ter rastline in živali, otroci pa so izvedeli tudi, katera druga gorovja so vidna iz Lisce. Dan so zaključili v Tončkovem domu s toplo skodelico čaja, obilnim kosilom in okusnimi palačinkami.

V naravoslovne dni je bil vključen tudi obisk Dolinškovega kozolca na Šmarčni, kjer so spoznali 100 let star in popolnoma prenovljen kozolec toplar. Leta 2009 se je lastnik Ciril Dolinšek  skupaj z družino odločil, da očisti kozolec in ga obnovi. V kozolcu je po obnovi na ogled tudi bogata etnološka zbirka kmečkega in gospodinjskega orodja iz naših krajev. Otroci so si ogledali več kot 750 restavriranih predmetov iz obdobja med letoma 1800 in 1960. Medtem ko je ena skupina otrok pozorno poslušala zanimive razlage vodiča, se je druga skupina igrala kmečke igre na travniku, kar je bilo za učence še posebej zanimivo.

Obe lokaciji sta z raznovrstno in zanimivo vsebino navdušili obiskovalce.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

 

12. Tradicionalna košnja na Lisci


Tradicionalna Košnja na Lisci, ki jo skupaj s partnerji organizira Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor pod Lisco (KŠTD Razbor), bo potekala  to soboto, 8. julija od 15. ure dalje.

Poleg prikaza ročne košnje in spravila sena na tradicionalen način s konjsko vprego bodo ocenjevali in pokušali tudi ocvirkove potice, ocvirkove puhle ter jabolčno vino. Kulinarične dobrote bodo tudi na ogled na priložnostni razstavi.

Program prireditve bo dopolnila tudi sejemska in predstavitvena dejavnost s stojnicami, na katerih se bodo predstavljali lokalni in regionalni pridelovalci hrane ter regionalna obrt. Za gostinski in zabavni program bo poskrbela ekipa Tončkovega doma na Lisci.

Pri izvedbi vsebin sodelujejo KŠTD Razbor, Gostinstvo Rantah, Občina Sevnica, KŠTM Sevnica, Turistično društvo Boštanj, Aktiv žena Breg ter Zveza aktivov žena Sevnica, aktivno pa sodelujejo še številna druga društva in posamezniki iz Posavske in Celjske regije.

 

19. Telška žetev


V nedeljo, 9. julija  ob 16.30 bo na Telčah pri gasilskem domu potekala tradicionalna  prireditev Telška žetev.

Prireditev, ki že 19 let navdušuje ljubitelje ljudskega izročila in petja bo tudi tokrat ponudila srečanje ljudskih pevcev in godcev s humorističnimi vložki.

Kulturno-športno društvo Telče in Ljudske pevke s Telč prijazno vabijo to nedeljo na Telče.

kuvertaNaroči se na e-novice