Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 14. 7. 2023

14. 7. 2023 • Tedenske novice

Pričetek gradnje sončne elektrarne na stavbi sevniškega bazena
 

V sklopu prizadevanj Občine Sevnica za ureditev energetske samooskrbe so se v tem tednu pričele aktivnosti za postavitev sončne elektrarne na stavbi sevniškega bazena.

Ureditev sončne elektrarne bo realizirana na podlagi Študije možnosti energetske samooskrbe s fotovoltaičnimi sistemi, ki je bila pripravljena v letu 2022. V okviru študije je bilo pregledanih 15 javnih objektov, ki so v lasti Občine Sevnica. Na podlagi ugotovitev so bili izdelani idejni projekti za 5 objektov, med njimi je tudi Bazen Sevnica.

Sledijo postopki za priključitev sončne elektrarne na električno omrežje. Strošek postavitve sočnih celic na strehi sevniškega bazena je znašal 56.041,80 EUR z DDV, izvedlo pa jo je podjetje Sun Contract d.o.o. iz Ljubljane.

 

Dnevi odprtih vrat salona Kreutz
 

Ogled muzejsko obujenega brivsko-frizerskega salona Kreutz bo vse sobote v mesecu juliju in avgustu brezplačen. Ogledati si ga bo mogoče v odpiralnem času Turistično-informacijske pisarne Doživljaj, torej od 9. do 13. ure.

Za ogled salona se je potrebno oglasiti v turistično-informacijski pisarni. V salonu se nahaja veliko občutljivih muzejsko restavriranih predmetov, zato se ogledi izvajajo ob prisotnosti vodičke. Te med drugim poznajo tudi veliko zanimivih znanih in malo manj znanih zgodb o salonu, katere z veseljem delijo z obiskovalci.

Salon Kreutz se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času delovanja. Zato velja za edinstven primer tovrstne kulturne dediščine v Posavju in širše. Občina Sevnica je prepoznala njegovo edinstveno vrednost in ga po odkupu v letu 2020 v tesnem sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice, celjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pod vodstvom restavratorke Božene Hostnik in konservatorskim podjetjem GNOM d.o.o. celovito obnovila.

 

Poletni oratorij v Sevnici zagotovil dnevno varstvo za okoli 170 otrok
 

Tradicionalnega poletnega oratorija Salezijanskega mladinskega centra (SMC) Sevnica se vsako leto udeleži večje številko otrok, ki 14 dni preživijo v družbi animatorjev ob izvajanju najrazličnejših aktivnosti za krepitev duhovne rasti in sproščenega učenja, predvsem pa ob druženju stran od ekranov.

S skrbnim načrtovanjem vodstva Društva SMC Sevnica in zavzetostjo 50 animatorjev prostovoljcev so se tudi v letošnjem letu uspešno izvedle vse načrtovane aktivnosti. Kar 170 otrok je aktivno preživljalo počitnice ob dvotedenskem programu, katerega bodo zaključili danes s priložnostno prireditvijo, kulturnim programom, sejmom in srečelovom. Otroci bodo na sejmu predstavili izdelke, ki so jih ustvarjali in izdelali tekom oratorija v sklopu različnih delavnic.

SMC Sevnica do konca poletnih počitnic organizira tudi vsakodnevno počitniško varstvo.

kuvertaNaroči se na e-novice