Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 21. 7. 2023

21. 7. 2023 • Tedenske novice

Posledice močnega neurja, ki je sevniško občino zajelo 13. julija

 

Po podatkih Meteorološke postaje Sevnica je v četrtek, 13. julija 2023, zapadlo 41,8 mm dežja, z največjo intenziteto okoli 15. ure in okoli 20. ure. Dan je v statističnih podatkih zabeležen kot eden izmed 20 dni z največjo intenziteto padavin v posameznem dnevu v celotni zgodovini meritev Meteorološke postaje Sevnica, ki deluje od leta 2012.

Neurje je tudi v sevniški občini povzročilo gmotno škodo. V primerjavi z območji v soseščini, mestni občini Krško, občini Brežice in v nekaterih občinah mirnske doline, je škoda manjša, kljub temu pa je prišlo do poškodb tako na infrastrukturi kot tudi na kmetijskih zemljiščih.

POŠKODBE NA INFRASTRUKTURI IN KMETIJSKIH ZEMLJIŠČIH

Na lokalnih cestah in javnih poteh je zaradi obilnih padavin prišlo do nanosov vejevja, kamenja, peska in zemlje. Zamašenih je bilo tudi nekaj jaškov. V neurju so bile poškodovane javna pot NHM–Grič–Drožanjska, javna pot Blanca–Gradec–Čanje ter lokalne ceste Tržišče–Malkovec–Slančji vrh–Telče, Kladje–Krajna Brda–Blanca, Sevnica–Drožanje–Metni vrh–Padež–Zabukovje.

Gasilci so izvedli črpanje vode iz kletnih prostorov treh gospodarskih objektov. Pri intervenciji je sodelovalo 19 posameznikov, od tega 14 pripadnikov Gasilske zveze Sevnica, en pripadnik Civilne zaščite Občine Sevnica ter 4 vzdrževalci cest.

Na desnem bregu reke Save je neurje s točo poškodovalo nasade sadnega drevja, vinske trte in pa vrtnine. Obseg prizadetega območja zajema naslednje katastrske občine: Brezovo, Blanca, Studenec, Hubajnica, Telče, Krsinji vrh, Malkovec, Tržišče, Podboršt, Cirnik, Kal in Kompolje. Občinska popisna komisija je škodo na kmetijskih zemljiščih že popisala in poročilo oddala za Upravo za zaščito in reševanje Republike Slovenije.

MOČNE PADAVINE POVZROČILE TUDI VDOR BLATA NA BAZEN SEVNICA

Župan Srečko Ocvirk si je skupaj z direktorico KŠTM Sevnica Mojco Pernovšek, sodelavcem KŠTM Sevnica Janom Samide in direktorjem Komunale Sevnica Mitjo Udovčem 18. julija 2023 ogledal širšo okolico bazena, kjer je ob neurju prišlo do vdora blata na bazensko ploščad.

Komunala Sevnica je že izvedla ukrepe za zmanjšanje težav, ki jih na širšem območju Bazena Sevnica povzročajo močnejša neurja. Urejeno je dodatno odvodnjavanje iz območja Hrastov z namenom preusmeritve presežnih količin vode, ki se ob izdatnem deževju z območja koruznega polja na planoti na Hrastah izliva po pobočju in povzroča nanose blata. Dodatne zaplete povzročajo tudi številne smeti, ki jih v gozd nad bazenom odlagajo nevestni sprehajalci.

Bazen Sevnica, ki je bil v letih 2019 in 2020 celovito obnovljen, je v vročih poletnih mesecih zelo dobro obiskan. Ekipa KŠTM Sevnica, ki z bazenom upravlja, ob vsakršni zaznani situaciji, ki negativno vpliva na stanje kakovosti vode, bazenske ploščadi in drugih območij sevniškega bazena, primerno ukrepa.

Upravljavci so takoj po neurju izvedli številne ukrepe. V doseganje primerne kakovosti kopalne vode je bilo vloženega veliko napora. Bazen je tako že konec tedna obratoval z brezhibno vodo in v nedeljo, 16. julija, zabeležil enega večjih obiskov.

V neurjih, ki so Sevnico zajela v tem tednu, po ureditvi odvodnjavanja ni prišlo do novih zapletov. Bazen je tako obratoval brez težav in zgolj s prekinitvami zaradi slabega vremena.

Občina Sevnica v letošnjem letu načrtuje tudi obnovo terase in zunanjega dela lokala ob bazenu. Dela se bodo izvajala po koncu kopalne sezone, Bazen Sevnica pa bo za naslednjo kopalno sezono tako še bolj privlačen za obisk.

V preteklem tednu so bile na strehe objektov Bazena Sevnica nameščene sončne celice za ureditev sončne elektrarne za energetsko samooskrbo bazenskega kompleksa. Trenutno tečejo postopki za priključitev sončne elektrarne na električno omrežje.

EKSTREMNI VREMENSKI POJAVI VSE POGOSTEJŠI

Resnično intenzivna neurja, ki so vse pogostejša, ogrožajo javno in zasebno lastnino, hkrati pa predstavljajo tudi varnostno tveganje za ljudi. Poleg zaščitnih ukrepov, ki jih lastniki objektov, zemljišč in premičnin lahko izvedejo sami, lokalna skupnost tehta različne možnosti, s katerimi bi zmanjšala tveganja in povečala splošno varnost ob ekstremnih vremenskih pojavih.

 

Župan na ogledu dveh razstav v Knjižnici Sevnica

 

Župan Srečko Ocvirk si je ogledal dve razstavi, ki sta v poletnih mesecih na ogled v Knjižnici Sevnica.

Društvo invalidov Sevnica je v sklopu praznovanj 50. obletnice delovanja, ki jo bodo obeležili naslednje leto, pripravilo razstavo sekcije ročnih del pod vodstvom Jožice Ameršek.

Župana je včeraj skupaj z Jožico Ameršek in članicama sekcije ročnih del v sevniški knjižnici sprejel predsednik društva Franc Boljte.

Župan je pri ogledu razstave izpostavil pomen predstavitev društvenega delovanja in poudaril, da je Knjižnica Sevnica zelo dobra izbira. Knjižnica ni zgolj prostor za izposojo knjig, temveč je stičišče družbenega in družabnega življenja v kraju. Temu je pritrdila tudi direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško, ki je izpostavila dostopnost sevniške knjižnice, ki se nahaja v centru mesta, hkrati pa ima urejeno infrastrukturo, ki omogoča dostop tudi osebam z oviranostmi.

Razstavo si je v okviru odpiralnega časa sevniške knjižnice mogoče ogledati do 31. avgusta 2023.  

Na pobudo domoznanskega oddelka sevniške knjižnice je nastala razstava, posvečena 100. obletnici delovanja sevniškega Tanina. Pri ogledu te razstave se je županu pridružil direktor podjetja Ivan Mirt, ki je skupaj z direktorico sevniške knjižnice in njeno sodelavko Tanjo Mikolič predstavil vsebino razstave. Župan je ob tem podjetju Tanin zaželel uspešno nadaljevanje poslovne poti na domačih in globalnih trgih.

 

Od zrna do kruha

 

Turistično društvo Tržišče danes ob 17. uri vabi na Trščino, na etnološko prireditev Od zrna do kruha.

Prireditev bo potekala na posestvu družine Vodlan, na Trščini 17. Prikazana bodo tradicionalna dela, običaji in kulinarika v času žetve, ki jo so nekoč opravljali ročno.

Kulturni program bodo sooblikovali Mlade žurerke, plesalci Kluba Zasavski country, Ljudski pevci z Vrhka in ljudski godci. Ob koncu prireditve bodo obiskovalci lahko poskusili lokalne kmečke dobrote.

Vstop je brezplačen.

kuvertaNaroči se na e-novice