Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 11. 8. 2023

11. 8. 2023 • Tedenske novice

Poročilo o izvedenih aktivnostih ob petkovih poplavah

 

Uničujoče poplave, ki so v petek, 4. avgusta 2023, zajele večji del države, v sevniški občini niso pustile večjih posledic. V petek je 30 gasilcev prostovoljnih gasilskih društev iz Sevnice in Boštanja izvedlo več preventivnih ukrepov, s katerimi so zaščitili javno in zasebno premoženje na območju Save in Mirne.

Med drugim so s pomočjo lokalnih podjetnikov, podjetja Gradnje d. o. o. in Gradbene mehanizacije Robert Felicijana s.p., očistili plavje pri mostu čez Savo ter napolnili in postavili protipoplavne vreče na Radni, v Dolenjem Boštanju, na Šmarčni in na Hermanovi ulici v Sevnici. Pesek za protipoplavne vreče je zagotovilo podjetje Gradnje d. o. o., s svojo gradbeno mehanizacijo so jih napolnili v podjetju Servis dom Mirko Hribar s.p..

Na terenu so bile ves čas vse pristojne službe, ki so podrobno spremljale razmere. V pripravljenosti so bila vsa prostovoljna gasilska društva Gasilske zveze Sevnica.

Protipoplavni ukrepi, ki so bili izvedeni v sklopu gradnje hidroelektrarn na Spodnji Savi, so kljub ocenjenem rekordno visokem pretoku preprečili razlivanje reke izven retenzijskih površin.

Do manjše gmotne škode je prišlo na območju mirnskega mostu, kjer je lastnik zasebnega zemljišča ob izgradnji hidroelektrarn zavrnil strokovno sprojektirano protipoplavno rešitev za njegov objekt, za katero so bila takrat zagotovljena tudi sredstva.

Na drugih območjih sevniške občine narasli vodotoki niso ogrožali stanovanjskih in gospodarskih poslopij.

Ob tem je potrebno še poudariti, da je bilo ob naraščajočem vodostaju reke Save na območjih tik ob reki, na mostu in na sprehajalni brvi večje število radovednežev, ki so s svojo prisotnostjo ovirali delo pristojnih služb, predvsem pa po nepotrebnem ogrožali svoja življenja. Kljub temu, da živimo v dobi, ko največ štejejo s slikovnim materialom podprte aktualne informacije na družbenih omrežjih, pa nobena dobra fotografija ne more biti vredna toliko, kolikor je vredno posameznikovo življenje.

Občina Sevnica izraža sočutje vsem, ki so jih uničujoče poplave kakorkoli prizadele. V času tekočih intervencij in sanacij sta potrebni predvsem solidarnost in tenkočutnost in ohranjanje dostojanstva prizadetih v poplavi.

 

Dan solidarnosti v občini Sevnica

 

Nesebična dejanja pomoči, ki jih spremljamo prek medijskih objav in zapisov na družbenih omrežjih vnovič dokazujejo, da smo Slovenci empatičen, povezan in solidarnosten narod. 

Številni člani prostovoljnih gasilskih društev in reševalna enota Območne službe Rdečega križa iz Posavske regije bodo še danes pomagala prizadetim v poplavi. Z opremo in pridnimi rokami so k delu pristopili gasilci iz PGD Sevnica, PGD Boštanj, PGD Blanca, PGD Šentjanž, PGD Trnovec, PGD Tržišče, PGD Telče in PGD Zabukovje. Lokalna skupnost se vsem zahvaljuje za njihov prispevek k sanaciji prizadetih območij. V pripravljenosti je ves čas tudi ekipa reševalcev Rdečega križa – Območno združenje Sevnica.

Sistem enot in služb Civilne zaščite, ki jih koordinira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, se je izkazal za izjemno učinkovit, saj so različne oblike pomoči prispele na različne lokacije skladno z izraženimi potrebami. Hkrati je v teh dneh zelo veliko posameznikov in skupin, ki želijo priskočiti na pomoč vsem, ki so jih poplave prizadele. Ob organizaciji številnih akcij Štab Civilne zaščite poudarja, da je ključno, da pomoč na prizadeta območja prihaja organizirano. Zato pozivajo vse, ki bi želeli prispevati k sanaciji prizadetih območij, da svojo pomoč ponudijo preko aplikacije Poplave 2023 ali na podlagi osebnega dogovora s prijatelji, sosedi, sorodniki ali poslovnimi partnerji na poplavljena območja.

Za vprašanja v zvezi z aplikacijo lahko naslovite na e-naslov: .

Brez delovnega naloga civilne zaščite, ki je izdan na podlagi prijave v aplikaciji, bodo posamezniki in skupine na terenu zavrnjeni. Za pomoč družini, prijateljem, sosedom in poslovnim partnerjem se v aplikacijo ni treba prijaviti.

K organizirani pomoči je v teh dneh pristopilo tudi nekaj podjetij, organizacij in posameznikov iz sevniške občine. Občina Sevnica je v sodelovanju z Vrtcem Ciciban Sevnica odpremila stolčke, mizice, previjalne blazine in drugo opremo, ki je sevniški vrtec ne potrebuje. Včeraj je opremo v vrtec Nazarje, enoto Šmartno od Dreti odpeljal lokalni podjetnik Sebastjan Košar, Prevozništvo Sebastjan Košar s. p. , ki je prevoz opravil brezplačno. 

Ob razglasitvi 14. avgusta za dan solidarnosti in dneva prost dan bodo na vseh prizadetih območjih potekale akcije, pomoč preko aplikacije Poplave 2023 je ponudilo že več kot 27 tisoč podjetij, organizacij in posameznikov. Zato je resnično pomembno, da pomoč na prizadeta območja prihaja na organiziran način.

Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Sevnica bo od ponedeljka, 14. avgusta naprej, zbiralo potrebščine, ki se na terenu trenutno najbolj potrebujejo. To so razvlažilniki, higienski pripomočki in čistila. Pomoč lahko občani podajo tudi v obliki denarnih nakazil na transakciji račun Rdečega križa ali z SMS sporočilom.

Podatki za nakazilo:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,

SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.),

sklic: 00 96875,

Namen: Ujma 2023,

BIC banke: SKBASI2X,

koda namena: CHAR

 

SMS sporočila:

Na 1919 pošljete SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 ter tako donirate 5 oziroma 10 evrov.

 

Ministrstvo za finance je prav tako odprlo posebno proračunsko postavko, kjer se bodo zbirala sredstva za odpravo posledic uničujočih poplav.

Podatki za nakazilo:

TRR: SI56 0110 0630 0109 972

Namen: Odprava posledic poplav

Koda namena: CHAR

Sklic za pravne osebe: 18 10995 – 7300000 – 23011223

Sklic za fizične osebe: 18 10995 – 7301006 – 23011223

Občina Sevnica se vsem, ki pomagajo in bodo še pomagali, iskreno zahvaljuje.

 

Rekonstrukcija uvoza na parkirišče pred Gasilskim domom Sevnica


V tem tednu so se pričela gradbena dela za dograditev garaže Gasilskega doma Sevnica in rekonstrukcijo uvoza na parkirišče pred gasilskim domom. V času izvedbe del bo dostop do parkirišča omejen. Obiskovalci prireditev in dogodkov v Kulturni dvorani Sevnica lahko za parkiranje uporabijo okoliška parkirišča.

Rekonstrukcija uvoza na parkirišče se izvaja v sklopu del, ki bodo omogočila ustrezno parkiranje novega vozila za reševanje iz višin, ki bo dobavljeno v naslednjem letu. Trenutno poteka dograditev garaže za interventna vozila Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica.

Dela bodo predvidoma zaključena do konca meseca septembra 2023.

 

Obisk komisije Turistične zveze Slovenije

 

Turistična zveza Slovenije že 32. leto zapored organizira vseslovenski natečaj Moja dežela  - lepa in gostoljubna, ki spodbuja turistične organizacije in ponudnike k urejanju krajev in k nadgrajevanju že obstoječe turistične ponudbe. Strokovna komisija na terenu ocenjuje, išče in raziskuje turistično ponudbo za najlepša in avtentična doživetja.

Strokovna komisija je v tem tednu obiskala tudi občino Sevnica, ki v tem letu sodeluje v natečaju kar v treh kategorijah, in sicer mesto Sevnica v kategoriji manjših mest, Šentjanž z okolico v kategoriji izletniških krajev in Rudarska tematska pot Tk pav v kategoriji tematskih poti.

Komisija se je v četrtek, 10. avgusta 2023, v Sevnici in Šentjanžu srečala s predstavniki lokalne skupnosti, Turistične zveze občine Sevnica,  Turističnim društvom Šentjanž, turističnimi delavci in lokalnimi ponudniki, kjer je v pogovoru pridobila dodatne informacije o turističnih programih, investicijah in splošnem utripu turizma v občini in še posebej na nominiranih lokacijah.

Hkrati z ocenjevanjem pa do 8. septembra poteka tudi spletno glasovanje, kjer vsak lahko odda svoj glas za svoj priljubljeni kraj oziroma turistično točko. Spletno glasovanje poteka preko spletne strani Turistične zveze Slovenije (www.turisticna-zveza.si).

Po zaključenem glasovanju bodo trije nominiranci iz vsake kategorije prejeli posebno priznanje turistične zveze za NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši kraj  po izboru ljudstva.

 

Visok jubilej Prostovoljnega gasilskega društva Loka

 

Danes bo ob 18. uri v dvorani Trubarjevega doma upokojencev Loka potekala slavnostna seja ob 140. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Loka.

kuvertaNaroči se na e-novice