Gumb išči|

Zapri iskalnik

Slavnostna predaja listin jurjevim skupinam ob vpisu Jurjevega koledovanja na Sevniškem v Register nesnovne kulturne dediščine

2. 10. 2023 • Novice V petek, 29. septembra 2023, so slavnostno predali listine Ministrstva za kulturo jurjevim skupinam ob vpisu Jurjevega koledovanja na Sevniškem v Register nesnovne kulturne dediščine.

Na slavnostnem dogodku je pobudnik vpisa Ciril Dolinšek predstavil svojo publikacijo Sveti Jurij in jurjevi pevci na Sevniškem in zgoščenko Jurjeve pesmi na Sevniškem, s katerima je podrobno dokumentiral in tudi ohranil pesmi in melodije, ki se v sevniški občini prepevajo že vrsto generacij.

Jurjevo koledovanje na Sevniškem

Zbrane sta nagovorili direktorica Občinske uprave Občine Sevnica Jerica Lipec in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Poudarili sta pomen tradicije, ohranjanja lokalne kulturne dediščine in ljudskega izročila.

Listine so prejeli vsi jurjevi pevci, ki še ohranjajo avtentično tradicijo jurjevanja v sevniški občini. To so Boštanjski jurji, Jurjevi pevci z Blance, Jurjevi pevci Dolenji Boštanj, Jurjevi pevci iz Dolnjega Brezovega, Jurjevci iz Brega in Šentjurja na Polju, Florjanski Jurjevci, Jurjevi pevci Jarica, Jurjevi pevci s Konjskega, Jurjevi pevci iz Kompolja, Jurjevci z Loga, Jurjevi pevci z Lukovca, Jurjevi pevci z Okiča,  Jurjevci iz Podvrha in Trnovca, Jurjevci iz Rovišč, Jurji iz Šmarčne, Šentjanški jurjevalci, Jurjevci s Tržišča, Jurjevi pevci z Vrhka pri Tržišču.

Ob tem je Cirilu Dolinšku za izjemno osebno angažiranje pri tem projektu direktorica občinske uprave Jerica Lipec podelila Listino Občine Sevnica.

Čestitke ob vpisu v register nesnovne kulturne dediščine je s poslanico prisotnim izrekel tudi sevniški župan Srečko Ocvirk.

Poslanica župana Srečka Ocvirka jurjevim pevcem:

Županova poslanica jurjevim pevcem

Slavnostno podelitev, ki jo je povezovala Breda Vidmar Mandič, so sklenili z druženjem v parku ob dvorani na pikniku, kjer je bilo mogoče poizkusiti pečena jajca na raznovrstne načine. Jajca so namreč tradicionalno darilo za jurjeve pevce.

 

Foto utrinki slavnostne podelitve:

 

kuvertaNaroči se na e-novice