Gumb išči|

Zapri iskalnik

Skupna kmetijska politika - trajnostno prijazna: Jabolko je kraljica evropskega sadjarstva

17. 10. 2023 • Novice Jabolko ostaja najbolj priljubljeno sadje v EU. Vsak prebivalec starega kontinenta zaužije povprečno 15,4 kg svežih jabolk letno (2021). Po koronskem obdobju so se potrebe še povečale.

SKPTP logo 3.jpg

Znanih je več kot 7.500 gojenih sort jabolk, vendar jih ima le šest velik tržni delež v Evropi. Najbolj razširjene v nasadih so zlati delišes, idared, jonagold in gala, ki predstavljajo skoraj 45 % pridelovalnih območij namiznih jabolk v Evropi. Več kot 80 % svežih jabolk je namenjenih za svežo porabo. Pridelava jabolk v EU je bila leta 2022 ocenjena na približno 12,2 milijona ton, kar je približno 5 % več kot leta 2021. Nesporno vodilna v pridelavi in izvozu jabolk je Poljska, Italija je na drugem in Francija na tretjem mestu.

Desetina jabolk iz Južne Tirolske

Kar polovica italijanskih in deset odstotkov evropskega pridelka jabolk prihaja iz Južne Tirolske, ki je z 18.400 hektarji jablanovih nasadov ena najbolj znanih evropskih sadjarskih regij. Približno 20 % jabolk te regije, ki jih prodajo na tuje trge, je namenjeno potešitvi nemškega teka po jabolkih, vendar uživajo južnotirolska jabolka tudi v arabskih in severnoafriških državah. V celotni pokrajini dozori približno 950.000 ton ekoloških in integriranih jabolk. Za primerjavo – Poljska jih pridela 4,5 milijona ton.

SKPTP11_foto1.jpg

Jabolko vodilno tudi v Sloveniji

Jabolko je najbolj tradicionalno sadje in obsega največji delež pridelka v sadovnjakih tudi v Sloveniji. V zadnjih desetih letih pridelujemo sadje skupaj z jagodami na 10.000 hektarih. Nasadi jabolk z nekaj nad 2.000 ha predstavljajo petino teh površin.

V letu 2022 je bil po ocenah Statističnega urada RS (SURS) povprečni hektarski pridelek jabolk 23,6 t/ha v intenzivnih nasadih, ki je za 15 % manjši od povprečja v letih 2011–2015. To je bilo obenem zadnje obdobje brez večjih vremenskih ujm. Sadjarji so lani v intenzivnih nasadih ob nekoliko večjih površinah pobrali 52.000 ton jabolk, kar je za 27 % manj v primerjavi s povprečjem med leti 2011 in 2015.

SKPTP11_foto2.jpg

Izjemno slabo sadjarsko leto je zaradi neugodnega vremena tudi letos. Spomladanska pozeba, hladno vreme in v poletnih mesecih nenehna neurja s točo ter v avgustu katastrofalne poplave, so botrovali temu, da je jabolk tudi letos manj. Sadjarji skorajda ne pomnijo več normalne letine, ki je niso imeli že sedem zaporednih let in tudi letos je podpovprečna. Na srečo je večino tržnih nasadov jablan na Štajerskem pokritih z mrežami proti toči, a je letošnja debela toča marsikje poškodovala mreže.

Najbolj pogoste sorte jabolk v Sloveniji so: jonagold, elstar, breaburn, gala, idared, zlati delišes, fuji, granny smith. Sorta topaz je sinonim za ekološka jabolka, številni kupci pa še vedno prisegajo na stare sorte jabolk, med katerimi je najbolj znan carjevič.

SKPTP11_foto3.jpg

Vsebine v okviru projekta Skupna kmetijska politika – trajnostno prijazna (SKPTP) pripravlja Kmečki glas. Projekt SKPTP si prizadeva za ozaveščanje vseh državljanov o ukrepih, ki jih prinaša Skupna kmetijska politika (SKP), predvsem na področju trajnostnega kmetijstva. Ti ukrepi vključujejo doseganje okoljskih ciljev s spodbujanjem ekonomičnosti in konkurenčnosti slovenskega kmetijstva ter ozaveščanje mestnega prebivalstva o strategiji »od vil do vilic«. Zahvaljujoč skupni kmetijski politiki se je odnos pridelovalcev in rejcev do trajnostnega kmetijstva v zadnjem obdobju izboljšal. Poleg tega se trajnostna naravnanost vse bolj uveljavlja tudi v vsakdanjem življenju potrošnikov.

kuvertaNaroči se na e-novice