Gumb išči|

Zapri iskalnik

Skupna kmetijska politika - trajnostno prijazna: Odpadki na kmetijskih površinah

12. 12. 2023 • Novice

SKPTP logo 3.jpg

Različni odpadki na kmetijskih površinah so vir nevšečnosti, s katerimi se soočajo kmetje. Pa naj si bodi to kot okoljska obremenitev, še bolj pa so odpadki vzrok za okužbe živali pa vse do poginov.

Odpadek na kmetijskih površinah je lahko pločevinka, pasji iztrebek, organska masa in na žalost vse prevečkrat vreče smeti, ki jih brezvestni ljudje kar odvržejo iz avtomobila. Vse prevečkrat najdemo na travnikih odslužene pnevmatike in drugi kosovni odpad.

 

Pločevinke v krmi

Pločevinke, bi lahko rekli, so eden resnejših sovražnikov za rejce govedi. Kako se znajdejo tujki, pločevinke, v krmi? Sprehajalci odvržejo odpadke v visoko travo, česar pa ob siliranju ni mogoče videti. Kosilnica, nakladalna prikolica in balirni stroji pločevinke razrežejo na ostre trakove, ki jih živali med prehranjevanjem pogoltnejo. Kmetje pripravijo popolni krmni obrok, zmešan v mešalno-krmilni prikolici, zato ne prihaja do prebiranja krme. Krave tako male koščke kovin preprosto pogoltnejo in nato še enkrat prežvečijo.

Kmetje nikakor ne morejo videti odpadkov v visoki travi. Po košnji krmo poberejo z balirkami ali s samonakladalnimi prikolicami, ki imajo veliko nožev, kar pomeni, da je krma zrezana na štiri centimetre in manj. Pločevinke so iz aluminija in se jih z različnimi detektorji kovin ne da zaznati. Ob spravilu so stisnjene, ostre kot britev in v telesu živali naredijo hitro in veliko škodo. Le malokrat se še da rešiti žival.

Običajno do notranjih krvavitev pride ob telitvi, ko se krave napenjajo. Koščki kovin prerežejo steno vampa, prebavila, v določenih primerih pridejo manjši koščki po žilah dovodnicah tudi v srce. Veterinar je dejal, da če pridejo delčki do srca, se pojavi hudo vnetje in posledično pogin, če pa tujki potujejo po prebavilih, je mogoče žival tudi rešiti. Pri poginu živali so ugotovili, da je bilo poškodovano srce oz. je šlo za vnetje osrčnika. Če gre za kovinske tujke, jih je v določenih primerih mogoče odstraniti z magnetom, pri aluminiju pa tudi to ni mogoče.

 

Plastika, iztrebki

Številni kmetje so imeli težave tudi s tem, da je govedo pojedlo plastiko. Vrečka, druga plastika, je lahko zanimiva za žival, prinese pa lahko tako nevšečnost, da morajo kravo ali bika odpeljati tudi v zasilen zakol.

Kmetje vljudno pozivajo, da naj sprehajalci psov pobirajo iztrebke svojih ljubljenčkov s kmetijskih površin. Ti lahko naredijo veliko škode, saj je pes vmesni gostitelj za kar nekaj zajedavcev: metljaj, trakulja, gliste. Kmetje, ki sodelujejo v ukrepu strateškega načrta SKP Dobrobit živali, dokaj hitro ugotovijo okuženost pri govedu, medtem ko drugi lahko doživijo veliko gospodarsko škodo zaradi različnih zajedavcev. Prireja zaradi zajedavcev se zelo zmanjša in se hitro prenese na vse domače živali.

Smeti kazijo lepote narave. Še hujše so »manjše« smeti, ki končajo v krmi in povzročijo tudi pogine domačih živali.

SKPTP19-2_foto

Vsebine v okviru projekta Skupna kmetijska politika – trajnostno prijazna (SKPTP) pripravlja Kmečki glas. Projekt SKPTP si prizadeva za ozaveščanje vseh državljanov o ukrepih, ki jih prinaša Skupna kmetijska politika (SKP), predvsem na področju trajnostnega kmetijstva. Ti ukrepi vključujejo doseganje okoljskih ciljev s spodbujanjem ekonomičnosti in konkurenčnosti slovenskega kmetijstva ter ozaveščanje mestnega prebivalstva o strategiji »od vil do vilic«. Zahvaljujoč skupni kmetijski politiki se je odnos pridelovalcev in rejcev do trajnostnega kmetijstva v zadnjem obdobju izboljšal. Poleg tega se trajnostna naravnanost vse bolj uveljavlja tudi v vsakdanjem življenju potrošnikov.

 

 

kuvertaNaroči se na e-novice