Gumb išči|

Zapri iskalnik

Podpis pogodbe za sanacijo plazu na območju Zabukovja

27. 6. 2024 • Sporočila za javnost Danes sta župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik uprave družbe Kostak d. d. Miljenko Muha podpisala pogodbo za izvedbo sanacije plazu na območju Zabukovja.

Razgiban teren območja sevniške občine povzroča izzive ob številnih zdrsih zemljine in plazenjih, ki so v zadnjem obdobju, ob vse močnejših vremenskih pojavih, še posebej pogosti. Tem težavam je izrazito izpostavljeno tudi širše območje krajevne skupnosti Zabukovje. V preteklosti je bilo na območju lokalne ceste pod cerkvijo Sv. Lenarta zaznano drsenje zemljine, ki je v zadnjem obdobju povzročilo vidnejše poškodbe na cestišču, hkrati pa plazenje ogroža tudi kulturno dediščino – cerkev Sv. Lenarta. Občina Sevnica je na tem območju že izvedla geološke raziskave, po akutnem poslabšanju stanja v neurjih leta 2023, pa je dogodek prijavila tudi v državni sistem za ocenjevanje škode AJDA. 

plaz Zabukovje_Cerkev Sv. Lenarta.JPG   plaz Zabukovje_podpis pogodbe_02.JPG

»Delež sanacije je tako sofinanciran s strani države, večji del stroškov, vključno s projektiranjem in pridobivanjem dokumentacije, pa je financiran iz občinskega proračuna«, je ob podpisu pogodbe poudaril župan Srečko Ocvirk

Z javnim naročilom izbran izvajalec je podjetje Kostak d. d. iz Krškega. Predsednik uprave Miljenko Muha je poudaril, da bodo dela izvedena strokovno, kakovostno in pravočasno. Družba Kostak ima namreč na področju sanacije plazov že veliko strokovnih izkušenj. 

Župan se je za sodelovanje zahvalil tudi Župniji Zabukovje, saj bo sanacija potekala po zemljiščih v lasti župnije. Ob tem je župnik Branko Balažic izrazil zadovoljstvo, da bo sanacija izvedena in pohvalil dobro sodelovanje z Občino Sevnica. 

Sanacijska dela bodo potekala predvidoma 3 mesece. Pogodbena vrednost projekta je 145.212,44 evrov.  

GRADIVO_podpis pogodbe_plaz Zabukovje

plaz Zabukovje_poškodbe na dvorišču pred cerkvijo.JPG   plaz Zabukovje_LC Podvrh–Zabukovje.JPG

 

kuvertaNaroči se na e-novice