Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 5.2.2021

5. 2. 2021 • Tedenske novice

Premestitev kapelice kot del priprav na rekonstrukcijo državne ceste Šentjanž-Glino

 

Večji državni projekti so povezani s celovitim načrtovanjem in usklajevanjem med lokalno skupnostjo in državo. Eden takšnih projektov je rekonstrukcija prometno zelo pomembnega odseka državne ceste na relaciji Šentjanž–Glino s spremljajočimi ureditvami.

Za rekonstrukcijo odseka regionalne ceste Tržišče–Hotemež na pododseku Šentjanž–Glino je bila projektna dokumentacija dokončana leta 2018, izdelala pa jo je Direkcija Republike za infrastrukturo, ki vodi investicijo v izvedbo te državne ceste. Projektna dokumentacija je usklajena z načrtovano ureditvijo okolice Osnovne šole Milana Majcna Šentjanž, zaradi bodoče preureditve križišča pa je potrebna premestitev kapele.

Projekt rekonstrukcije državne ceste je soodvisen od vseh predhodnih faz, med katerimi je trenutno v teku premestitev kapelice Lurške Matere Božje, kar je pogoj za umestitev bodočega novega rekonstruiranega križišča. Izvedba del teče na podlagi projektne dokumentacije, predhodnih uskladitev zemljišč in podpisane izvajalske pogodbe. Soglasje na projektno dokumentacijo je podala celjska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki vseskozi spremlja izvajanje del. V vsa usklajevanja in sam potek izvedbe je vključena tudi Župnija Šentjanž. Vrednost projekta znaša okrog 78 tisoč evrov.

Prestavitev kapele bo omogočila, da se z vso skrbnostjo ohrani zgodovinsko dediščino za prihodnje rodove, hkrati pa se s posodobljeno povezavo zagotovi razvojni napredek ter omogoči prostorsko načrtovanje za potrebe osnovne šole in vrtca v neposredni bližini.

 

Barvit nabor vsebin ob slovenskem kulturnem prazniku

 

V ponedeljek, 8. februarja, praznujemo Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni praznik in hkrati tudi državni praznik. Kultura je s svojo edinstveno lepoto in širokim obzorjem izjemno pomembna sopotnica življenja, ki združuje najlepše vrednote.

Kulturni praznik obeležujemo na način, prilagojen epidemiološkim razmeram. Osrednja spletna obeležitev slovenskega kulturnega praznika bo premierno predvajana na praznični dan, 8. februarja 2021, ob 18. uri na Facebook strani Občine Sevnica. Predstavljeni bodo prejemniki Prešernovih plaket in priznanj Zveze kulturnih društev (ZKD) Sevnica, nagovorila pa vas bosta predsednik ZKD Sevnica Jože Novak in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Program bodo dopolnile izbrane melodije v izvedbi sestric Udovč in baritonista Jureta Klenovška.

Tudi predpraznični vikend bo kulturno obarvan. Na KŠTM Sevnica so pripravili virtualni ogled Sevnice s pridihom kulture, ki bo premierno predvajan jutri, 6. februarja, ob 10. uri na Facebook straneh KŠTM Sevnica in Visit Sevnica. Na sprehod vas bo popeljala turistična vodnica Carmen Klepej, s poezijo pa bodo vsebine obogatili Alenka Žuraj, Jožica Prah in Miran Ratej.

V nedeljo, 7. februarja, bo ob 18. uri bo na Facebook straneh KŠTM Sevnica in Grad Sevnica na ogled razstava Toneta Zgonca. Poleg avtorja razstave bosta gledalce nagovorila tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek. Razstavo pa si bo, skladno z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, mogoče ogledati tudi v živo, in sicer v ponedeljek, 8. februarja, med 15. in 18. uro v Mosconovi galeriji na Gradu Sevnica.

 

Praznik Krajevne skupnosti Boštanj

 

Kulturni praznik je hkrati tudi praznik Krajevne skupnosti Boštanj. Vsako leto v Boštanju pripravijo tradicionalni dogodek s kulturnim programom in podelitvijo priznanj, kar pa letos zaradi epidemiološke situacije ni mogoče. Predsednik Sveta Krajevne skupnosti Boštanj Jože Udovč je zato v sodelovanju z Občino Sevnica pripravil video-voščilo, ki je dostopno na spletni in Facebook strani Občine Sevnica.

Del tradicije se ohranja. Svet Krajevne skupnosti Boštanj je skladno z ustaljenimi postopki izvedel razpis za dobitnike priznanj za leto 2021. Prejeta in potrjena sta bila dva predloga. Priznanje se na predlog Krajevne organizacije Rdečega križa Boštanj nameni gospodu Rafaelu Blasu z Jablanice, in sicer za vsestransko nesebično delovanje v kraju. Na predlog Vaške skupnosti Okič in Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj priznanje prejme tudi gospod Jože Bizjak z Vrha pri Boštanju, in sicer za vsestransko sodelovanje s krajani in Krajevno skupnostjo Boštanj. Prejemnikoma priznanj iskreno čestitamo.

 

Občina Sevnica ima novo spletno stran

 

Občina Sevnica ima prenovljeno spletno stran. Prenova spletne strani je eden od ciljev digitalne preobrazbe lokalne skupnosti. Stran ima celovito prenovljeno grafično zasnovo, prilagojena je uporabi na vseh napravah, vsebuje precej zanimivih novosti in uporabnih orodij. Vsebino strani bomo skrbno nadgrajevali. Naj bo nova spletna stran uporabno, aktualno, pregledno in prijazno informacijsko središče za vse. Vabljeni k obisku na enakem naslovu, www.obcina-sevnica.si.

 

Sofinanciranje sterilizacije in kastracije lastniških mačk

 

Občina Sevnica skladno z zakonom o zaščiti živali del proračunskih sredstev namenja skrbi za zapuščene živali, in sicer preko pogodbe z Veterinarsko postajo Sevnica o izvajanju dejavnosti oskrbe in namestitve zapuščenih živali v zavetišču. Občina Sevnica že vrsto let zapored sofinancira ukrep sterilizacije lastniških mačk, odslej tudi kastracije.

Cena sterilizacije je 69,78 evrov, pri čemer Občina Sevnica sofinancira 25 evrov, Veterinarska postaja Sevnica 13 evrov, soudeležba lastnika pa je 31,78 evrov. Cena kastracije pa znaša 51,64 evrov, od tega Občina Sevnica sofinancira 18,59 evrov, Veterinarska postaja Sevnica 9,29 evrov, lastnik pa 23,76 evrov.

Akcija bo potekala od 9. do 19. februarja 2021. Možnost sofinanciranja je omogočena lastnikom mačk z območja občine Sevnica. Naročila od 5. februarja dalje sprejema Veterinarska postaja Sevnica preko telefonske številke 07 81 60 210.

kuvertaNaroči se na e-novice