Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 2. 9. 2022

2. 9. 2022 • Tedenske novice

V novo šolsko leto

 

Novo šolsko leto se je pričelo tudi v sevniški občini, kjer deluje sedem vzgojno-izobraževalnih zavodov: Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica s podružnicama v Loki pri Zidanem Mostu in na Studencu, Osnovna šola Ane Gale Sevnica, Osnovna šola Boštanj, Osnovna šola Blanca, Osnovna šola Krmelj, Osnovna šola Tržišče in Osnovna šola Milana Majcna Šentjanž.

V novo šolsko leto letos vstopa 1579 šolarjev, med njimi je 164 prvošolcev. V vrtce na območju sevniške občine, ki delujejo na osmih lokacijah, bo na začetku septembra vključenih 781 otrok v 44 oddelkih.

Z novim šolskim letom se tako tudi na ceste vračajo številni šolarji, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. Osnovnošolci, še posebej učenci prve triade, se s cestno prometnimi pravili šele spoznavajo, zato je previdnost voznikov v teh dneh še posebej pomembna.
V prvih dneh pouka bodo ob najbolj frekventnih poteh za dodatno varnost šolarjev na poti v in iz šole skrbele skupine prostovoljcev, poostren nadzor pa izvajajo tudi sevniški policisti. Šolske poti so označene z opozorilnimi tablami, na zmanjšanje hitrosti in pozornost ob šolskih objektih pa opozarjajo tudi osvežene talne označbe.

Na pravilno prečkanje ceste in previdnost pa otroke opozarjajo nove talne označbe, ki jih je Občina Sevnica umestila ob prehode pri šolah pod pokroviteljstvom Zavarovalnice Triglav.

Kljub številnim opozorilom in omejitvah hitrosti na največ 30 oziroma 50 kilometrov na uro, pa prikazovalniki hitrosti, ki so nameščeni ob nekaterih sevniških šolskih objektih, še vedno izmerijo previsoke hitrosti vozil.

Podatki vseh prikazovalnikov hitrosti, ki so nameščeni na območje sevniške občine, so dostopni na občinski spletni strani: https://www.obcina-sevnica.si/sl/pametna-skupnost/prikazovalniki- hitrosti/.


Odprto je SMS glasovanje za umestitev pobud v občinski proračun 2023

 
Od 1. do 10. septembra 2022 poteka SMS glasovanje za umestitev projektov participativnega proračuna v občinski proračun 2023. Za oddajo glasu je potrebno na telefonsko številko 030 400 360 poslati SMS s ključno besedo POBUDA in številko izbranega projekta. .
V proračun Občine Sevnica za leto 2023 se bodo uvrstile tiste pobude, ki bodo prejele največ glasov znotraj posameznega območja, seštevek njihovih vrednosti pa ne bo presegel najvišje vrednosti območja. V primeru enakega števila glasov bo imela prednost pobuda, ki bo število glasov zbrala hitreje. Vsak občan lahko odda svoj glas zgolj enkrat

Vsak poslan SMS uporabnika se zaračuna po vsakokratnem veljavnem ceniku izbranega mobilnega operaterja. Ceno poslanega SMS-a torej zaračuna mobilni operater po enakem ceniku kot za pošiljanje običajnih SMS sporočil.

Podrobni opisi projektov so dostopni na občinski spletni strani: https://www.obcina-sevnica.si/sl/uradne-objave/participativni-proracun/seznam-pobud/.


Vabilo k sooblikovanju programa prireditev ob občinskem prazniku
 

November je po tradiciji namenjen praznovanju občinskega praznika Občine Sevnica, druženju in povezovanju. Priprava tradicionalnega koledarja dogodkov ob občinskem prazniku v tudi v letošnjem letu zahteva odgovornost, da tradicijo prilagodimo razmeram časa. Društva, zveze društev ter podjetja in organizacije v občini Sevnica vabimo, da Občino Sevnica seznanijo o nameri priprave dogodkov v počastitev občinskega praznika.

Podatke o načrtovani prireditvi je potrebno posredovati na izpolnjenem obrazcu, ki je dostopen na občinski spletni strani. Obrazce je mogoče oddati po navadni ali e-pošti, pripravljen pa je tudi spletni obrazec.

Priporočila organizatorjem prireditev za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2, ki jih je
pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, so dostopna na občinski spletni strani.

Javni poziv za najavo prireditev ob občinskem prazniku Občine Sevnica je odprt do vključno 30. septembra 2022.


Brezplačne športne vadbe za vse generacije
 

Športna zveza Sevnica je v tem tednu predstavila aktivnosti mednarodnega projekta SITS (Social Inclusion Through Sports), v okviru katerega bodo v Sevnici od septembra do decembra 2022 potekale brezplačne vadbe za vse generacije.

Namen projekta je spodbujati k gibanju, veselju do športa in vključitvi v raznolike vadbe, ki jih ponujajo športni klubi sevniške občine. Vadbe so na voljo za vse generacije in v skoraj vseh večjih krajih. Za predšolske otroke je na voljo brezplačna vadba v okviru Športnega društva Partizan Sevnica. Za osnovnošolske otroke je na voljo gimnastika v Sevnici in Boštanju, plezanje in nogomet v Boštanju, tenis v Sevnici ter igrarije v Krmelju in Tržišču. Študentje in odrasli se lahko pridružijo brezplačnim vadbam gimnastike in akrobatike, funkcionalnemu treningu za ženske, organizirani so tudi cross-fit, pilates in samoobramba. Seniorji se lahko vključijo v raznolike vadbe v okviru Športnega društva Partizan Sevnica in Društva Zdravja.

Za priključitev k vadbi in dodatne informacije so na voljo predsedniki društev na navedenih kontaktih:

Starostna skupina

Vadba/društvo

Kraj

Kontakt

Predšolski otroci

ŠD Partizan Sevnica

Sevnica

Estera, 041 548 011

Osnovnošolski otroci

gimnastika

Sevnica, Šentjanž

Sara, 031 855 490

 

plezanje

Boštanj

Edvin, 070 358 497

 

nogomet

Boštanj

Sara, 031 855 490

 

tenis

Sevnica

Gregor, 040 453 625

 

igrarije

Krmelj, Tržišče

Urša, 031 627 733

Študentje in odrasli

gimnastika in

akrobatika

 

Sara, 031 855 490

 

funkcionalni trening za

ženske

 

Barbara, 040 698 817

 

cross-fit

 

Sebastjan, 040 775 878

 

samoobramba

 

Roman, 040 624 120

 

pilates

različne lokacije

Nežka, 040 429 442

Seniorji

ŠD Partizan Sevnica

Sevnica

Estera, 041 548 011

 

Društvo zdravja

različne lokacije

Marija, 040 240 078

 

 

Predstavniki evropskih zvez planincev in pohodnikov na Lisci in v Sevnici
 

Planinsko društvo Lisca Sevnica je v tem tednu na Lisci gostilo člane upravnega odbora Evropske planinske zveze (EUMA - European Mountaineering Association) in člane upravnega odbora Evropske pohodniške zveze (ERA - European Ramblers' Association).

Predsednik EUMA Roland Stierle in predsednik ERA Boris Mićić sta se skupaj s člani in članicami upravnih odborov obeh organizacij srečala s predsednikom Planinske zveze Slovenije Jožetom Rovanom. Na delovnih srečanjih so se pogovarjali o možnostih sodelovanja pri programu Evropske unije Erasmus+.

V sklepnem delu tridnevnega obiska jih je na Gradu Sevnica sprejel tudi župan Srečko Ocvirk, ki je v svojem nagovoru izpostavil uspešno sodelovanje s Planinskim društvom Lisca Sevnica in poudaril pomen tovrstnih srečanj tako za promocijo Lisce kot turistične destinacije kot tudi za promocijo občine Sevnica in Slovenije.


Predstavitev strokovne monografije Milana Simončiča
 

Ob 50. obletnici delovanja Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj je v sredo, 31. avgusta 2022, v Knjižnici Sevnica potekala predstavitev strokovne monografije Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne avtorja Milana Simončiča.

Skozi pogovor s sodelavko sevniške knjižnice Tanjo Mikolič je Milan Simončič predstavil vsebino monografije, ki obravnava tako bogato zgodovino vinogradniškega društva kot tudi strokovno vinogradniško tematiko.

Zbrane so pozdravili župan Občina Sevnica predsednik Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj Jože Simončič in direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško.


VIII. Posavska razstava ročnih del


 1. septembra je na sevniškem gradu potekala otvoritev VIII. Posavske razstave ročnih del Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavja v sodelovanju z Društvom upokojencev Sevnica.

Razstavo z naslovom »Izdelki iz časa korone« so pripravile članice rokodelskih sekcij Posavja. Ob otvoritvi so zbrane pozdravili predsednica Društva upokojencev Sevnica Ana Jelančič, predstavnica Zvede društev upokojencev Slovenije Zdenka Bevc Škof, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavja Jože Žnidarič in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk.

Kulturni program otvoritve so sooblikovali Mešani pevski zbor »Srebrni glas« Društva upokojencev Sevnica ter Zdenka in Andrej Pinterič.

Razstava je na ogled do 30. septembra 2022 in sicer od torka do petka od 12.00 do 18.00 ter ob sobotah in nedeljah od 10.00 do 18.00.


Sevn'ška kuhinja na trgu
 

V parku ob občinski stavbi bo danes od 17. ure naprej potekal kulinarični dogodek Sevn'ška kuhinja na trgu.

S svojo ponudbo se bodo predstavili posavski gostinci in vinarji. Dogodek bo dodatno obogatila tržnica ponudnikov vključenih v kolektivno blagovno znamko Sevnica Premium. Za najmlajše bodo pripravljene otroške delavnice, manjkala ne bo niti glasbena popestritev.


Kava z Europo Donno
 

Ob 25. obletnici delovanja Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna bo združenje obiskalo 25 slovenskih krajev. V sredo, 7. septembra 2022, bodo predstavnice združenja obiskale tudi Sevnico.

Na Trgu svobode na Kmečki tržnici bodo predstavnice združenja ob obisku mimoidočim postregle kavico in namenile svoj čas pogovoru o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni raka dojk ter spoznavanju dejavnosti združenja.

Pripravili so zabavne nagradne naloge z nagradami in promocijski material, na stojnici pa bo tudi silikonski model, na katerem bo potekalo učenje samopregleda dojk.


V Loko pri Zidanem Mostu se vrača Čilijada
 

V nedeljo, 11. septembra 2022, bo v Loki pri Zidanem Mostu 4. mednarodna Čilijada.

Srečanje ljubiteljev pekočega organizira Čili klub Račica. Na dogodku se bodo predstavili razstavljavci in ponudniki pekočih in lokalnih izdelkov. V popoldanskih urah bo potekalo vzdržljivostno tekmovanje s pokušanjem različnih sort čilijev, obiskovalci pa bodo svojo srečo lahko preizkusili tudi v bogatem srečelovu.

Naroči se na e-novice