Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedenske novice 4.12.2020

4. 12. 2020 • Tedenske novice

 



Vnovič uspešno do sredstev, tokrat za projekt »Z ribami do zdravja«



 


Občina Sevnica je skupaj s partnerji – KŠTM Sevnica, Športno kulturnim društvom Mini kraljestvo in Ribogojstvom AKVAL d. o. o. – pripravila in uspešno prijavila projekt »Z ribami do zdravja«. Projekt bo v znesku do 169.999,82 evrov sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.


V sklopu projekta bo obnovljena mansarda Tončkovega doma na Lisci, urejen razstavni prostor in prostor za druženje, poleg tega pa bodo izvedene tudi kulinarične delavnice, animacije za sevniški enoti Varstveno-delovnega centra in Ozara ter za otroke posavskih šol. Skozi različne elemente igre in izkustvenega učenja bodo otroci spoznavali vodne ekosisteme, ribe v kulinariki in rabo odpadnih surovin.


Regionalna razvojna agencija Posavje, vodilni partner LAS Posavje, je za omenjeni projekt s strani Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja odobritev prejela konec meseca novembra, in sicer gre za odločbo glede na vlogo 4. javnega poziva LAS Posavje, ki jih je upravni odbor LAS Posavje potrdil za sofinanciranje iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v letu 2020.


Projekt bo pomembno prispeval k nadaljevanju prizadevanj Občine Sevnica za celovito obnovo Tončkovega doma. Po letos že izvedenih ureditvah pritličnega dela sledi napovedana ureditev mansarde. Da pa bo celota zaokrožena, bo Občina Sevnica  v sklopu projekta »Centri interpretacije zavarovanih območij« preuredila tudi nastanitvene prostore v etaži nadstropja. Ta projekt bo sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.


Z vsemi navedenimi ureditvami bo nastanitveni del Tončkovega doma v obeh nadstropjih v celoti obnovljen.


 


 



Včeraj »Ta veseli dan kulture«, jutri mednarodni dan prostovoljstva



 


Ta veseli dan kulture obeležujemo 3. decembra, na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna. Sevniška območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Sevnica na ta dan vsako leto pripravita slovesen dogodek, vsebine pa so letos prilagodili razmeram in jih pripravili na spletni način.


Na Facebook strani JSKD Sevnica so pripravili ogled spletne razstave z naslovom »Razstava s poličke«, v kateri se s svojimi likovnimi deli v prostorih JSKD Sevnica predstavlja Kulturno umetniško društvo Budna vas. Prijeten uvod v spletno razstavo, voščilo ob prazniku in prijazne besede zahvale vsem ustvarjalcem in prijateljem ljubiteljske kulture namenja predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak.


Jutri, 5. decembra, je mednarodni dan prostovoljstva. Posvečen je vsem prostovoljcem, ki s svojimi aktivnostmi in delovanjem prispevajo k prijaznejšemu svetu. V raznolike prostovoljske aktivnosti se občani sevniške občine vključujejo zelo številčno, v okviru najrazličnejših društev.


Letošnje leto je za delovanje društev zelo zahtevno, še posebej ob zelo močnem trudu, ki ga vlagajo v drugačne načine ohranjanja povezanosti. V prihodnosti, ko se bodo razmere izboljšale, pa bo prav močna društvena povezanost imela pomembno vlogo pri vnovični oživitvi družbenega življenja.


Poleg dobrote ljudi na živost prostovoljstva vpliva tudi posluh lokalne skupnosti. Občina Sevnica je bila na temeljih sistematičnega spodbujanja prostovoljstva in zagotavljanja podpore delovanju prostovoljskih organizacij letos že četrto leto zapored nagrajena z nazivom Prostovoljstvu prijazno mesto.


 



Prižig prazničnih luči v Sevnici



 


Danes bo v Sevnici zasijala praznična osvetlitev mesta. Z uporabo varčnih led luči bodo okrašeni rondoji in več območij ob glavni cesti skozi mesto, središče pri železniški postaji, glavni most čez Savo, večji poudarek se namenja ureditvi gradu kot osrednjega kulturno-zgodovinskega spomenika, več točk v mestu bo okrašenih z naravnimi materiali. Sevnico bodo krasile tudi tradicionalne sevniške voščenke, luči v obliki jabolk.


Prižig prazničnih luči sovpada s spletno različico tradicionalnega pohoda »Z lučko na grad«. Spletni dogodek bo danes ob 17. uri na Facebook strani KŠTM Sevnica in bo spomnil na pretekle izvedbe pohodov, popestril z glasbo, povabil k spremljanju vseh letošnjih vsebin, občanom pa bosta praznična nagovora namenila župan Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek.


 




Občinska uprava Občine Sevnica


kuvertaNaroči se na e-novice