Gumb išči|

Zapri iskalnik

Trajnostna mobilnost

Trajnostna mobilnost je hoja, kolesarjenje, uporaba javnega potniškega prometa ali alternativnih oblik mobilnosti. Njen cilj je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti prostorov za vse, zmanjšanje uporabe osebnega motornega prometa in porabe energije, spodbujanje trajnostnih potovalnih načinov in splošno izboljšanje kakovosti življenja v okolju.

Lokalna skupnost spodbuja trajnostno mobilnost na več načinov. Poleg vsakoletnih investicij in rednega vzdrževanja infrastrukture, ko so kolesarske poti in avtobusne postaje, je največji poudarek na aktivnostih in priložnostnih dogodkih, ki se odvijejo v Sevniškem tednu mobilnosti, ki vsako leto v septembru poteka v okviru akcije Evropski teden mobilnosti.

Evropski teden mobilnosti 2023: Varčne poti 

ETM 2023_slogan  

Temeljno sporočilo letošnje teme Evropskega tedna mobilnosti, "Varčne poti", v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj.

Z izbiro varčnejših in aktivnejših oblik mobilnosti prispevamo k nižjim stroškom našega gospodinjstva, boljšemu počutju in zmanjšanju negativnih vplivov na naše okolje. 

Različne oblike aktivne mobilnosti kot sta hoja in kolesarjenje, uporaba javnega prevoza, sopotništvo oziroma souporaba avtomobila pomenijo nižje stroške za posameznika, povzročajo pa tudi manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje. 

Slovenska platforma za trajnostno mobilnost


Projekt "Sevnica, gibaj se!"

Projekt Sevnica, gibaj se! je namenjen spodbujanju trajnostne mobilnosti v lokalni skupnosti. S hojo in kolesarjenjem veliko naredimo zase in za naše okolje. Ste že kdaj izračunali, koliko gramov čokolade »pokurite« s popoldanskim sprehodom ali pa koliko izpusta CO2 prihranite, če se v službo odpravite peš?

Posamezniki, skupine, razredi, ekipe, društva in organizacije – vabljeni, da v času Sevniškega tedna mobilnosti sodelujete v posebnem gibalnem izzivu in v spletnem portalu https://gibaj.sevnica.si/, beležite pohode, spremljate število prehojenih, pretečenih ali prekolesarjenih kilometrov in sočasno tudi prihranek izpusta CO2 in ocenjeno porabo kalorij.


Evropski teden mobilnosti 2022: Trajnostna mobilnost v mestu in na podeželju

Evropski teden mobilnosti 2021: Živi zdravo. Potuj trajnostno. 

 

kuvertaNaroči se na e-novice